Applaus voor de Thaise marine
Saved Read later
Deel dit bericht

Wereldwijd applaus voor de marine van Thailand

Thailand is een vakantieparadijs voor westerse toeristen. Dat is ook niet verwonderlijk, omdat het land een prachtige kustlijn heeft met witte stranden aan een azuurblauwe zee. De vele eilanden voor de kust lijken stuk voor stuk op een ‘bounty’ eilanden met palmbomen en een schijnbaar ongerepte natuur. Op veel plaatsen is het ook verboden om panden te bouwen met meer dan twee verdiepingen. Zo blijft de omgeving authentiek en zijn de eilanden exclusief voor toeristen die niet op een euro of dollar hoeven te kijken. Maar ook in Thailand is het toerisme met een klap vrijwel tot stilstand gekomen. Beslist geen sinecure in een land dat zo afhankelijk is van de opbrengsten hiervan. Gelukkig is er nog een tweede industrie in het land die veel kan opbrengen: de visserij.

Bekijk ook:
Katten VS eekhoorns

S.O.S., schip in nood

De vissersvloot van Thailand is de grootste in Azië. De vangst exporteert men voor het grootste gedeelte naar omringende landen. Het is de belangrijkste bedrijfstak, na het toerisme, waar de economie van Thailand op draait. Veel Thai uit de toeristenindustrie hebben nu een baantje op een vissersschip. Het verdient misschien niet goed, maar veel keuze is er verder niet. Momenteel zijn alle schepen dan ook weer vol in bedrijf, ook de minder veilige en dat levert af en toe problemen op, ook als het weer gewoon meezit.

Afgelopen week was het weer mis. Een vissersboot raakte in nood vlak voor de kust van Thailand. De marine en de kustwacht waren op tijd ter plaatse. De acht bemanningsleden die de dood al onder ogen hadden gezien, werden van boord gehaald. Inmiddels zaten ze ‘in shock’ benedendeks aan de koffie. De stemming op het marineschip was opperbest. Mensen redden is tenslotte een zeer dankbare job.

Een onverwachte ontdekking

Uiterst content met de redding bleef de marine nog even wachten bij het tot ondergang gedoemde schip. Lang zou het niet meer duren, want inmiddels stond de vissersboot bijna loodrecht in het water. Zou er olie lekken en hoe lang zou de strijd nog duren? Een van de marineofficieren maakte foto’s van het spektakel. Tot zijn verbazing zag hij beweging op het schip in het beperkte gedeelte dat nog boven water uitstak.

Hij keek nog eens goed door de lens en besefte dat hij twee katten zag, die achtergebleven waren op het schip. Met sterke kijkers werd daarna zelfs ontdekt dat het om vier katten ging. Ze waren naar het enige plekje geklommen dat nog droog was. Zelf waren ze doornat en zelfs vanaf die afstand was te zien dat ze zich ellendig voelden en doodsbang waren voor wat ging gebeuren. De stemming op het schip sloeg meteen om. Maar wat was er nog mogelijk?

https://www.youtube.com/watch?v=eIClDmnGg8k

Gered!

Twee officieren van de Thaise marine sprongen in het water, heel goed beseffend dat ze hun leven aan het wagen waren. Het schip kon ieder moment zinken en daardoor zouden ze naar de diepte kunnen worden gesleurd. Ze kwamen op tijd aan bij het schip. De katten aarzelden geen moment en sprongen op de schouders van de zwemmers. Die haastten zich weg van het zinkende schip richting de veiligheid van het marine schip. Bemanningsleden maakten foto’s van de marineofficieren, zwemmend richting het veilige schip met een paar doornatte katten op hun schouders. Eenmaal aan boord werden de katten met gejuich ontvangen. De zachte handdoeken lagen al klaar om ze droog te wrijven en de kok maakte een feestmaal met veel vis voor de vierpotige drenkelingen. De marine van Thailand zette het verhaal met foto’s op het net. Het bericht ging viral en binnen een uur waren er 150.000 likes.

Bekijk ook: 

Rosalyn

Rosalyn is schrijfster en vertaalster. Reizen is haar grootste passie. En wat is er nu leuker dan je passie met je werk te combineren? Zowel thuis als onderweg schrijft ze graag over actuele onderwerpen!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.3k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.