Langer thuis wonen dankzij een smarthome 12
Saved Read later
Deel dit bericht

Langer thuis wonen dankzij een smarthome

Je kent ze vast wel. Google Home, Alexa en de Homepod. Het zijn maar een paar voorbeelden van de slimme luidsprekers die we vandaag de dag kunnen gebruiken. Maar deze slimme luidsprekers doen meer dan alleen het afspelen van jouw favoriete muziek.

Ideale huisgenoot

Sterker nog. Wanneer de technieken in de slimme speakers zich nog een klein beetje verder ontwikkelen kunnen de speakers binnenkort gewoon gebruikt worden als digitale huisgenoot. Vandaag de dag worden de praatpalen van zowel Google als Amazon door ouderen veelal gebruikt als vraagbaak. Of het nu gaat om hoelang je nog maar weer een eitje moet koken of wat voor weer het morgen wordt. Je krijgt binnen no-time een antwoord. Daarnaast kun je zelfs hele gesprekken aangaan met je luidspreker.

Onderzoek onder 3450 ouderen

De Algemene Nederlandse Bond voor Ouderen deed een onderzoek onder 3450 ouderen op basis van een enquête. Deze enquêtes gingen over technologieën op het gebied van spraak. Ook kregen 14 ouderen een Google Home mee naar huis. Gewoon om het te proberen en te kijken wat er gebeurde. Alles wat ze meemaakten met de Google Home moest worden genoteerd in een dagboekje. Of het nou een positieve of een negatieve ervaring was.

Bekijk ook:
De toekomst van schoonmaken: Top 5 robotstofzuigers getest!

De onderzoeksresultaten logen er niet om. Van de 3450 ouderen die meededen aan het onderzoek van de ANBO gaf tweederde aan dat ze, dankzij een slimme speaker, langer onafhankelijk zouden kunnen wonen.

Langer thuis wonen dankzij een smarthome 14

Stukje gezelligheid

Ook gaven de ouderen aan het best gezellig te vinden om tegen een pratende speaker te praten. Echter vinden veel ouderen het wel vervelend dat er sprake is van vaste commando's die gegeven moeten worden. Hierdoor mist de spontaniteit en dat is dan ook wat veel ouderen toch tegenstaat bij de huidige slimme speakers. Dankzij het feit dat de technieken achter smarthomes nog vol in ontwikkeling is, is het natuurlijk voor producenten ook gemakkelijk om hier op in te spelen.

Daarnaast zijn er ook nog een flink aantal mogelijkheden die de slimme speakers missen op dit moment. Zo zou het voor veel mensen een oplossing zijn wanneer de luidspreker ook het alarmnummer zou kunnen bellen. Ook een optie voor informatie over het openbaar vervoer zou de speaker voor ouderen een stuk fijner maken.

Bekijk ook:
Dit zijn de 5 beste elektrische steps van 2024

Niet waterdicht

Het onderzoek is natuurlijk niet waterdicht. Het is uitgevoerd door de Algemene Nederlandse Bond voor Ouderen en niet door een wetenschappelijk instituut. Maar het is wel interessant om te zien dat ouderen steeds langer thuis kunnen blijven wonen. Zeker wanneer er in 2030 ruim 4 miljoen Nederlanders zijn die de leeftijd van 65-plus hebben behaald. Van hen wordt dan ook verwacht dat ze langer thuis blijven wonen dan hoe lang dat vandaag de dag gebeurt.

Bekijk ook:

Deel dit bericht
Read later
Avatar foto
Thom

Thom schrijft teksten sinds de herfst van 2013. In de afgelopen jaren heeft hij tal van ervaringen opgedaan op het schrijven van teksten. Van verkoopteksten tot nieuwsartikelen en van productomschrijvingen tot beschrijvingen van applicaties.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.3k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.