Wat is de juiste TV voor in je woonkamer? 9
Saved Read later
Deel dit bericht

Wat is de juiste TV voor in je woonkamer?

Een televisie is in geen enkele woonkamer meer weg te denken. We brengen vrij veel tijd voor de TV door, ook vanwege de toenemende populariteit van de streamingsdiensten.

Ben je zelf niet meer tevreden met je huidige TV? Of wil je voor in je nieuwe woning of interieur een nieuwe TV kopen? Als je op zoek naar een nieuwe TV gaat, zijn er enkele belangrijke punten waar je goed op moet letten.

De kijkafstand

Voordat je op zoek naar de beste televisie kunt gaan, moet je goed naar je woonkamer kijken. Met name de kijkafstand is hierbij van belang: dit is de afstand tussen je zitpositie en de televisie.

Dit kan dus bijvoorbeeld de afstand tussen de bank en de TV zijn. Of de afstand tussen je fauteuil en televisie. Deze kijkafstand moet je heel goed afstemmen op de diameter van de TV:

  • Te kleine TV. Als je met het oog op de kijkafstand voor een te kleine TV kiest, heb je moeite om alle details te zien. Dit gaat oprecht ten koste van het plezier van het televisie kijken.
  • Te grote TV. Kies je voor een te grote TV? Dan krijg je last van je ogen.
Bekijk ook:
Deze knappe dames zijn gemaakt door kunstmatige intelligentie

Het advies is daarom om de volgende stelregel aan te houden: de ideale kijkafstand is ongeveer 2,4 keer de schermdiagonaal van je TV. Heb je bijvoorbeeld een kijkafstand van 3 meter in je woonkamer? Dan zou je idealiter een TV met een beeldschermdiagonaal van 43 tot 55 inch moeten hebben.

Schermtype

Bij het uitkiezen van een nieuwe TV moet je goed naar het schermtype kijken. De meeste televisies beschikken over een LED scherm. Dit is een LCD scherm zoals we deze al geruime tijd kennen, maar dan voorzien van LED verlichting. Je geniet hiermee van een uitstekende beeldkwaliteit, terwijl de TV ook erg plat uitgevoerd kan worden.

Wil je voor het beste van het beste gaan? Dan is een OLED TV mogelijk de betere keuze. De pixels verlichten zichzelf bij deze technologie, waardoor je van prachtige kleuren geniet. En bij een OLED TV is zwart ook echt volledig zwart. Een OLED televisie hang je ook makkelijk op, doordat het scherm nog geen halve centimeter dik is.

Prijskaartje

Bij een televisie aankopen moet je uiteraard ook naar je budget kijken. Het advies is om je budget zo ver mogelijk op te rekken, aangezien je jarenlang van een goede televisie geniet. Als je de initiële investering over heel wat jaartjes kunt verdelen, valt de investering opeens reuze mee.

Bekijk ook:
Welke releases kunnen we verwachten van Samsung in 2024?

Advies hierbij is ook om altijd voor een A-merk te gaan. Merken als Samsung, LG, Philips, Sony en Panasonic leveren altijd kwaliteit.

Scherpte

Bij een nieuwe TV moet je niet alleen naar het schermtype kijken, maar ook naar de scherpte. Op dit gebied heb je tegenwoordig de keuze uit vier varianten:

  • HD ready. Dit is de technologie met het minst gedetailleerde beeld. Dit is alleen aan te raden als je voor een kleine televisie kiest.
  • Full HD. Deze resolutie is al scherper dan HD ready, maar is niet geschikt voor grotere TV’s.
  • 4K (UHD). Deze resolutie is maar liefst 4 keer scherper dan HD Ready. Met name als je voor een grotere TV kiest, merk je dit scherpteverschil overduidelijk op.
  • 8K (UHD). Er is altijd baas boven baas; dat bewijst de 8K technologie. Deze technologie is nog eens 4 keer scherper dan 4K, waardoor je van prachtig gedetailleerde beelden geniet. Het aanbod van 8K televisies is vooralsnog wel beperkt.
1.1k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.