Lekker. Het is Nationale Frikandellendag 14
Saved Read later
Deel dit bericht

Lekker. Het is Nationale Frikandellendag

Een van de favoriete snacks van Nederlanders; de frikandel. Voor de Hollandse snackbars maakt het trouwens niet uit of u een frikadel of frikaNdel besteld. In Duitsland wel, daar is een ‘frikadelle' een platgeslagen gehaktbal.

Wanneer is de frikandel ontstaan?

Er doen verschillende verhalen de ronde over het ontstaan van de frikandel. De eerste versie speelt zich af in Dordrecht. In 1954 kwam slagersknecht Gerrit de Vries voor een grote strop te staan. Door een wijziging in de Warenwet mocht hij zijn gehaktbal niet meer verkopen. Jammer, want zijn klanten waren er dol op. Hij loste het op door van zijn bal een worst te maken. Een van zijn Duitse klanten kwam toen met de naam fricadelle (frikadelle) voor het ding.

Maar volgens de firma Beckers ligt het ontstaan van de frikandel anders. Zoals zij het verhaal vertellen ontdekte Jan Bekkers de snackcultuur op zijn reizen naar Amerika. Jan werd vervolgens op het idee gebracht van ‘een worst zonder vel'. Hij ging ermee aan de slag en uiteindelijk werd in 1959 de frikandel van Bekkers geboren.

Bekijk ook:
Dit is de reden waarom kipnuggets bij McDonalds 4 verschillende vormen hebben

Wat zit er in een frikandel?

Er gaan veel spookverhalen rond over de ingrediënten van een frikandel. Zo zou er van alles en nog wat in een frikandel zitten: slachtafval, uiers, koeienogen en vet. Maar dat is niet waar. In de frikandel zoals deze in Europa wordt gemaakt zit separatorvlees (kippenvlees dat achterblijft op het karkas na het fileren), en varkensvlees, heel soms nog paardenvlees.

De rest is water, paneermeel, bindmiddel, kruiden, uien en smaakversterkers. Ook bestaan speciale kipfrikandellen; die tot wel 80% kippenvlees bevatten en dus zonder varkensvlees zijn gemaakt. En natuurlijk bestaan er vegetarische frikandellen; deze worden gemaakt met plantaardige ingrediënten.

Feitjes over de frikandel

Een standaard frikandel is 18 centimeter, de frikandel XL is 25 centimeter en de frikandel XXL is 36 centimeter lang. Doordat de frikandel XXL zo groot is, kan deze niet in iedere frituur worden klaargemaakt.

De frikandel kent verschillende benamingen.

  • In delen van Vlaanderen wordt de frikandel ook wel ‘curryworst' genoemd. In sommige Belgisch-Limburgse streken wordt een frikandel in de volkstaal ook wel een ‘lange hamburger' of simpelweg een ‘lange' genoemd.
  • Een frikandel speciaal wordt ook wel een ‘curryworst speciaal', ‘open been', ‘open ruggetje' of ‘leuning' genoemd.
  • Een frikandel met mayonaise wordt ook wel ‘een lange met zalf' genoemd.
  • En heb je een ‘catamaran' of ‘waterfiets', dan heb je een bakje friet met twee frikandellen aan beide zijkanten.
Bekijk ook:
Chef deelt opmerkelijke nieuwe manier om komkommers wekenlang vers te bewaren

Zin in eten gekregen? Check dan eens het wereldrecord frikandellen eten. Succes!

1.5k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.