De perfecte uitsmijter maken
Saved Read later
Deel dit bericht

De perfecte uitsmijter maken

Op de lunchkaart staat bij vrijwel iedere horecagelegenheid in ons land een uitsmijter vermeid. Het is zo gewoon dat je zou denken dat het een traditioneel Nederlands gerecht is. Echter is dat niet het geval. Zo zijn er vast meer weetjes over die calorierijke gerecht die je nog niet kent. Hieronder kom je alles te weten over dit bijzondere gerecht dat beslist niet zo gewoon is als je zou denken. Hoe maak je een klassieke uitsmijter en waar komt de uitsmijter eigenlijk vandaan?

Een klassieke uitsmijter maken

Een klassieke uitsmijter maken, hoe doe je dat nu precies? Zoals van ieder bekend gerecht zijn er overal in het land speciale versies ontstaan van de uitsmijter en worden die soms als de enig echte aangeprezen. Dat is volkomen onjuist. Er is maar een echte klassieke uitsmijter en die komt uit Amsterdam. Een uitsmijter maken doe je als volgt:

  • Neem twee boterhammen (wit, bruin of volkoren) en besmeer deze met een dun laagje margarine of boter.
  • Beleg de boterhammen royaal met ham. Je mag de soort ham zelf kiezen, maar gebruikelijk is om schouderham of achterham te nemen. De plakjes hoeven niet extreem dun te zijn. Denk maar aan de ham die je ook voor de boterham gebruikt.
  • Neem twee eieren en bak die in de olie of boter/margarine. Let op dat de pan voldoende heet is als je de eieren erin doet. Wees voorzichtig bij het in de pan plaatst omdat de dooiers heel moeten blijven. De spiegeleieren zijn perfect als het eiwit volledig is gestold en de dooiers nog compleet vloeibaar zijn.
  • Garneer de uitsmijter met sla, tomaat en Zorg dat het bord er decoratief uitziet. Snij de augurkjes in plakjes maar niet helemaal door. Hierdoor kan je deze als waaier op het bord leggen. De plakjes tomaat verspreid je over het bord. Wees spaarzaam met de sla, vaak blijft die ook liggen.
Bekijk ook:
4 bizarre dingen die ze in China eten

Waar komt de term uitsmijter vandaan?

Zoals we hierboven hebben verraden, komt de klassieke Nederlandse uitsmijter uit Amsterdam. De naam van het gerecht is ontleend aan de mannen die vroeger vooral uitsmijters aten. Het is immers een gerecht dat flink wat energie geeft en dat hadden deze krachtpatsers ook wel nodig. De stoere kerels die als uitsmijters fungeerden in de Amsterdamse horeca begonnen hun werkdag vaak met een flinke uitsmijter op hun bord. Daardoor ontstond de naam van deze delicatesse, die niet meer weg te denken is uit onze keuken.

Uitsmijter

Waar komt het gerecht uitsmijter oorspronkelijk vandaan?

De uitsmijter zoals wij die nu kennen, werd volgens de overlevering het eerst gegeten in Duitsland en om precies te zijn in de omgeving van Berlijn. Wellicht heb je de term Strammer Max wel eens gehoord. Dat is een uitsmijter op de Duitse manier. Ook in dat geval bestaat deze uit brood, ham en eieren. Het verschil is dat in Duitsland ook het brood en de ham de koekenpan in gaan en daarna de eieren hier overheen worden gebakken.

Overigens kan je beter voorzichtig zijn met de omschrijving Strammer Max, tenzij je zeker bent dat het gaat om dit gerecht. Een Strammer Max staat namelijk ook voor een man in staat van enige opwinding. Het gerecht werd en wordt namelijk als potentie-verhogend beschouwd. De Strammer Otto is wat onschuldiger, dat is een uitsmijter met rosbief in plaats van ham. In Frankrijk heb je dan nog de Monsieur Croque. Dat is een soort tosti waarbij het ei op de boterhammen wordt gebakken.

Bekijk ook:
De meest gevaarlijke gerechten, durf jij dit aan?

Wellicht ken jij uit ervaring nog meer vergelijkbare gerechten uit andere landen? Laat dan eens een berichtje achter onder dit artikel.

Let op met de dooier

Bij spiegeleieren is de dooier wel verwarmd maar niet voldoende om alle mogelijke bacteriën te doden. In ons land zijn de eieren van een dergelijke kwaliteit dat er voor gezonde volwassen nauwelijks enig risico is om een spiegelei te eten. Voor ouderen, kinderen en mensen met een zwakke gezondheid is het verstandiger om de dooiers te prikken en deze ook mee te bakken.

Bekijk ook:
Eet deze ingrediënten nooit rauw!

Deel dit bericht
Read later
Rosalyn

Rosalyn is schrijfster en vertaalster. Reizen is haar grootste passie. En wat is er nu leuker dan je passie met je werk te combineren? Zowel thuis als onderweg schrijft ze graag over actuele onderwerpen!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2.3k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.