hoe hadden dinosaurussen seks
Saved Read later
Deel dit bericht

Hoe hadden dinosaurussen seks?

Fossielen laten ons een hoop over het verleden zien. Zo zijn we erachter gekomen dat dinosaurussen werkelijk hebben bestaan, hoe deze eruit zagen en dat er veel verschillende soorten waren. Ondertussen weten we ook wat al deze dinosaurussen aten en hoe ze tot hun einde kwamen. Maar we wisten eigenlijk niet hoe dinosaurussen seks hadden. Tot de dag van vandaag! Een fossiel uit China zou zo goed bewaard zijn dat we een goed idee hebben gekregen.

Fossiel China

In China is er een fossiel van een Psittacosaurus zo goed bewaard gebleven dat het gat waar dinosaurussen uit zouden poepen en plassen goed zichtbaar is. Dit gat was bij deze Psittacosaurus ongeveer net zo groot als een labrador. Tevens zou dit ook het gat zijn waardoor dinosaurussen zich konden voortplanten. Er zijn natuurlijk geen definitieve antwoorden beschikbaar, maar er kan wel het een en ander gespeculeerd worden.

Opening in het lichaam

Er is nog nooit een fossiel ontdekt waarbij de dinosaurussen met honderd procent zekerheid bezig waren met de daad. Op dit moment wordt er puur gespeculeerd op basis van de kennis die we hebben van andere dieren op aarde. De dinosaurussen zouden maar één gat hebben gehad om te poepen, plassen en reproduceren. Dat is niet abnormaal, vogels en reptielen hebben namelijk ook maar één gat. Omdat de opening in het lichaam zo goed zichtbaar is, kan nu met zekerheid gezegd worden dat dinosaurussen hetzelfde systeem gebruikten als reptielen en vogels, maar het ziet er niet hetzelfde uit als hetgeen wat wij kennen.

Bekijk ook:
Laatste schakel voor uitsterven dinosaurussen ontdekt

Hoe hadden dinosaurussen seks?

Vaak vormt de openingen bij reptielen en vogels een spleetje. Bij dinosaurussen is dit meer een V-vorm met een soort lippen. Het doet een beetje denken aan krokodillen, maar mag niet vergeleken worden. Waarschijnlijk waren er een soort van kwabben aan allebei de kanten van de opening die een geur zouden afscheiden zoals bij krokodillen het geval is. Daarnaast zou er ook kleur gebruikt worden, omdat uit onderzoek blijkt dat de spleet een opvallende kleur had. Waarschijnlijk zou deze kleur in contrast zijn met de onderbuik. Dit doet dan weer een beetje denken aan bavianen. Het fossiel wat gevonden is, is waarschijnlijk een mannetje geweest. Het geslachtsdeel wordt bij reptielachtige vaak in de opening verstopt en dat gedeelte is niet goed bewaard gebleven.

De conclusie van het onderzoek is dat dinosaurussen waarschijnlijk gebruik maakte van penetratie. Vogels, die ook gebruik maken van een spleet, geven vaak ‘kusjes' aan elkaar met de opening. Het lijkt erop dat het fossiel wat gevonden is niet geschikt was voor deze methode, waardoor het dus neer zou komen op penetratie.

 

Bekijk ook:

Deel dit bericht
Read later
Sandra Vernon

Hallo, ik ben Sandra! Ik ben 24 jaar en woonachtig in Zuid-Holland. Ik schrijf graag over criminaliteit, maar ook het gezinsleven, dieren, zorg en erotiek zijn voor mij geen onbekend terrein. In mijn vrije tijd lig ik het liefst in bed een serie te kijken, meestal crime of ziekenhuis gerelateerd. Heb je een interessant onderwerp waar je graag meer over leest? Stuur mij dan een berichtje!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2.2k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.