Wat is een monoliet en waar komen ze vandaan? 12
Saved Read later
Deel dit bericht

Wat is een monoliet en waar komen ze vandaan?

Overal ter wereld duiken ineens monolieten op. Maar wat is er nou eigenlijk gaande? Komen ze van buiten de aarde, duiken ze op vanuit de grond of zijn er gewoon een aantal mensen die ze zelf met de hand plaatsen? We gingen voor je op onderzoek uit en dit is wat we op dit moment weten.

Wat is een monoliet?

Officieel gezien is een monoliet een rots die uitsteekt boven de omgeving. Dit wordt veroorzaakt door de verschillen in het gesteente. Daardoor kunnen we wel stellen dat de dingen die we nu overal zien eigenlijk helemaal geen monolieten zijn. Naast monolieten zijn er ook megalieten. Megalieten zijn constructies die bestaan uit één of meer kunstmatige constructies. De Drentse hunebedden vallen hier ook onder.

Aan de andere kant is de naam monoliet afkomstig uit het Grieks. Het betekent iets als eenzaam gesteente. En ja, dat is het dan weer wel. Er staat ineens een steen in the middle of nowhere zonder aanleiding.

Bekijk ook:
We zien steeds meer UFO’s!

Buitenaardse monolieten

Het fenomeen monoliet is gewoon een super mysterieus object. Mensen vinden het fantastisch om te zien en gaan meteen graven. Want hebben we iets dergelijks eerder gezien? Die vraag kunnen we bevestigend beantwoorden. In de film ‘A Space Odyssey' van Stanley Kubrick bijvoorbeeld. De monoliet speelt een belangrijke rol in deze film.

En doordat iets zo mysterieus verschijnt en overigens ook weer verdwijnt is het toch de vraag wat hier nou precies achter zit. Om nog maar te zwijgen over wie of wat er achter zit. Maar waarom zou het buitenaards leven plekken als Friesland, de woestijn van Utah en Roemenië uitkiezen?

Marketingstunt? Misschien wel

Een andere verklaring is dat het hier zou gaan om een marketingstunt. Maar wat voor marketingstunt dan? Inmiddels zou er dan toch wel iemand moeten zijn opgestaan met een logische verklaring? Na een beetje zoekwerk op internet komen we uit bij het Instagram-account van

target="_blank" rel="noopener noreferrer">The Most Famous Artist zij claimen hierachter te zitten. Maar dan nog zijn zij een Amerikaans bedrijf. Hebben Nederlanders direct de monoliet opgepakt als reden om ze ook in Nederland te plaatsen?

Bekijk ook:
Bestaan ze dan toch? Amerikaanse marine geeft bestaan UFO toe

Grappenmakers die gevaarlijke situaties veroorzaken

In Nederland gaat de teller flink door met monolieten. Hoe de situatie precies in andere landen is durven we niet te zeggen. Wat wel opvalt is dat er op steeds meer plekken monolieten naar boven komen. Ook op de schroothoop in Leeuwarden is ineens een metalen monoliet te vinden. De eigenaar heeft tegenover de Friese pers aangegeven de monoliet voorlopig te laten staan waar hij staat. Hij wil eerst zeker weten of deze mogelijk giftig of buitenaards is.

Maar ook in Beneden-Leeuwen staat inmiddels een monoliet. Midden in het dorp, op straat. En om hem daar te kunnen plaatsen zijn er tegels weggenomen en om de monoliet gelegd. En laten die losse tegels nou wel weer voor gevaarlijke situaties kunnen zorgen.

Monolieten en 5G

Ook gaan er inmiddels weer verhalen rond dat de monolieten ontstaan door 5G. Uiteraard kunnen we het in principe nog niet met zekerheid ontkrachten. Maar de kans dat dit ontstaat door 5G is echt kleiner dan 0,01%. Daarnaast zijn de monolieten die wereldwijd gevonden worden ook verschillend van elkaar. Zo is de een prachtig strak gelast terwijl de andere van ellende uit elkaar valt. Het lijkt er dan ook meer op dat een aantal mensen gewoon ontzettend grappig wil zijn door wat metaal of aluminium in de grond te pompen op verschillende plaatsen.

Zelf een monoliet kopen?

Naast het feit dat The Most Famous Artist inmiddels heeft opgeëist achter deze monolietenregen te zitten, bieden ze ook op hun website monolieten aan. Duurt wel even voordat je ‘m hebt en het kost je zo'n 45.000 dollar.

A Space Odyssey

Nog even terugkomend op die film. De film kwam uit in 1968, iets meer dan vijftig jaar geleden. Volgens sommigen zou de monoliet ook zeker al twee jaar in de woestijn hebben gestaan. Maar echt aandacht was er nooit voor het gevaarte. Het zou dus heel goed kunnen gaan om een marketingstunt voor de vijftigste verjaardag van de film.

De tweede keer dat er monolieten voorkomen in de film is dat een teken dat we dingen niet goed aanpakken. Is dat misschien wat mensen ons willen vertellen? Gaat het nog slechter met onze planeet dan wij voor mogelijk hielden?

Bekijk ook:
Is het heelal ontworpen voor leven?

Thom

Thom schrijft teksten sinds de herfst van 2013. In de afgelopen jaren heeft hij tal van ervaringen opgedaan op het schrijven van teksten. Van verkoopteksten tot nieuwsartikelen en van productomschrijvingen tot beschrijvingen van applicaties.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2.7k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.