Kun jij dromen nooit onthouden? Dan heb je misschien een vitamine B6 tekort 8
Saved Read later
Deel dit bericht

Kun jij dromen nooit onthouden? Dan heb je misschien een vitamine B6 tekort

Ben jij iemand die nooit dromen onthoudt? Of denk je dat je überhaupt nooit droomt? Dat tweede is sowieso een fabel, iedereen droomt, maar niet iedereen kan zich dat vervolgens herinneren. Hoe dat komt kan meerdere redenen hebben, en uit onderzoek blijkt dat een tekort aan B6 onder andere een oorzaak kan zijn. Misschien krijg jij niet genoeg vitamine B6 binnen, waardoor je hersenactiviteit beïnvloed wordt.

Vitamine B6 

De suppletie van vitamine B6 voor het slapen gaan, zorgt ervoor dat mensen hun dromen beter kunnen herinneren. Vitamine B6 speelt een sleutelrol bij metabolisme. Het is daarnaast belangrijk voor de ontwikkeling van de hersenen en de weerstand.

Onderzoek

In een onderzoek aan de universiteit van Adelaide werd een groep van 100 mensen tussen de 18 en 40 jaar bestudeerd. De deelnemers gaven aan het begin van de studie aan dat ze hun dromen nauwelijks tot helemaal niet konden herinneren. Vervolgens kregen ze een opdracht om vijf dagen lang voor het slapengaan 240 mg vitamine B6 te slikken (een dosis die gelijkstaat aan 558 bananen). Al na vijf dagen konden de deelnemers hun dromen met een zekere 64 procent beter herinneren.

Bekijk ook:
Top 10 oma’s middeltjes tegen ziekten en kwalen

In deze voeding zit B6

Het kan zijn dat je de vitamine te weinig binnenkrijgt via je voeding, of je lichaam heeft moeite het op te nemen door bijvoorbeeld te veel suiker en teveel stress. Goede bronnen van vitamine B6 zijn eieren, vis, garnalen, lever, kip, rundvlees, zilvervliesrijst, volkoren graanproducten, noten, zaden, avocado, spruitjes, asperges, bananen, aardappelen en linzen.

Niet zomaar B6 innemen!

Belangrijk is wel dat je voorzichtig moet zijn met het innemen van de supplementen. Vitaminen hebben een aanvaardbare bovengrens en bij een langdurige inname boven deze grens kan dit negatieve gevolgen hebben voor de gezondheid. Het is dan ook belangrijk altijd een professional zoals een diëtist te raadplegen voor het innemen van supplementen. Alleen als je een tekort hebt, is het goed om deze aan te vullen.

Lucide dromen

Veel studies naar de relatie tussen vitamine-inname en dromen worden gedaan ter ondersteuning van onderzoek naar zogeheten lucide dromen. Lucide dromen is volledig bewust dromen, waarin je dus door hebt dat je aan het slapen bent. Volgens onderzoeker Dr. Denholm Aspy, hoofdauteur van de studie, is het herinneren van dromen erg belangrijk. Daarbij komt dat lucide dromen veel potentiële voordelen kan hebben. ‘Lucide dromen kan bijvoorbeeld helpen bij het overkomen van nachtmerries of het behandelen van fobieën,’ aldus de onderzoeker.

Bekijk ook:
7 geniale relatietips die ieder koppel gelukkiger maken

Bekijk ook

Avatar foto
Ilse

Ik ben Ilse Feringa, wonend in Drachten. Ik studeer momenteel af aan sociaal pedagogische hulpverlening. Ik ben geïnteresseerd in wat er allemaal om me heen gebeurd, trends, ontwikkelingen, de mens. Graag deel ik deze interesse met jullie door te schrijven. Hiernaast hou ik mij in mijn vrije tijd bezig met kunstschaatsen, fitness, mijn bijbaantjes en vooral heel erg veel gezelligheid. Hierover gaan jullie nog veel terugzien in mijn artikelen!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.3k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.