Geen toename van psychische klachten in 2020 12
Saved Read later
Deel dit bericht

Geen toename van psychische klachten in 2020

Vorig jaar was 12 procent van de Nederlandse bevolking van 12 jaar en ouder psychisch ongezond, daarmee is er geen sprake van een toename van psychische klachten in 2020. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek in een nieuw rapport. 

Elk jaar meet het CBS de gemoedstoestand van een aantal Nederlanders met behulp van een enquête. Op basis van die enquête wordt de psychische gezondheid van de Nederlandse bevolking geschat. In 2020 zou 12 procent van de mensen een minder goede psychische gezondheid hebben, een percentage dat gelijk is aan de voorgaande jaren. Ondanks de coronacrisis, lijken Nederlands dus mentaal er niet ongezonder voor te staan dan in de jaren daarvoor.

Bekijk ook:
Van corona naar zelfmoordcrisis

Meer psychische klachten bij vrouwen en mensen tussen de 25-40 jaar

Als je de gemoedstoestand van vrouwen en mannen met elkaar vergelijkt, dan blijkt dat vrouwen iets vaker psychische klachten hebben. Het CBS schat dat ruim 14 procent van de Nederlandse vrouwen psychisch ongezond zijn, terwijl bij mannen het percentage rond de 9 procent ligt. Een verschil van 5 procent, wat toch best opvallend is.

Als je naar leeftijdscategorieën kijkt, dan blijkt dat Nederlanders tussen de 25 tot 40 jaar de meeste klachten ervaren. In deze leeftijdscategorie zou 14,5 procent psychisch ongezond zijn. Jongeren tussen de 12 en 18 ervaren de minste mentale problemen, slechts 7 procent van deze leeftijdsklasse valt in de categorie psychisch ongezond.

De leeftijdsklasse 18 tot en met 25 telt relatief meer psychische klachten, daar ligt het percentage op bijna 14 procent. De groep 40 tot en met 65 jaar scoort gelijk met het landelijke gemiddelde, ongeveer 12 procent in deze groep is psychisch ongezond. Ouderen van 65+ hebben minder last van mentale problemen, ongeveer 10 procent zou hier aan lijden.

In 2020 is er voor alle leeftijdsgroepen geen significant toename of afname waargenomen in de psychische ongezondheid.

Geen toename van psychische klachten in 2020 14

Psychische ongezondheid treft vooral de jongere alleenstaanden

Ben je van een jongere generatie en alleenstaand, dan heb je meer kans op mentale klachten. Deze mensen zijn namelijk oververtegenwoordigd bij mensen met een mindere psychische gezondheid. Ruim een kwart van de alleenstaanden jonger dan 40 rapporteerde in 2020 psychische klachten. Dat is flink meer dan in 2019, toen het percentage nog rond de 20 procent lag. Alleenstaande ouderen van 65+ stonden in 2020 er mentaal duidelijk beter voor, want daar meldde slechts 14,5 procent mentale problemen.

Bekijk ook:
Geen toename van zelfdodingen in Nederland tijdens coronajaar 2020

Ook geen toename van zelfdodingen in 2020

Dat de psychische klachten in Nederland niet zijn toegenomen in 2020 sluit aan bij een eerder rapport van het CBS. Daarin stelden ze dat vorig jaar ook geen toename was van het aantal zelfdodingen.

Uit de recente cijfers blijkt dus dat Nederland, ondanks het ongelofelijke moeilijke jaar, redelijk sterk door de crisis is gekomen. Het is echter nog te vroeg om te juichen. De statistieken op dit vlak laten weliswaar voorlopig nog geen ernstige gevolgen van de coronacrisis zien, maar dat kan altijd nog komen. Het is dus even afwachten of we in de toekomst niet alsnog te maken krijgen met vervelende mentale gevolgen van de coronacrisis. De tijd zal het leren, maar laten we hopen van niet.

Heb je hulp nodig?

Heb jij depressieve gedachten en heb je hulp nodig? Neem dan contact op met Stichting 113 Zelfmoordpreventie via 113 of 0800-0113, 0900-0113 of via de website 113.nl

Avatar foto
Nick

Hey, ik ben Nick. Ik heb een passie voor films, televisieseries, schrijven, lezen, games, politiek, sport en social media. Als Trendwatcher zal ik vooral de focus op deze onderwerpen leggen. Ooit hoop ik nog een boek te schrijven, maar voor nu blijft het vooral bij artikelen voor websites. Veel leesplezier gewenst!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.3k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.