Met zo veel dieet opties om uit te kiezen is het soms lastig het juiste dieet te vinden. Om je hierbij te helpen hebben we enkele van de meest bekende diëten bekeken en de voor en nadelen voor je op rij gezet. Ook goed om te weten, we hebben ze voorzien van het oordeel wat de BDA (Britisch Dietetic Association, Britse Dieet Associatie) er over te zeggen heeft. Zo weet je gemakkelijk en snel welk dieet het beste bij je past.
5:2 dieet
Het 5:2 dieet is gebaseerd op het principe van af en toe vasten. Je eet vijf dagen van de week normaal en de andere twee dagen ga je vasten. Het effect van het dieet is in vergelijking met andere diëten niet erg duidelijk. In een studie uit 2013 kwam echter wel naar voren dat mensen die het dieet volgden: 5% van hun gewicht verloren. Maar mensen welke ook aan het onderzoek meededen en het Mediterraanse dieet volgde, behaalde gelijkwaardige resultaten.
Voordelen
Twee dagen per week vasten is voor veel mensen makkelijker dan 7 dagen per week een dieet volgen. Het gevolg is dat mensen door het volhouden uiteindelijk vrij gemakkelijk gewicht verliezen.
Nadelen
De overige vijf dagen zijn vrij van vasten, echter zul je deze dagen toch ook moeten letten op wat je eet. Gezond eten is belangrijk voor het eindresultaat, ga dus geen taarten eten en dergelijke op je vast vrije dagen.
De dagen dat je vast krijg je te weinig voeding binnen wat negatieve gezondheidseffecten kan geven. Ook is het op deze dagen lastig om normaal je ding te doen, je hebt hier waarschijnlijk geen energie voor en zul je je moe en zwak voelen.
BDA oordeel
Het dieet is een goede manier om gewicht te verliezen echter is het niet altijd even gezond. Volg je dit dieet, vast dan niet volledig maar eet op de twee vasten dagen een licht dieet zodat je niet volledig zonder voedingstoffen komt te zitten. Als je zwanger bent, dan is dit dieet niet geschikt. De gevaren voor de zwangerschap tijdens de dagen waarop je vast zijn te groot. Ook als je diabetes hebt is dit dieet te gevaarlijk en kun je beter op zoek naar een andere variant.
Dukan dieet
Het Dukan dieet is een dieet met weinig calorieën maar wel veel proteïne. Je kunt volop eten zolang je het schema maar aanhoud. De eerste fase is strict, je eet vooral ei, kalkoen, kip en vet vrije zuivelproducten. Na de eerste fase waarin je snel gewicht zal verliezen krijg je langzaam meer vrijheid zoals het toevoegen van groente en fruit aan het dieet. Uiteindelijk zul je alles weer kunnen eten op het moment dat het dieet op haar einde loopt. Dit dieet gaat er ook van uit dat je oefeningen (fitness en dergelijke) doet om te helpen met afvallen.
Voordelen
Je kunt snel veel gewicht verliezen. Het dieet is makkelijk te volgen en veel mensen kiezen daarom voor het Dukan dieet. Er zit geen grens aan hoeveel je kan eten tijdens de eerste twee weken, dit maakt het dieet aantrekkelijk omdat zodra je honger hebt je altijd iets kunt eten.
Nadelen
In het begin kun je last krijgen van: Een slechte adem, droge mond, moeheid, duizeligheid en problemen ervaren met slapen.
Het ontbreken van fruit en groente aan het begin van het dieet kan ervoor zorgen dat je constipatie problemen krijgt tijdens de eerste weken.
BDA oordeel
Veel gewicht verliezen in een korte periode kan motiverend werken, echter is het niet erg gezond. De voedingstoffen inname in dit dieet zijn niet in balans wat kan zorgen voor een gebrek aan onder andere vitamines.
Het je niet houden aan de regels kan op langere termijn gezondheidsproblemen geven waar je lang last van kunt hebben.
Het dieet geeft niet genoeg variatie in wat je kunt eten, hierdoor bestaat de kans dat je stopt voor je het afmaakt.
Paleo dieet
Ook wel bekend als het ‘caveman' dieet, tijdens het Paleo dieet eet je voornamelijk dingen die je kunt jagen of vangen en vinden in de natuur. Eten zoals onze neanderthaler voorouders het deden. Suiker, zout en aardappelen zijn dingen die je tijdens dit dieet niet kunt eten. Er is geen officieel Paleo dieet, hierdoor kan er verwarring ontstaan over wat wel en wat niet kan worden gegeten. Het dieet heeft weinig koolhydraten en veel proteïne vooral van vlees. Voorstanders zeggen dat het eigenlijk meer een plan is om gezond te eten en door gezonder te eten af te vallen. Studies naar het dieet zijn vaak kort en kleinschalig, wetenschappelijk onderzoek is er vrijwel niet en hierdoor kan men moeilijk wat met zekerheid zeggen over de werking van het dieet. Het dieet heeft wel in de kleine studies aangetoond dat je er mee kunt afvallen en dat het een vrij gezonde manier is om dit te doen.
Voordelen
Het dieet helpt bij gezonder eten, minder verwerkt voedsel en veel groente en fruit staan op het menu. Door het ontbreken van koolhydraten val je gemakkelijk af, ook een voordeel het dieet is niet super strikt. Je hoeft geen lijstjes bij te houden met wat je allemaal gegeten hebt op een dag wat het gemakkelijker maakt dan sommige andere diëten.
Nadelen
Niemand weet precies wat de mens in het stenen tijdperk allemaal at. Het is dus eigenlijk een gokje. Veel varianten stellen dat je veel vlees moet eten tijdens het dieet, dit komt niet echt overeen met wat men nu medisch gezien als gezond aanmerkt. Ook het ontbreken van granen is iets waarvan velen zeggen dat het dieet hierdoor minder gezond is, granen zijn namelijk erg gezond en horen bij gezond eten.
Het dieet is duur, je mag alleen gras gevoed vlees eten, bio vlees en dat is vaak toch een stuk duurder dan ‘gewoon' vlees.
BDA oordeel
De meeste Paleo diëten sluiten gezonde voedselgroepen uit, dit kan zorgen voor een gebrek aan bepaalde stoffen in het lichaam. Supplementen zijn nodig om gezond te blijven wat het minder gezond maakt.
Een Paleo dieet wat geen voedselgroepen uitsluit (deze zijn er ook) zijn beter dan degene die voedselgroepen uitsluiten.
Het dieet is niet erg gevarieerd, in plaats van het nadoen van de eetgewoontes van onze voorouders doe je er beter aan je activiteit op fysiek niveau meer te laten overeen komen met onze voorouders. Ze waren namelijk erg actief als jager, in plaats van bio vlees met bessen te eten kun je volgens ons beter een rondje gaan hardlopen.
Plaats een reactie