Een robot als babysit – hoe makkelijk willen we het hebben? 14
Poll bekijken
Saved Read later
Deel dit bericht

Een robot als babysit – hoe makkelijk willen we het hebben?

Robots kunnen vandaag de dag steeds meer en ze worden dan ook bij steeds meer taken ingezet. Zo komen we ze steeds vaker in ziekenhuizen tegen. Maar ook thuis raakt een robot langzaamaan meer ingeburgerd. Inmiddels zijn er bijvoorbeeld diverse bedrijven die bezig zijn met de ontwikkeling van een ‘oppasrobot’. Deze robot is er speciaal voor gemaakt om op jouw kind of huisdier te passen.

Een robot met opvoed-skills

Wist je dat er tegenwoordig al meerdere robots op de markt zijn die op jouw kind kunnen passen? En dan gaat het niet meer om zomaar een robot. Deze robot beschikt over kunstmatige intelligentie. Dat wil in de praktijk zeggen dat hij kan inschatten wat je kind precies nodig heeft en daarop reageren. Een robot die echte beslissingen maakt. Je hebt bijvoorbeeld de Nannybot, maar ook iPal is een bekende oppasrobot.

Hoe werkt een oppasrobot?

Een oppasrobot kan emoties herkennen en is bovendien zelflerend. Dat betekent dat wanneer een robot een fout maakt, hij hiervan leert, net als bij mensen gewoonlijk het geval is. Een robot kan dus inspelen op de behoeften van een kind. Verder maakt de robot voortdurend foto’s en video’s, waardoor je als ouder je kind ook prima in de gaten kunt houden. Een goede oppasrobot kan zelfs spraak herkennen en wanneer het kind ‘hallo’ zegt, kan hij ook ‘hoi’ terugzeggen. Een uitgebreide robot zorgt met quizzen, danspasjes en andere activiteiten voor vermaak.

Een goede vervanging voor oppas?

Is zo’n oppasrobot nu daadwerkelijk een goede vervanging voor een babysit? Het is zeker zo dat kinderen gek zijn op zo’n robot. Kinderen vinden het leuk en uitdagend en blijken erg goed op de oppasrobots te reageren. Maar is het slim om voortdurend gebruik te maken van een oppasrobot? De Britse voormalig hoogleraar Noel Sharkey vindt van niet. Wanneer je kinderen volledig laat opvoeden door een robot, dan leidt dit uiteindelijk tot grote psychologische problemen.

Een oppasrobot kopen?

Misschien denk je dat dit allemaal over jaren pas betaalbaar is, maar oppasrobots behoren nu al tot de realiteit. In China en Amerika zijn al een aantal tests geweest. Doordat de resultaten positief waren, zijn de oppasrobots daar al op de markt. Je kunt de iPal kopen vanaf 3900 euro.

Je kind een paar dagen alleen laten

De oppasrobots zouden er uiteindelijk voor kunnen zorgen dat je je kind een paar dagen alleen kunt laten, zodat je zelf een belangrijke zakentrip kunt doen of voor je plezier weg kunt gaan. Maar dat is natuurlijk niet de bedoeling van deze robots. Noel Sharkey maakt zich er zorgen over. Wat als mensen hun kinderen echt een aantal dagen alleen laten bij deze robot? De kinderen kunnen hier niet tegen protesteren, omdat er simpelweg niemand is die hen hoort. In de Rechten van het Kind staat uiteraard nog niets over robots. Wordt het niet eens tijd om daarover na te denken?

Bekijk ook:

Poll Wat vind je van de 'oppasrobot'?

Geweldig en nuttig18.5%
Negatief voor ontwikkeling kind37%
Gemengde gevoelens44.4%
📊 Bekijk resultaten
Deel dit bericht
Read later
Rosalyn

Rosalyn is schrijfster en vertaalster. Reizen is haar grootste passie. En wat is er nu leuker dan je passie met je werk te combineren? Zowel thuis als onderweg schrijft ze graag over actuele onderwerpen!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2.1k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.