Vier gerechten uit het westen waar je voor weg vlucht 12
Saved Read later
Deel dit bericht

Vier gerechten uit het westen waar je voor weg vlucht

Lekker eten is geweldig, maar er zijn gerechten welke we liever niet eten. We denken dan vaak aan Azië waar insecten, katten en honden op het menu staan. In Zuid-Amerika kun je bij de BBQ een cavia tegenkomen op het menu, maar ook wij kunnen er in het westen wel wat van. Vier gerechten uit het westen waar je voor weg vlucht, hier zijn ze!

Rottende Haai

Welkom in het altijd zonnige, nee het altijd koude IJsland! Hier kun je volop genieten van rottende haai, een nationaal gerecht. Neem een wasknijper mee voor je neus, de geur is wel als die van rottende vis. Het gerecht gemaakt van de Groenlandse Haai, Hakarl is giftig als je het rauw opeet. Je denkt natuurlijk, nou dan bak je het toch even? Dan ken je de IJslanders nog niet, die laten het liever even rotten.

Gefermenteerd eten dus de Hakarl. Ook leuk om te weten, de haai heeft veel ammonium rijk urea in zich. Dat is het spul wat je urine geel kleurt, eet smakelijk! De haai laat men een paar maanden rotten en je gerecht is klaar. Eet je liever geen haai, maar wil je toch rottende vis eten dan kan je natuurlijk ook naar Zweden. Daar eten ze Surströmming dat is hetzelfde alleen dan is de vis een haring.

Geroosterde Ortolan

De Ortolan is een zangvogeltje, super schattig en zo groot als je duim. Je eet het met de poten eerst en als laats bijt je het schedeltje kapot om zo de geweldig lekkere hersenen op te smullen. Althans dat vinden de Fransen. In 1999 ging het gerecht in de ban, samen met de handel in Ivoor en schildpadschilden.

Bekijk ook:
De betekenis van dromen: wat betekent jouw droom?

Omdat het illegaal is geworden het vogeltje te eten is het nu vrij duur. Toch houden de Fransen van hun delicatessen en dus kun je het tot op de dag van vandaag eten, het kost je echter wel rond de 150 euro en je moet even zoeken natuurlijk.

Chef kok Anthony Bourdain, bekend van zijn geweldige kookkunst en zijn zelfmoord door ophanging omschreef het eten van het vogeltje. Hier is wat hij te melden had:

“Ik duw mijn kiezen door de ribbenkast van het vogeltje, als beloning proef ik een combinatie van warm vet en ingewanden in mijn keel glijden. Zelden is pijn en smakelijkheid zo goed gecombineerd. Ik voel me ongemakkelijk, adem kort terwijl ik langzaam kauw. Steeds als ik kauw proef ik de geweldige smaak van samengedrukte botten, lagen vet, vlees en organen. Geweldige oude smaken van:

  • Vijgen
  • Amagnac
  • Donker vlees aangevuld met de smaak van mijn bloed (de botten van de vogel steken in mijn mond)

Zodra ik slik trek ik de kop van de vogel mijn mond in, deze hing tot nu toe buiten mijn mond. Vrolijk bijt ik de schedel kapot.”

Rottende Kaas

Casu Marzu is een traditionele kaas van schapen melk. De kaas komt van Sardinië en bevat zoals een goede rottende kaas dat betaamd: levende maden! De kaas laat men liggen tot deze rijp (lees aan het rotten is). Dan laat men de kaas vlieg (Piophila casei) los op de kaas. De vlieg legt eieren en zodra de maden uitkomen vreten ze zich door de kaas. Dit proces maakt de kaas heerlijk mals.

Sommige mensen halen de maden uit de kaas, de bedoeling is echter dat je ze laat zitten. Kaas met maden en al, geweldig volgens de Sardiniaan. Pas wel op dat je een bril draagt of je ogen sluit, de maden hebben de neiging uit de kaas te springen zodra je hem eet. Ze worden namelijk niet graag opgegeten.

Bekijk ook:
Onderzoek wijst uit: elk broodje knakworst kost je 35 minuten van je leven

Goed kauwen is een must, levende maden eten schijnt erg slecht te zijn voor je gezondheid. Deze gezondheidsrisico's zijn ook de reden dat de kaas verboden is in de E.U., de maden kunnen namelijk overleven in je maag en je besmetten. Vervolgens eten ze niet de kaas maar je vlees op. Toch is de kaas op Sardinië nog erg populair en men tracht er een nationaal recept van te maken om het verbod te omzeilen.

Akutuq

Dit is misschien een klein beetje valsspelen. Het recept komt uit Alaska wat natuurlijk westers is omdat het bij de VS hoort, echter het komt van de Eskimo's. Alaskan Ice Cream is een bijnaam voor het gerecht, je kunt het echter ook in Canada eten. De bereiding is redelijk zorgwekkend.

Stap 1: Sla met een knuppel een zeehond dood. Ja je leest het goed, sla met een knuppel een zeehond dood. Volkomen legaal om te doen in Canada, hoe kom je anders aan je Alaskan Ice Cream. Het vet van de zeehond mix je met bessen en zoethout, vis en gedroogd vlees van een eland. Gooi het allemaal in een soepkom en genieten maar!

Dit waren de vier gerechten uit het westen waar je voor weg vlucht, wij zijn al aan het rennen!

Bekijk ook:

Avatar foto
Jeroen VanderPloeg

Jeroen schrijft sinds 2017 voor zowel nationale als internationale bedrijven. Bij Trending richt hij zich op de laatste trends. De trends waar hij over schrijft richten zich: mode, games, nieuws, gadgets en natuurlijk ook al het andere wat trending is. Jeroen zit overal bovenop om jou ‘up-to-date’ te houden. Ook tijdens zijn reizen is hij altijd opzoek naar de laatste trends.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.