in

CoolCool OMGOMG NiceNice LOLLOL AngryAngry sadsad

Hoe kan ik lucide dromen leren

Je kunt je eigen dromen leren sturen

Lucide dromen zijn dromen waarin je beseft dat je aan het dromen bent. Veel mensen hebben dit wel eens gehad, en wat vaak gebeurt is dat je op dit moment wakker wordt. Wist jij dat je jezelf kunt trainen om ze te krijgen en ervoor te zorgen dat je ze kunt sturen? Het klinkt onwerkelijk, maar je kunt zélfs leren vliegen en mensen telepateren. Iedereen kan het leren, en deze dromen zijn ook nog eens heel leerzaam! 

Wat is een lucide droom precies?

Lucide dromen zijn dromen waarin iemand zich ervan bewust is dat hij/zij droomt terwijl die slaapt. Je kan in een lucide droom zelf de leiding nemen over de droom. Tijdens een lucide droom heb je precies door wat er allemaal gebeurt in je droom, en als je lucide dromen traint kun je zelfs invloed hebben op wat er zich afspeelt. Tijdens het dromen krijg je door dat je aan het dromen bent, doordat je iets opvalt wat niet klopt of er iets aan de hand is.

Iedereen kan het leren

Wat ten eerste belangrijk is om te weten, is dat lucide dromen geen spirituele gave is, maar een aangeboren vermogen. Je moet leren om dit vermogen te activeren, en iedereen droomt dus iedereen kan het leren. Ongeveer 20% van de bevolking heeft gemiddeld 1 lucide droom per maand. Een gemiddelde beoefenaar heeft gemiddeld 1 lucide droom per week, een enkele intensieve beoefenaar kan het zelfs dagelijks.Ongeveer 1 op de 5 mensen is een hoogsensitief persoon (HSP). Hoogsensitieve personen hebben een relatief open aura en sterke intuïtie, wat maakt dat zij vaak een sterkere aanleg hebben voor lucide dromen.

Lucide dromen zijn leerzaam

Doordat je leert om regie te nemen over je eigen dromen, leer je dit ook te doen in het dagelijks leven. Verbeteringen in je lucide dromen geven je namelijk de mogelijkheid om dit direct toe te passen in je dagelijks leven. Je dromen weten alles van je onbewuste verlangens, leerpunten en emoties. In een lucide droom leer je dingen over jezelf kennen waarvan je je eerder nog niet bewust was. Je bent letterlijk je innerlijke wereld aan het verkennen. Mensen leren lucide dromen met de volgende redenen;

 • Jezelf en je vaardigheden en bewustzijn ontwikkelen
 • Emotionele balans creëren, zelfvertrouwen vergroten
 • Entertainment (er gewoon van genieten)
 • Contact ervaren met lichtwezens
 • Ervaringen en kennis meenemen in het dagelijks leven; creatiever en flexibeler in het leven staan, problemen oplossen en het dagelijks leven vergemakkelijken

Hoe train je een lucide droom?

Er zijn vele manieren, tips en tricks die je kunt toepassen om jezelf aan te leren om lucide te dromen. Google hier eens naar, of zoek naar boeken in de bibliotheek. De volgende tips, die uit mijn ervaring erg hebben geholpen, zet ik hier alvast voor je op een rijtje:

 • Houd overdag goed in de gaten of je wel of niet droomt. Vraag je continu af of de situatie waarin je je bevindt wel klopt. Natuurlijk weet je dat je niet aan het dromen bent, maar als dit een routine is zal je dit uiteindelijk ook in je dromen gaan doen. En dán zullen er dingen opvallen die niet kloppen waardoor je tot het besef komt. Kijk goed om je heen, neem voorwerpen in je op.
 • Kijk overdag vaak naar je handen, een klok of lees een tekst twee keer. In een droom zijn handen vaak vervormd als je er bewust naar kijkt, kloppen de cijfers van een klok of een tekst niet en vooral de tweede keer dat je er naar kijkt zul je zien dat het voorwerp anders is. In de werkelijkheid natuurlijk niet, dus als je ook hier overdag een routine van maakt kan het in je droom een opening zijn voor lucide.
 • Hou een dromendagboek bij. Vraag jezelf ’s ochtends vroeg als je wakker wordt direct af wat je gedroomd heb en schrijf dit op. Zorg dat dit het eerste is waar je aan denkt, zodat je de grootste kans hebt dat je je dromen nog herinnert. Schrijf ook ’s nachts als je wakker wordt meteen op waar je over hebt gedroomd als je je dit kunt herinneren. Ga daarna op zoek naar patronen in je dromen. Je zult zien dat er vaak situaties zijn die terugkomen, en door je je hiervan bewust te worden wordt het makkelijker om te herkennen dat het weer een droom is en niet de werkelijkheid. Schrijf alles op: situaties, emoties, gedachten, vreemde gebeurtenissen
 • Denk voordat je gaat slapen goed na waar je over wilt dromen. Wees zo precies mogelijk. Doordat je hier voor het slapen gaan over nadenkt, kun je een droom makkelijker herkennen op het moment dat je daadwerkelijk die droom hebt. Je kunt gaan beseffen ‘hey, dit is wat ik wilde dromen, dus dit is niet de werkelijkheid’.
Bekijk ook:
Een luxe slaapkamer inrichten: de 5 beste tips

Zorg dat je niet wakker wordt

Als het moment eindelijk daar is, en je beseft dat je een lucide droom hebt, worden veel mensen wakker. Daar gaat je kans dan. Gelukkig zijn er technieken die ervoor zorgen dat je een lucide droom verlengt, en niet meteen wakker wordt. De eerste is: ga rondjes draaien. Door het ronddraaien gebruik je die delen van je hersenen die ook actief zijn tijdens de REM-slaap. Hierdoor blijf je dromen. Probeer zo snel mogelijk te draaien. De tweede is wrijf in je handen. Door dit te doen, worden de hersenen geprikkeld om een gevoel aan het wrijven te geven. Hierdoor zou het gevoel van het wakker in bed liggen wegblijven zodat het wakkere bewustzijn niet terugkomt. Daarnaast kan het helpen om iets vast te pakken, je te focussen op een bepaald beeld in je droom, luid en duidelijk roepen ‘blijf lucide!’, of je tong tegen je gehemelte te drukken.

Bekijk ook:
Meer honger wereldwijd én in Nederland

Wat kun je doen in een lucide droom?

Alles. Alles is mogelijk. Bedenk wat jouw doel is van lucide dromen. Wil je jezelf beter leren kennen, en meer over jezelf leren? Ben je op zoek naar een oplossing voor iets? Ga dan het gesprek aan met mensen die je in je dromen tegenkomt. Je zal versteld staan van wat ze je allemaal te vertellen hebben. Daarnaast zijn ze de beste coach of therapeut die jij je maar voor kan stellen. Ze helpen je negatief gedrag, verslavende gewoontes, negatieve overtuigingen en irreële angsten los te laten. Hoe dat kan? Omdat zij jou zijn.

Daarnaast kun je de bizarste dingen beleven die normaal gesproken niet zomaar kunnen:

 • Zwemmen onder water
 • Vliegen (vaak vergt dit training, en zal het naarmate je vaker lucide droomt steeds beter gaan!)
 • Andere planeten bezoeken
 • Tijdreizen
 • Teleporteren (teleporteer jezelf, of teleporteer mensen die je graag wilt spreken naar jou toe)
 • Angsten overwinnen (dit helpt je ze ook in het dagelijks leven te overwinnen!)
 • Teleporten (sluit je ogen en focus je diep op waar je naar toe wilt)
 • Neem de vorm van een dier aan
 • Voer extreme sporten uit
 • Maak contact met overleden personen
 • Doe een uitvinding (wie weet verzin je in je droom wel het beste idee van Nederland)
Bekijk ook:
Denen zijn voorzichtig en stoppen na Astra Zenica ook met Janssen-vaccin

Bekijk ook:

Geschreven door Ilse

Ik ben Ilse Feringa, wonend in Drachten. Ik studeer momenteel af aan sociaal pedagogische hulpverlening. Ik ben geïnteresseerd in wat er allemaal om me heen gebeurd, trends, ontwikkelingen, de mens. Graag deel ik deze interesse met jullie door te schrijven. Hiernaast hou ik mij in mijn vrije tijd bezig met kunstschaatsen, fitness, mijn bijbaantjes en vooral heel erg veel gezelligheid. Hierover gaan jullie nog veel terugzien in mijn artikelen!

4 Reacties

Plaats een reactie
  • bepaal je zelf hoelang je erin zit? En hoe gaat het met wakkerworden? en kan je je op zo’n moment beseffen dat je rondjes moet draaien een handen vrijven ETC?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Smart Home Gadgets

Top 10 vakantiebestemmingen voor de zomer van 2020!