Wat gebeurt er als we niet slapen? 9
Saved Read later
Deel dit bericht

Wat gebeurt er als we niet slapen?

We hebben allemaal slaap nodig om normaal te functioneren, maar wat gebeurt er als we niet slapen? Niet slapen heeft ernstige gevolgen voor je gezondheid. Wanneer je lang genoeg zonder slaap zult doorbrengen dan zal dit uiteindelijke dodelijke gevolgen hebben.

De effecten van slaapgebrek beginnen klein, maar zullen uiteindelijk onhoudbaar worden. Het begint met kleine hallucinaties, gevolgd met meer extreme waarnemingen en uiteindelijk beland je in een psychose. Je bevindt je nog in de normale werkelijkheid, maar in je hoofd is de werkelijkheid totaal veranderd. Er zijn diverse onderzoeken geweest naar slapeloosheid.

Bekijk ook:
10 tips om beter te slapen in de hitte

Verschillende onderzoeken naar niet slapen

Eén van die onderzoeken is gedaan naar Peter Tripp, een DJ uit New York. Hij beef bijna acht en een halve dag wakker, 201 uur op precies te zijn met stimulerende middelen. Na drie dagen begon Tripp als een razende te lachen en hij raakte ook overstuur, verward en paranoïde. Eerst begon hij in lichten bijvoorbeeld gezichten van mensen te zien. Later werden zijn hallucinaties meer intens. Zie het als dromen terwijl je wakker bent.

Aan het einde van het onderzoek zat hij volledig in een psychose. Hij beschuldigde mensen van een complot om hem kwaad aan te doen. Later gaf hij aan dat hij zelf een bedrieger was en niet de echte Peter Tripp was.

Aan het einde van het onderzoek heeft hij ook blijvende schade opgelopen. Zijn karakter was anders, hij was humeurig en depressief. Er zijn onderzoeken waar mensen weer helemaal de oude zijn geworden, maar in het geval van Tripp is zijn hele leven voorgoed veranderd.

Een ander voorbeeld is Gardner. Hij bleef maar liefst elf dagen wakker zonder stimulerende middelen. Hij leed aan concentratie- en geheugenverlies, werd paranoïde en begon te hallucineren. Aan het eind van de elf dagen gaf hij zelfs nog een persconferentie, waarbij hij normaal sprak en er heel gezond uitzag. Na het onderzoek sliep Gardner maar liefst vijftien uur en hij kon binnen enkele dagen weer normaal slapen. Gardner had ook geen last van blijvende veranderingen in zijn persoonlijkheid.

Bekijk ook:
Wist jij deze leuke weetjes over slapen?

De gevolgen van slaapgebrek

Er zijn veel zaken die ons slaapritme kunnen verstoren, zoals nachtdiensten en tijdverschil op reis. Stress heeft ook een grote invloed op slaapgebrek. Gebrek aan slaap kan vele klachten tot gevolg hebben, waaronder:

 • pijnlijke spieren
 • concentratieverlies
 • duizeligheid en flauwvallen
 • verwarring en hallucinaties
 • hyperactiviteit
 • ongeduld en prikkelbaarheid
 • geheugenverlies
 • misselijkheid
 • psychose
 • onduidelijk spreken
 • doorlopend gapen

Bekijk ook:

1.9k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.