De zomer staat alweer voor de deur. Veel mensen zijn de laatste tijd een paar kilo aangekomen. Vanwege de coronamaatregelen kon er minder gesport worden. En omdat we meer thuis zaten gingen we soms uit verveling ook wat meer eten. Wat kan je doen als je nog even snel een paar kilo kwijt wilt voor de zomer? Wij zochten voor je uit wat de laatste trends zijn op het gebied diëten.
Dieet 1: Intermittent fasting
Het meest populaire dieet is eigenlijk geen dieet. Een dieet schrijft namelijk voor wat je mag eten en dat is niet het geval bij intermittent fasting. Bij intermittent fasting wordt alleen voorgeschreven wanneer je mag eten en niet wat je mag eten. De woorden intermittent fasting staan voor het vasten met tussenpozen. Het is de bedoeling dat je perioden van minimaal 12 uur opeenvolgend helemaal niets eet. Drinken mag wel, zolang er geen suiker of koolhydraten in het drinken zitten.
Door 12 uur opeenvolgend niets te eten raken je glycogeenvoorraden uitgeput. Glycogeen is de vorm waarin het lichaam de energie uit koolhydraten opslaat. Als deze voorraden leeg zijn dan wordt het lichaam gedwongen om vetten te gaan verbranden. Omdat na 12 uur de vetverbranding pas opgang begint te komen wordt geadviseerd wat langer dan 12 uur niets te eten. Een populaire vorm is 16 uur niets eten waarna je een tijdsvenster van 8 uur hebt waarin je mag eten. Dit betekent dat je na 20.00 uur niets meer eet, waarna je eerst volgende eetmoment de lunch om 12.00 uur is. Je bent vrij om je eigen tijden aan te houden waarin je niets eet, net wat praktisch is in te passen in je dagschema.
Een voordeel van intermittent fasting is dat je meer afvalt dan je op basis van de caloriebesparing zou verwachten. Dit komt door de gunstige effecten die intermittent fasting heeft op de hormonen. Omdat het lichaam tevens meer testosteron en menselijk groeihormoon zal gaan aanmaken is deze vorm van lijnen erg populair onder krachtsporters.
Het lijkt misschien een hele opgave om lange tijd niets te eten, maar het is iets waar je lichaam aan zal wennen. Begin met een korte vaste periode die je iedere dag met bijvoorbeeld 10 minuten of een kwartier langer maakt.
Dieet 2: het koolhydraatarme dieet
Het koolhydraatarme dieet is al jarenlang een erg populaire dieetvorm. Dit heeft dit dieet te danken aan het feit dat het een efficiënt dieet is en ook goed vol te houden is. Bij het koolhydraatarme dieet ga je een deel van je koolhydraten inruilen voor vetten. Met name de geraffineerde koolhydraten dienen vermeden te worden omdat deze een heftig effect op de bloedsuikerspiegel hebben. Vanwege de piek deze ze in de bloedsuikerspiegel veroorzaken is ook veel insuline nodig. Insulinewaarden dienen juist laag gehouden te worden tijdens het afvallen. Dit hormoon zorgt voor de opslag van vet.
Het koolhydraatarme dieet is goed vol te houden omdat er veel vetrijk voedsel gegeten mag worden. Vetten zorgen voor een goed gevoel van verzadiging. Door dit goede gevoel van verzadiging is het bij het koolhydraatarme dieet niet nodig om de calorieën te tellen. Het lichaam geeft vanzelf aan wanneer het voldoende heeft.
Verder wordt het koolhydraatarme dieet gekenmerkt door veel groente en rauwkost. Dit omdat groenten een goed gevoel van verzadiging geven zonder dat ze veel koolhydraten bevatten. Het gevoel van verzadiging komt door de vele vezels in groenten. Deze zorgen er tevens voor dat de spijsvertering goed blijft verlopen ondanks het vetrijke eten. Het is overigens wel van belang dat gekozen wordt voor voedingsmiddelen die gezonde vetzuren bevatten zoals vette vis, avocado’s en noten.
Dieet 3: het Pioppi dieet
Het Pioppi dieet heeft haar naam te danken aan een klein dorpje aan de Italiaanse kust. In het kleine dorpje wonen slechts 300 mensen. Het dorpje Pioppi trok de aandacht van de cardioloog Aseem Malhotra omdat de mensen er bovengemiddeld oud worden. Er wonen, gemeten naar het aantal inwoners, bizar veel 100 jarigen.
Aseem Malhotra deed onderzoek naar de eetgewoonten en leefgewoonten die leidde tot deze hoge leeftijden. Het dieet heeft veel overeenkomsten met het mediterrane dieet. In tegenstelling tot het mediterrane dieet wordt het bij het Pioppi dieet aangemoedigd om 1 maal per week te vasten. Dit omdat de oorspronkelijk inwoners van Pioppi dit noodgedwongen ook deden. Het was een arm dorp wat afgelegen was. In slechte tijden had men vaak niets te eten. Een ander verschil is dat je bij het Pioppi dieet verzadigd vet mag eten. Hierdoor zijn voedingsmiddelen zoals volle yoghurt en kazen toegestaan. Bij het Pioppi dieet moeten geraffineerde koolhydraten vermeden worden. Hierdoor is er geen plaats in het dieet voor wit brood of pasta. Indien dit gegeten wordt dan moeten dit de volkoren varianten zijn.
Het Pioppi dieet is rijk aan vezels. Hierdoor mag er veel groente en fruit gegeten worden. En uiteraard mag de extra vierge olijfolie in dit dieet niet ontbreken.
Dieet 4: het ketogeen dieet
Het ketogeen dieet is een extreme variant van het koolhydraatarme dieet. Bij het ketogeen dieet mag je nog maar 5% van je calorieën uit koolhydraten halen. Bij het koolhydraatarme dieet ligt dit hoger, tot 35%.
Het grootste deel van de calorieën moet afkomstig zijn uit vetten. Ongeveer 80%. De overige 15% van de calorieën mag afkomstig zijn uit eiwitten.
Omdat het lichaam nog maar nauwelijks koolhydraten binnen krijgt zal het overgaan van suikerverbranding op vetverbranding. Dit wordt ketose genoemd. De brandstof die het lichaam dan gebruikt zijn de ketonen die vrij komen door het verbranden van vet. Eenmaal in de staat van ketose aangekomen verandert het lichaam in een super efficiënte vetverbrandingsmachine waardoor de kilo’s er met speels gemak afvliegen. Het enige nadeel van dit dieet is dat het een moeizaam proces is om in ketose te komen. De eerste dagen dat je gestopt bent met het eten van koolhydraten kan je je zelfs grieperig gaan voelen. Dit wordt de ketogriep genoemd. Zodra je hier eenmaal doorheen bent zal je merken dat je nauwelijks meer honger hebt en dat het dieet erg goed vol te houden is.
Mocht je meer willen weten over dieetvormen kijk dan eens op HappyHealthy. Daar staan al deze dieetvormen, en veel meer, uitgebreid uitgelegd aan de hand van betrouwbare wetenschappelijke data.
Plaats een reactie