kip
Saved Read later
Deel dit bericht

Wat was er eerder, de kip of het ei? Wij hebben eindelijk het antwoord

Het zijn levensvragen waar niemand een sluitend antwoord op heeft. Bestaat het monster van Loch Ness? Bestaan er buitenaardse wezens? Zijn de piramides eigenlijk ruimteschepen? Op deze vragen kunnen we helaas nog geen wetenschappelijk antwoord geven, maar wel op de oeroude vraag; ‘wat was er eerder, de kip of het ei? Wetenschappers hebben deze vraag eindelijk beantwoordt.

De kip of het ei

Was er een eerste kip die het eerste ei legde? Maar hoe is die kip dan geboren? Het is een vraag die ons al sinds mensenheugenis bezighoudt. Het is bijna onmogelijk om dit raadsel op een logische manier op te lossen, want als kippen uit eieren worden geboren, waar komt de eerste kip dan vandaan? Met een beetje zoeken is het antwoord te vinden, wetenschappers hebben namelijk jaren geleden al onderzocht hoe de vork in de steel zit.

In 2010 publiceerden Britse wetenschappers in ‘Wiley Online Library’ dat ze onderzoek hebben gedaan naar dit raadsel. De onderzoekers concludeerden dan een ei niet geproduceerd kan worden zonder een bepaald eiwit dat in de eierstokken van een kip voorkomt. Dit wil dus zeggen dat de kip er eerst was, en daarna pas het ei. Maar hoe is de eerste kip dan geboren?

kip en ei

Prehistorische dieren

Het is bekend dat dinosauriërs eieren legden, dus ligt de antwoord op de vraag hoe de eerste kip is geboren in de prehistorie. In die tijd liepen er nog geen kippen wond, maar wel dieren die zich in de loop van de miljoenen jaren evolueerde naar de kip zoals wij die nu kennen. Er was dus niet plotseling een kip, die een ei legde, waarna er meer kippen kwamen. De eerste kip was dus een dinosaurus die eieren legde. Deze dinosaurus heeft zich in de miljoenen jaren geëvolueerd in onze kip.

We kunnen dus vaststellen dat de kip er als eerste was, maar niet zoals we denken. De kip zoals wij die nu kennen is het resultaat van een reeks genetische mutaties. De kip wordt al duizenden jaren gefokt voor eieren en vlees, en loopt al zeker millennia tussen de mens rond. Nu heb je eindelijk antwoord op een vraag waar veel mensen geen antwoord op hebben, maar jij nu wel. Je hebt nu dus een leuk verhaal om te vertellen als je op een verjaardag een schaal gevulde eieren op tafel zet.

kip ei eieren

2.4k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.