Wanneer ben je alcoholist? 13
Saved Read later
Deel dit bericht

Wanneer ben je alcoholist?

Alcoholisme. Het is een term die helaas vaker voorkomt dan ons lief is. Maar wanneer ben je nou eigenlijk een alcoholist? En misschien nog wel belangrijker, hoe kun je een alcoholist herkennen? Wat zijn de mogelijke gevolgen van alcoholisme en hoe kun je een alcoholist helpen? In dit artikel nemen we een kijkje in de wereld van het alcoholisme en leggen we je uit wat jij kunt doen om een iemand die alcoholist is te helpen.

Wanneer ben je alcoholist?

Ongeveer tien procent van de Nederlandse bevolking, in de leeftijdscategorie 16 tot 69 jaar, is probleemdrinker. Een probleemdrinker is iemand die een langere tijd veel drinkt en hierdoor daadwerkelijk in de problemen komt. Het kunnen verschillende problemen zijn met verschillende uitkomsten. Of het nu gaat om het verliezen van een baan, stuklopende relaties of gezondheid. Stuk voor stuk zijn het problemen die bij probleemdrinkers naar voren komen.

Alcoholisme gaat nog een stapje verder dan probleemdrinken. Een alcoholist is namelijk iemand die sterk verlangt naar alcohol en wel wil minderen maar dit niet meer kan. Ondanks het feit dat dit tal van problemen oplevert voor zijn of haar omgeving, werk en eigen gezondheid.

Naar schatting is 0,7% van de Nederlandse bevolking tussen de 18 en 64 jaar alcoholist. Een getal dat uit zou moeten komen rond de 82.000 mensen.

Alcoholisme herkennen

Het herkennen van alcoholisme is soms best lastig. Wel is bekend dat alcoholisme een hele hoop problemen met zich meebrengt. En die gevolgen zijn er niet alleen voor de alcoholist zelf. Ook de omgeving van de alcoholist heeft het er vaak moeilijk mee. Maar hoe pak je dit toch op een zo goed mogelijke manier aan? Het wegnemen van een middel is namelijk niet de oplossing om een alcoholverslaving, of een verslaving in zijn geheel, op te lossen. Iedereen kan clean blijven zolang er niet een mogelijkheid is om het foute te kunnen pakken. Maar dat is geen oplossing. Een verslaafde zal hierdoor verslaafd blijven. Daarnaast zal de verslaafde, wanneer het mogelijk is, juist extra gaan nemen van hetgeen waaraan hij of zij verslaafd is.

Bekijk ook:
6 feiten en fabels over kaal worden

Het is daarom belangrijk dat, als jij het vermoeden hebt dat iemand in jouw privésfeer een alcoholprobleem heeft, je deze persoon er op aan spreekt. Hoe moeilijk het ook kan zijn. Daarnaast moet de persoon in kwestie zelf ook inzien dat deze een probleem heeft.

Ontkenningsfase

Er zijn meerdere fases waar je doorheen gaat wanneer je verslaafd raakt aan iets. Een van deze fases is de ontkenningsfase. De ontkenningsfase blijft over het algemeen vrij lang aanwezig. Door deze fase zal je vaak genoeg te horen krijgen dat iemand niet verslaafd is, iets niet gedaan heeft en ga zo maar door. Toch is ook dit een fase waar een verslaafde door heen zal gaan, of hij dit nou wil of niet.

Zelf hulp zoeken

Hoe moeilijk het ook is. Het heeft geen zin als jij voor je partner, een vriend of kennis hulp gaat zoeken. Het is aan de verslaafde zelf om hulp te zoeken voor het probleem dat hij of zij heeft. Zeker met de strengere maatregelen op het gebied van privacy is het een stuk lastiger geworden om voor iemand anders hulp te zoeken. Daarnaast is het ook helemaal niet raar als jij hulp gaat zoeken voor jezelf. Het is niet niets om een verslaafde in je omgeving te hebben. Je zou hiervoor bijvoorbeeld naar een psycholoog kunnen gaan of contact op kunnen nemen met een instantie die gespecialiseerd is in hulp voor naasten. Stichting Naast is opgericht om mensen die een dierbare met een verslaving hebben te helpen en te ondersteunen. Daarnaast kun je hier tal van tips krijgen over hoe jij het beste met de situatie om kunt gaan.

Bekijk ook:
4 van de beste duurzame trends in 2024

De verslaafde heeft hulp gezocht

De beste, en meest eenvoudige manier voor de verslaafde, is om het probleem op het gebied van alcoholisme aan te kaarten bij de huisarts. De huisarts zal dan een doorverwijzing opstellen naar een instelling op het gebied van verslavingszorg in de buurt. Hier zal een intakegesprek plaats vinden om de situatie goed te bekijken, en te kijken wat voor hulp er nodig is. Het is lang niet altijd zo dat je opgenomen moet worden in een kliniek. Daarnaast zijn er ook zelfhulpgroepen. Er zullen dan meetings plaats vinden met andere verslaafden. Hierdoor zie je in dat je niet de enige bent met het probleem en houd je elkaar scherp bij het stoppen met een verslaving.

De terugval

Bij iedere behandeling op het gebied van verslaving is er een grote kans op een terugval. Dit hoort erbij en is in principe niet erg. Zolang de verslaafde hier maar open en eerlijk over is, en daarnaast inziet wat hij of zij gedaan heeft. Het is dan ook van groot belang dat men dit doorgeeft aan de arts die begeleidt gedurende het hele proces, om zo de juiste hulp te kunnen verlenen.

Bekijk ook:

Thom

Thom schrijft teksten sinds de herfst van 2013. In de afgelopen jaren heeft hij tal van ervaringen opgedaan op het schrijven van teksten. Van verkoopteksten tot nieuwsartikelen en van productomschrijvingen tot beschrijvingen van applicaties.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2.3k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.