corona op scholen

Coronavirus staat begin nieuwe schooljaar in de weg

0 Shares

De scholen zijn nog maar één week open in het Noorden van het land, maar het coronavirus gooit voor veel scholieren weer roet in het eten. Zo zijn er in Amsterdam alleen al ruim 80 klassen die thuiszitten wegens een besmetting in de klas. Volgens het protocol op scholen moet de hele klas in quarantaine na een positieve besmetting in de klas.

Coronavirus op scholen

Amsterdam is niet de enige regio die te maken heeft met het coronavirus op scholen. Ook Kennemerland, Drenthe, en Friesland hebben al genoeg klassen naar huis moeten sturen. Overigens zijn er genoeg klassen waarbij er een scholier of leerkracht positief getest is, maar die met maatwerk nog gewoon lessen kunnen volgen.

In totaal zijn er deze week 87 besmettingen in het voortgezet onderwijs gemeld, en 80 in het hoger onderwijs. Tot nu toe hebben de besmettingen nog niet geleid tot het sluiten van scholen. Als we zien hoeveel klassen er naar huis gestuurd zijn, of met maatwerk moeten werken, en hoeveel besmettingen er in de doelgroep zijn geweest, dan gaat het tot nu toe nog niet echt om een uitbraak binnen het onderwijs.

Bekijk ook:
Waar krijgen de Afghaanse vluchtelingen eigenlijk onderdak in Nederland?

scholen en corona

Protocol corona scholen

Veel scholen hebben als beleid dat de klas naar huis gestuurd wordt bij een positieve test van een leerling of leerkracht van de groep. Er wordt dan zo snel mogelijk geschakeld om de klassen alsnog les op afstand te kunnen bieden zodat zij geen lesstof missen. Toch is het een vervelende situatie. De scholen zijn nog maar net begonnen, en na een paar weken zomervakantie kijken veel kinderen er weer naar uit om bij hun vrienden en vriendinnen te zijn.

Van kinderen die snotteren of andere symptomen vertonen, wordt gevraagd om thuis te blijven. Basisschoolleerlingen zijn hierop echter een uitzondering. Jonge kinderen hebben een zogenaamd ‘snottebellenbeleid’. Deze wordt door iedere basisschool gehanteerd. Meer informatie over het snottebellenbeleid kun je hier vinden.

Waarom is het coronavirus zo snel aanwezig op school?

Er is een simpele verklaring voor de positieve besmettingen op de scholen volgens een woordvoerster van de GGD in Amsterdam. Kinderen onder de 12 jaar worden niet gevaccineerd, en zullen dus sneller een besmetting oplopen. In andere landen, zoals de Verenigde Staten, zijn aan het kijken of het verantwoord is om kinderen jonger dan 12 jaar te vaccineren tegen het virus. Er wordt verwacht dat dit tegen het einde van het jaar mogelijk zal zijn, althans, in de Verenigde Staten.

Bekijk ook:
Nederlander stikt in stukje vlees op terras in Frankrijk

Tiener wel of niet vaccineren?

In Nederland mag je zelf kiezen of je het vaccin neemt of niet zodra je de leeftijd van 12 jaar hebt bereikt. Er wordt in eerste instantie gezegd dat kinderen tussen de leeftijd van 12 en 16 in overleg met hun ouders het vaccin mogen halen, maar wanneer kind en ouder er echt niet samen uitkomen, mag het kind zelf beslissen. Vanaf 16 jaar ligt de verantwoordelijkheid voor het kiezen bij het kind. De ouders hebben hier dan geen zeggenschap meer over. Als je nog niet weet of je het vaccin wel moet halen, dan kun je de keuzehulp raadplegen voor advies. Deze helpt jou een keuze maken door middel van een aantal vragen over jouw standpunten.

Leave A Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

blank Trending
blank Opinie
blank Quizzen
blank Toplijstjes

Inloggen

Of met je gebruikersnaam:

Wachtwoord vergeten?

Heb je nog geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Inloggen

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.