Ministerie van Volksgezondheid lanceert alcoholexamen: slaag jij? 8
Saved Read later
Deel dit bericht

Ministerie van Volksgezondheid lanceert alcoholexamen: slaag jij?

Wetenschappers weten steeds meer over de risico’s van alcohol voor onze gezondheid. Zij vinden dat we daar met zijn allen in deze tijd meer oog voor moeten hebben, vooral nadat blijkt uit een onderzoek dat de risico's van alcoholgebruik helemaal niet algemeen bekend zijn. Uit een peiling van PanelWizard in samenwerking met het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en sport en het Trimbos-instituut scoren Nederlanders gemiddeld een 5,1 op hun kennis over alcoholgebruik. Je kunt de test nu zelf ook doen op de site van de Rijksoverheid.

Campagnevoering

Het onderzoek is het begin van een brede bewustwordingscampagne over de gezondheidseffecten van alcohol. Dit thema zal centraal staan in 2020. Er is een afspraak gemaakt in het Nationaal Preventieakkoord dat 80 procent van de Nederlanders in 2040 de richtlijnen van de Gezondheidsraad zal kennen. Uit de test bleek nu dat slechts één derde het gezondheidsadvies kent dat is uitgebracht in 2015.

Cijfers

Nederlanders scoren gemiddeld een 5,1 op de test van PanelWizard. Uit de cijfers van 2018: 1,1 miljoen Nederlanders dronken overmatig (meer dan 21 glazen per week voor mannen en meer dan 14 glazen per week voor vrouwen), 29.000 mensen zochten hulp voor hun alcoholverslaving, 18.000 mensen belandden met letsel op de spoedeisende hulp, en 6000 mensen kampten met een alcoholvergiftiging.

Bekijk ook:
6 feiten en fabels over kaal worden

Doe de test

Te veel verklappen over de gevolgen en risico's van alcoholgebruik zal ik hier niet doen, zodat jij zelf ook eerst jouw kennis kunt testen via de volgende link: https://www.alcoholexamen.nl/ Slaag jij?

Avatar foto
Ilse

Ik ben Ilse Feringa, wonend in Drachten. Ik studeer momenteel af aan sociaal pedagogische hulpverlening. Ik ben geïnteresseerd in wat er allemaal om me heen gebeurd, trends, ontwikkelingen, de mens. Graag deel ik deze interesse met jullie door te schrijven. Hiernaast hou ik mij in mijn vrije tijd bezig met kunstschaatsen, fitness, mijn bijbaantjes en vooral heel erg veel gezelligheid. Hierover gaan jullie nog veel terugzien in mijn artikelen!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.1k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.