Waarom slaap ik slecht? 14
Saved Read later
Deel dit bericht

Waarom slaap ik slecht?

Van een slechte nachtrust wordt niemand vrolijk, maar waarom slapen we soms zo slecht? Dat is best handig om te weten, want als je weet waar het probleem ligt, dan kan je ook de oplossing vinden. Hieronder zetten we daarom een paar veel voorkomende oorzaken van een slechte nachtrust voor je op een rij, en hoe je het kan oplossen!

Slapen met teveel licht

Voor een goede nachtrust is het belangrijk dat je in een donkere kamer slaapt. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat mensen slechter slapen als er teveel licht in de ruimte is. Als je gaat slapen kan je dus het beste alle lampen uit doen en ook het licht van buiten blokkeren met bijvoorbeeld gordijnen, houten lamellen of aluminium jaloezieën.

Als je overdag vaak moet slapen – bijvoorbeeld vanwege nachtwerk – dan is het nog belangrijker om goede raambedekking te hebben, om zo al het zonlicht buiten te houden. Dan zijn extra dikke en donkere gordijnen of aluminium jaloezieën op maat bijvoorbeeld een goede manier om de kamer ook overdag goed donker te houden.

Slecht ritme

Een slecht ritme heeft ook een negatief effect op je nachtrust. Met (zeer) onregelmatige slaaptijden wordt het voor je lichaam erg moeilijk om steeds in slaap te vallen wanneer jij dat wilt. Het beste is daarom om voor een regelmatig ritme te zorgen. Probeer daarom elke dag op de zelfde tijden te gaan slapen en op te staan. Het is niet erg als dit niet altijd lukt, maar laat je ritme niet al te veel verstoren.

Bekijk ook:
Reistest: Welke droomvakantie kies jij?

Cafeïne

Veel mensen houden wel van drankjes met cafeïne, maar die kan je maar beter niet nemen voordat je gaat slapen. Dan bedoelen we niet alleen koffie, maar ook bijvoorbeeld cola, energiedrankjes of andere stimulerende middelen.

Alcohol

Helaas, als alternatief op cafeïne kan je ‘s avonds ook beter maar geen alcohol drinken. Volgens thuisarts.nl zorgt alcohol er namelijk voor dat je ‘s nachts vaker wakker wordt. En dat is ook niet ideaal voor een goede nachtrust.

Als gezond alternatief kan je een glaasje water drinken. Niet echt spannend maar wel goed voor je nachtrust!

Roken

Dat roken slecht voor je is, weet je vast al. Maar, wist je ook dat roken slecht kan zijn voor je nachtrust? Nicotine is namelijk een opwekkende stof en met dat spul in je lichaam val je dus weer een stuk minder makkelijk in slaap. Geen sigaretten voor het slapen dus, of nog beter: stop met roken!

Eten

Mag je dan helemaal niks meer snacken voor het slapen gaan? Een kleine snack kan geen kwaad – zeker als je echt honger krijgt – maar een zware maaltijd kan je maar beter vermijden. Met een volle maag is het namelijk ook weer vrij lastig om in slaap te vallen.

Bekijk ook:
Hoe kan ik lucide dromen leren?

Blauw licht

Het blauwe licht van apparaten zoals een smartphone, tablet of laptop kan je ook wakker houden. Je hebt tegenwoordig wel filters voor blauw licht, maar het beste is gewoon om laat in de avond deze apparatuur niet meer te gebruiken. Als alternatief kan je een boek lezen, want hiermee val je juist vaak sneller in slaap.

Stress of andere psychische klachten

Stress is ook echt killing voor je nachtrust, want dit kan leiden tot heel wat gepieker. Door stress kan je gaan piekeren en dan is het een behoorlijke uitdaging om in slaap te vallen. Daarnaast zijn ook psychische klachten, bijvoorbeeld een angststoornis of depressie – niet bepaald bevorderend voor een lekkere slaap. Deze oorzaken zijn echter vaak best lastig aan te pakken, en soms kan het daarom geen kwaad om daar professionele hulp bij te zoeken.

Deel dit bericht
Read later
Avatar foto
Nick

Hey, ik ben Nick. Ik heb een passie voor films, televisieseries, schrijven, lezen, games, politiek, sport en social media. Als Trendwatcher zal ik vooral de focus op deze onderwerpen leggen. Ooit hoop ik nog een boek te schrijven, maar voor nu blijft het vooral bij artikelen voor websites. Veel leesplezier gewenst!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.5k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.