Paleontologen hebben een bijzondere vondst gedaan, namelijk een 80 miljoen jaar oud dinosaurusei met een embryo. Het embryo is bijzonder goed bewaard gebleven. Dit soort vondsten zijn ontzettend zeldzaam. Dit zou tevens ook de eerste keer zijn dat een intact embryo van een dinosaurus kan worden onderzocht.
80 miljoen jaar oud dinosaurusei
Paleontologen waren bezig in het Argentijnse deel van Patagonië toen zij het ei vonden. Er zijn in de specifieke omgeving van de vindplaats nog nooit dinosaurusfossielen gevonden. Toch zijn er bij deze opgraving meerdere eieren gevonden. Al deze eieren zullen onderzocht worden. Paleontologen onderzoeken de eieren door de eierschil met een zuur op te lossen. Als er dan een embryo in zit kan deze ontleed worden met een stralingstechniek. Foto's van de zeldzame vondst kun je hier vinden.
Titanosaurus
Het ei schijnt miljoenen jaren geleden gelegd te zijn door een titanosaurus. In de foto boven dit artikel kun je een 3D computer weergave ter illustratie vinden van deze dinosaurus. Dit was een geslacht van plantenetende dinosaurussen. Het is mogelijk dat het ei het meest intacte schedel ooit gevonden van een titanosaurus zit.
De schedel die in het ei is gevonden is slechts enkele centimeters groot, maar laat wel zien dat titanosaurussen op een jonge leeftijd een hoorn op de snuit hadden. Die hebben volgroeide titanosaurussen niet. Waarschijnlijk konden zij die gebruiken om het ei open te tikken en zouden ze deze op latere leeftijd weer verliezen. Het is voor het eerst dat er ook maar een aanwijzing voor zo'n hoorn is gevonden.
Plaats een reactie