Hoeveel emoji’s heb jij vandaag al gebruikt bij het versturen van berichtjes? En doe je dat vrijwel zonder er bij na te denken? Op 17 juli was het de dag van de emoji. Er zijn beslist dagen aan mindere zaken gewijd, want in onze communicatie heeft deze manier van uitdrukken zeker een belangrijker plaats ingenomen dan iemand ook maar kon vermoeden.
Waar komt de emoji vandaan?
De eerste emoji’s werden gemaakt door computertechnicus Shigetaka Kurita in Japan. In het jaar 1999 was het scherm van een mobiele telefoon nog erg klein in verhouding tot de moderne toestellen. Er werden een paar emoji’s ontwikkeld en al gauw werden deze frequent gebruikt, vooral door jongeren. Vandaag de dag komen er jaarlijks tientallen nieuwe bij al gaat dat niet zomaar. Er moet toestemming worden gegeven voor een emoji en dat kan soms wel jaren duren.
Emoji of emoticon?
De emoji is eigenlijk de opvolger van een emoticon. Het verschil tussen een emoticon en een emoji is dat een emoticon een getypte smiley is, terwijl een emoji echt een ‘poppetje’ is. Daar heb je je toetsenbord niet meer bij nodig.
Wat is de populairste emoji?
Inmiddels wordt de emoji door alle leeftijden gebruikt en komt deze zelfs in het zakelijke berichtenverkeer steeds vaker voor. De meest gebruikte emoji ken je ongetwijfeld: Rofl. Dit is de gele rakker die zo hard moet lachen dat hij over de grond rolt, al dan niet in tranen. Overigens is het daarbij wel grappig dat pubers deze emoji vaak spottend gebruiken of in grote aantallen. Ze willen zich immers afzetten tegen ouders en andere volwassenen die ook deze emo gebruiken in de berichten.
De voordelen van het gebruik van deze smileys
Taalwetenschappers zien beslist voordelen in het gebruik van emoji’s in onze dagelijkse communicatie. Omdat er steeds vaker gebruik wordt gemaakt van de mobiel om berichten te versturen, komen non-verbale signalen steeds meer in de verdrukking. Ook de klank van de stem ontbreekt en dat is in het algemeen een zeer belangrijke signaal wat iemand met een bepaalde zin heeft willen uitdrukken. Emoji’s kunnen deze taak overnemen gelet op de manier waarop we met elkaar zijn gaan communiceren.
Een tweede voordeel is ook dat het mogelijk is om bewust een lading mee te geven aan een bericht. Dat kan bij een op zich neutraal bericht om de ontvanger duidelijk te maken hoe dit bericht is bedoeld. Het gaat dan niet om een non-verbaal signaal maar een bewuste keuze. Een derde voordeel is dat emoji’s (op een enkele uitzondering na) overal ter wereld dezelfde betekenis hebben. Het is een van de weinige manieren waarmee je universeel kan communiceren. Een hartje sturen naar iemand betekent in ieder land hetzelfde, al moet er dan ook nog steeds het een en ander worden geduid.
De nadelen van smileys in chats
Menselijke communicatie blijft moeilijk. Sommige woorden hebben in een andere taal weer een betekenis die je beter kan vermijden. Dat is ook bij een enkele emoji het geval. Veel mensen in het westen sluiten een berichtje met een ‘duimpje’ af of reageren daarmee om goedkeuring uit te willen drukken. Dat duimpje wordt in het Midden-Oosten echter gezien als een vulgair gebaar en dat kan je maar beter nalaten.
Een tweede nadeel zien wetenschappers in het feit dat alle nieuwe emoji’s momenteel in de VS moeten worden goedgekeurd. Hoewel er beslist moeite wordt gedaan om aandacht te besteden aan diversiteit in de wereld van de emoji’s is de goedkeuring daarvan volledig onderworpen aan het westerse denken. Globaal gezien bepaalt een kleine minderheid wat er toegestaan is op dit gebied.
Een derde probleem zou kunnen zijn dat door het gebruiken van emoji’s er luiheid in de communicatie zou kunnen ontstaan. Bepaalde gevoelens kan je nu eenmaal beter in woorden en dan ook bij voorkeur in elkaars gezelschap uitdrukken en niet met een simpele druk op de knop.
Toch overwegen de voordelen van de emoji’s duidelijk en wordt er ook in het zakelijke verkeer en advertenties steeds meer gebruik van gemaakt. Het taboe daar lijkt doorbroken.
Hoe denk jij over emoji’s?
Plaats een reactie