Vijf historische gerechten 15
Saved Read later
Deel dit bericht

Vijf historische gerechten

Bij sommige gerechten krijgen we een nostalgische gevoel, zoals bij de erwtensoep van oma, of bij de stoofpeertjes die je moeder altijd maakte op een stormachtige regendag. Maar er zijn recepten die al eeuwenoud zijn en nog steeds kunnen worden gemaakt. Het waren de ultieme culinaire hoogstandjes in een tijd waarin peper en zout letterlijk goud waard waren. Dit zijn vijf historische gerechten.

Sluberkens

Sluberkens waren zoete pasteitjes met beenmerg. Beenmerg werd in de middeleeuwen als delicatesse beschouwd en kwam veel voor in gerechten. De pasteitjes worden gemaakt van deeg zoals wij dat vandaag de dag kennen. Deze wordt gevuld met beenmerg, een 1 eidooier, gemengd met kaneel, gember, krenten en suiker. Daarna dertig minuten in de oven en voilá, je hebt een middeleeuwse lekkernij in handen.

Bierwafels

Bierwafels kennen we tegenwoordig als Luikse wafels. Deze wafels worden al sinds de late middeleeuwen gebakken, al was het recept toen net iets anders dan tegenwoordig het geval is. Er gaat anijs, kaneel, rietsuiker, zout, biergist en 75 ml lauw bier in. Een wafel zou geen wafel zijn zonder een poedersuiker-topping. Dit doet men al eeuwen. Een tijdloze klassieker dus!

Bekijk ook:
Snack to the Future: Zo eten we in 2040

Paddenstoelenpastei

Vijf historische gerechten 17

Paddenstoelen werden in de middeleeuwen weinig gegeten vanwege de reputatie giftig te zijn, wat niet onwaar is uiteraard. Maar op de hogere treden van de maatschappelijke ladder at men regelmatig paddestoelen, vaak in een pastei. Deze werden  gemengd met brie, roquefort, gember, kaneel, peper, kruidnagel en zout. Een duur gerecht in die tijd omdat specerijen toen (peper)duur waren. 

Gekloven nonnen

De naam klinkt misschien een beetje luguber, maar het is niets meer dan een gevuld eitje. Eieren werden in de middeleeuwen veelvuldig gebruikt in talloze recepten. Het gevulde eitje bestaat dus al eeuwen, in verschillende variaties. Gekloven nonnen zijn eitjes op een stokje, omhuld met bierbeslag en gefrituurd. Ze zijn gevuld met saffraan, salie, peterselie, appel, gember, peper en suiker. Daarna zet je het eitje op een stokje en je hebt een gekloven non in je handen.

Vispudding

Vispudding wordt al eeuwen gegeten. Het is een gerecht dat vaak in armere kringen werd klaargemaakt. Dit van oorsprong Engelse gerecht is niets meer dan snoekbaars in gelatine. De snoek werd gepureerd en er werd zout, peper, witte wijn en bruin brood aan toegevoegd. Vispudding stond bij de meeste mensen minimaal een keer per week op het menu, vaak op de dag dat vissers terugkwamen met de vangst. Het wordt tegenwoordig nog steeds gemaakt, al zijn er in de loop van de eeuwen wel wat dingen aangepast.

Bekijk ook:
Goedkoper boodschappen doen: deze 5 sites helpen besparen

Bekijk ook:

Mike

Ik ben Mike, een gepassioneerd schrijver met een brede interesse. Ik heb een aantal boeken geschreven, maar tegenwoordig hou ik me vooral bezig met het schrijven van korte verhalen, blogs en artikelen.

Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.