Wat zegt je BMI nou eigenlijk echt over een gezond lichaamsgewicht? 13
Saved Read later
Deel dit bericht

Wat zegt je BMI nou eigenlijk echt over een gezond lichaamsgewicht?

BMI staat voor Body Mass Index. De kans is groot, dat je dit in het verleden al eens voor jezelf berekend hebt. Wat zegt het BMI nu eigenlijk over je lichaamsgewicht? Moet je jezelf bij een te hoge BMI direct zorgen beginnen te maken? In dit artikel lees je hier meer over! Je BMI berekenen is trouwens heel eenvoudig. Er zijn verschillende online tools die je hierbij helpen, op berekenen.nl vind je meer handige rekentools. Om je BMI te kunnen bepalen hoef je enkel je geslacht, leeftijd, gewicht en lengte in te vullen. Je leeftijd is belangrijk omdat een gezond BMI voor een vrouw van 50 jaar oud op een andere waarde ligt, dan voor een vrouw van bijvoorbeeld 25 jaar oud.

Bepalen van een mogelijk over- en ondergewicht

Het BMI toont de verhouding tussen je gewicht en je lengte. Des te langer je bent, des te meer mag je theoretisch gezien ook wegen. Toch zegt dit niet alles! Iemand die kleiner van postuur is en veel spieren heeft, zal relatief zwaar zijn. Het kan ertoe leiden, dat je BMI hoger uitvalt dan die van leeftijdsgenoten. Daar waar je lichaam juist gezond en sterk is. In zo’n geval kan weinig waarde worden gehecht aan deze waarde. Voor een lang en slank iemand kan het BMI juist al snel naar ondergewicht neigen. Daar waar je mogelijk slank bent door vaak en intensief te sporten. Je verkeert hierdoor in een goede conditie, terwijl je BMI mogelijk anders doet vermoeden.

Bekijk ook:
Hoe kan jij eenvoudig afvallen?

Combineer je BMI met je vetpercentage

De waarde van je BMI zegt meer, wanneer je deze combineert met je vetpercentage. Des te hoger je BMI en vetpercentage zijn, des te groter is de kans dat je meer zou moeten bewegen. Een afgetraind en gespierd persoon zal mogelijk een hoog BMI hebben, maar een zeer laag vetpercentage. In zo’n geval is meer beweging niet noodzakelijk! Hetzelfde geldt wanneer zowel het BMI als het vetpercentage laag is. Houd er in dit geval wel rekening mee, dat je niet te dicht tegen de grens van ondergewicht aan mag zitten. Probeer bijvoorbeeld te werken aan meer spiermassa, om je gewicht op deze manier op verantwoorde wijze toe te laten nemen.

Bewegen om af te vallen en je BMI te verlagen

Merk je dat zowel je vetpercentage als je BMI hoog is? In dat geval doe je er verstandig aan om meer te gaan bewegen. Door te bewegen verlies je aan lichaamsgewicht, waarmee ook je BMI zal dalen. Je lengte blijft immers gelijk! Een paar keer in de week een ronde hardlopen of bijvoorbeeld wandelen kan al helpen om je lichaamsgewicht te doen laten afnemen.

Iemand die op jonge leeftijd een relatief hoog BMI heeft, kan op latere leeftijd een aanzienlijk lager BMI hebben. Denk aan iemand die de groeispurt nog moet maken. Na de groeispurt zal het BMI lager uitvallen, wanneer het lichaamsgewicht minder snel gegroeid is. Toch is het belangrijk om ook het BMI van jongeren in de gaten te houden, zodat tijdig ingegrepen kan worden.

Bekijk ook:
Is intermittent fasting afvallen gezond?

1.2k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.