En plotseling waren de restaurants en snackbars dicht en ontbrak door corona een groot deel van onze eetcultuur. Want laten we eerlijk zijn, wie geniet er nu niet van een lekker patatje of een heerlijk frietje als het onder de grote rivieren is.
Ondanks dat de Belgen de naam hebben, zijn het gewoon de Hollanders die vaak (soms te veel) gefrituurde aardappelreepjes eten. Uiteraard maken we die ook vaak gewoon thuis zelf klaar. Maar waar zijn de frietjes nu eigenlijk uitgevonden?
Allereerst: waar komt de aardappel vandaan?
Het zijn van die feitjes die je bij blijven: de aardappel komt oorspronkelijk uit Amerika. Als je dat hoorde tijdens een saaie geschiedenisles en die avond er kruimige piepers op het menu stonden, peinsde je dat Columbus beter had kunnen verdwalen. Maar de aardappel kwam en werd eerst vooral door de rijken gegeten en pas later door het gewone volk. Het is namelijk erg moeilijk om aardappelen uit zaad te kweken, maar met als pootgoed aardappels met ‘ogen’ gaat dat wel eenvoudig.
In de tijd dat Ierland nog bezet was door Engeland waren er regelmatig opstanden. De Engelse soldaten voerden dan als straf het vee en ander voedsel af. De aardappelen werden vaak vergeten omdat die ondergronds groeiden. Ieren weten als geen ander aardappels lekker te bereiden.
Hoe is patat ontstaan?
Er zijn meerdere versies over het ontstaan van patat in de 18e eeuw. De een wat meer geloofwaardig dan de ander. Belgische vissers frituurden in die tijd de kleine bijvangst op de rivieren. Als vissen op de rivier niet meer mogelijk was door bevriezing, sneden ze reepjes van aardappelen en frituurden ze deze in plaats van visjes. Een ander verhaal komt uit Frankrijk. Daar zouden de eerste patatjes gebakken en verkocht zijn bij Pont Neuf in kraampjes. De eerste naam was Pommes Pont Neuf en later werd dat pommes frites. Maar ook vele andere landen claimen dat deze lekkernij binnen hun grenzen is ontstaan, ook Nederland.
French fries en chips
Misschien dacht je dat French fries een benaming is voor dunne frietjes, net als Vlaamse patat bestaat uit zeer brede reepjes, maar dat is waarschijnlijk niet juist. In de Eerste Wereldoorlog zaten veel Engelse en later ook Amerikaanse soldaten in de loopgraven in Frankrijk. Daar maakten ze voor het eerst kennis met die bijzondere manier om iets lekkers te maken van een gewone aardappel. Het was dan ook niet verbazend dat ze thuis spraken over die French fries die ze zo lekker hadden gevonden destijds. Toen McDonalds ook Franse frietjes bij een standaard menu deed was het pleit beslecht.
Het verhaal gaat dat in de 19e eeuw een gast van een restaurant in een Nederlands dorpje zijn gebakken aardappelschijfjes te dik vond en terug stuurde naar de keuken. Daar was de kok niet blij mee en hij besloot als wraak de aardappelschijfjes flinterdun te snijden. Toen ze gebakken waren konden ze beslist niet meer aan een vork geprikt worden. De gast vond ze echter best lekker en at ze met zijn vingers op en zo werden chips geboren.
Wat je moet geloven van dit verhaal mag je zelf weten.
Nog een paar leuke weetjes over patat
- In Nederland eten we al meer dan 150 jaar patat.
- Het eerste frietje werd op een kermis in Breda verkocht.
- Inmiddels hebben we al circa 57 miljard frietjes geconsumeerd.
- Als snack bij de friet kiezen we het meest voor de frikandel.
- Gemiddeld eten we zo'n 18 kg patat per jaar!
Bekijk ook:
Plaats een reactie