Wanneer mag je overstappen van zorgverzekering? 14
Saved Read later
Deel dit bericht

Wanneer mag je overstappen van zorgverzekering?

Aan het eind van elk jaar heb je de mogelijkheid om een nieuwe zorgverzekering te kiezen. In Nederland heb je meerdere zorgverzekeraars, dus er is redelijk wat keuze. Een overstap kan soms goed voor je uitpakken, want met de juiste match kan je heel wat geld besparen. Maar, hoe maak je nou de beste keuze? Lees snel verder, want in dit artikel geven we wat tips om je hierbij te helpen!

Tussen 12 november en 31 december kan je beslissen om van zorgverzekering te veranderen. Maar, waarom zou je dit eigenlijk doen? Meestal besluiten mensen om de volgende twee redenen over te stappen:

  1. De overstap naar een andere zorgverzekering wordt gedaan omdat deze qua aanbieding beter aansluit bij de persoonlijke voorkeuren.
  2. De overstap naar een andere zorgverzekering bespaart geld.

Dat zijn dus best goede redenen om over te stappen, dus dit is het moment om je hierin te verdiepen. Lees nog even verder, want hieronder delen we een stappenplan hoe je dit het beste kan aanpakken!

Bekijk ook:
7 Makkelijke gewoontes voor een gezonder leven

Stappenplan voor overstappen naar een andere zorgverzekering

Overweeg je een overstap, dan kan je het beste dit stappenplan van de overheid volgen:

Stap 1: welke zorg heb je nodig?

Iedereen is verplicht om een basisverzekering af te sluiten, dus hier hoef je niet over na te denken. In het basispakket zit de standaardzorg; bijvoorbeeld een bezoekje aan de huisarts.

Daarnaast is het mogelijk om een aanvullende verzekering af te sluiten en dat kan soms handig zijn als je veel gebruik maakt van zorg die niet in het basispakket zit. Zo kan je bijvoorbeeld een aanvullende verzekering nemen voor de fysiotherapeut of opticien.

Stap 2: wat doe je met het eigen risico?

Om de zorg betaalbaar te houden bestaat er een eigen risico. Dit bedraagt op dit moment 385 euro. In de praktijk houdt dit in dat je de eerste 385 euro van de zorgkosten zelf moet betalen.

Je kan echter kiezen om een hoger eigen risico te nemen. Dat kan veel geld schelen als je denkt dat je in het komende jaar geen zorgkosten gaat maken. In ruil daarvoor krijg je korting op de maandelijkse premie, dus dan ben je weer goedkoper uit. Dit is natuurlijk niet handig als je vervolgens nog onverwacht veel zorgkosten moet maken, en daarom heet dit ook treffend; een eigen risico.

Stap 3: welke polis?

Er zijn verschillende polissen en daarom moet je nadenken over welke polis je neemt. Je kan onder meer kiezen uit:

  1. Naturapolis: de verzekeraar vergoedt behandelingen door zorgaanbieders waar je verzekeraar een contract mee heeft.
  2. Restitutiepolis: hierbij kies je zelf de zorgverlener, dit geeft dus meer vrijheid in keuze.

Stap 4: vergelijk zorgverzekeringen

Vervolgens moet je een zorgverkering kiezen bij een zorgverzekeraar. In Nederland heb je 10 verschillende zorgverzekeringen die op 12 november met hun polisvoorwaarden komen. Via een website kunnen mensen de zorgverzekering vergelijken voor 2022 en daarmee ontdek je wat het beste bij je past.

In Nederland heb je de volgende zorgverzekeraars:

  1. Achmea
  2. VGZ
  3. CZ
  4. Menzis
  5. DSW
  6. A.s.r.
  7. Zorg en zekerheid
  8. ONVZ
  9. Eno
  10. EUCARE

De grootste zorgverzekeraar in Nederland is Achmea, met een marktaandeel van ongeveer 28 procent. Samen met VGZ, CZ en Menzis heeft Achmea ongeveer 85 procent van het Nederlandse zorgmarkt in handen.

Stap 5: Overstappen

Als je hebt besloten om van zorgverzekering te veranderen, dan is het goed om te weten dat je voor 1 januari de huidige zorgverzekering moet opzeggen. Vervolgens heb je tot 1 februari de tijd om een nieuwe zorgverzekering af te sluiten. Doe dit dus op tijd, anders moet je weer een jaartje wachten!

Deel dit bericht
Read later
Nick

Hey, ik ben Nick. Ik heb een passie voor films, televisieseries, schrijven, lezen, games, politiek, sport en social media. Als Trendwatcher zal ik vooral de focus op deze onderwerpen leggen. Ooit hoop ik nog een boek te schrijven, maar voor nu blijft het vooral bij artikelen voor websites. Veel leesplezier gewenst!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.5k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.