hoeveel dagen vakantie
Saved Read later
Deel dit bericht

Hoeveel dagen vakantie heb je nodig om uit te rusten?

Iedereen kan wel van een heerlijke vakantie genieten. Op vakantie gaan brengt meerdere gezondheidsvoordelen met zich mee zoals een verlaagd stressniveau, een verhoogd immuunsysteem en een verlaagd risico op depressie, maar onderzoek heeft nu ook uitgewezen dat er een minimaal aantal dagen is die je nodig hebt om écht helemaal tot rust te komen.

Minimaal aantal dagen vakantie

Vakantie gebruiken we vaak om helemaal tot rust te komen. Even een tijdje nergens meer aan denken en genieten. Het liefst willen we dat de vakantie nooit meer eindigt. Helaas hebben we niet altijd genoeg tijd of geld om er een lange vakantie van te maken. Gelukkig heeft onderzoek uitgewezen dat we slechts 8 dagen nodig hebben om helemaal tot rust te komen en te ontstressen, zowel lichamelijk als mentaal.

Het onderzoek

De resultaten van dit onderzoek zijn natuurlijk niet zomaar uit de lucht gegrepen. Onderzoekers hebben een groep van 58 mensen ondervraagd die minimaal twee weken op vakantie gingen. De groep kreeg voor, tijdens, en na de vakantie een vragenlijst die zij moesten invullen. De vragen gingen vooral over hun mentale gezondheid zoals hun stemming en stressniveau.

Bekijk ook:
Last van allergie? Verminder pollen en luchtverontreiniging in huis

Na afronding van het onderzoek lieten de resultaten duidelijk zien dat de gezondheid en welzijn de eerste vier dagen van de vakantie flink stijgen. Een tweede stijging wordt gezien tussen de vierde en achtste dag van de vakantie, met de ultieme piek op de achtste dag. Een prima excuus om eens even op een welverdiende vakantie te gaan!

hoeveel dagen rust

Gezondheidsvoordelen

Om te genieten van de gezondheidsvoordelen die een vakantie met zich mee brengt kan je er ook voor kiezen om 6 dagen op vakantie te gaan. Hier is ook een onderzoek naar gedaan waarbij gekeken is naar de genetische veranderingen. Dat wil zeggen jouw stressniveau, het immuunsysteem en risicofactoren voor dementie en depressie.

Tijdens dit onderzoek zijn 94 gezonde vrouwen op een zes-daags verblijf gestuurd. Zowel voor als na de vakantie werd er een bloedonderzoek gedaan bij de vrouwen en moesten zij een enquête invullen om de mentale toestand te beoordelen. Het blijkt dus dat deze groep vrouwen tot maar liefst 6 weken na hun vakantie nog steeds konden genieten van de positieve gevoelens die de vakantie met zich mee bracht.

Bekijk ook:
Last van allergie? Verminder pollen en luchtverontreiniging in huis

De genen in het lichaam die het immuunsysteem en stress regelen reageerden vooral positief na de zes-daagse vakantie. Ook deze voordelen bleven in stand tot een paar weken nadat de vakantie voorbij was.

Verplicht vakantie

Het is natuurlijk ook niet voor niets dat werkgevers verplicht zijn om hun werknemers een aantal dagen vakantie per jaar te geven. Vaak is het zo dat als je jouw vakantie-uren in het ene jaar niet gebruikt, dat je deze kan meenemen naar het volgende jaar. Op basis van de informatie in dit artikel raden wij echter aan om deze vakantie-uren gewoon op te nemen en lekker te ontspannen. Je hoeft natuurlijk niet per se naar het buitenland, thuis kan het ook hartstikke gezellig zijn, als je maar die uren opneemt en waakt voor een burn-out. Waar ga jij volgend jaar heen om jezelf te verwennen?

Deel dit bericht
Read later
Sandra Vernon

Hallo, ik ben Sandra! Ik ben 24 jaar en woonachtig in Zuid-Holland. Ik schrijf graag over criminaliteit, maar ook het gezinsleven, dieren, zorg en erotiek zijn voor mij geen onbekend terrein. In mijn vrije tijd lig ik het liefst in bed een serie te kijken, meestal crime of ziekenhuis gerelateerd. Heb je een interessant onderwerp waar je graag meer over leest? Stuur mij dan een berichtje!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.7k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.