in

CoolCool NiceNice

Is er buitenaards leven op Venus?

Is dit de eerste planeet waar leven ontdekt wordt?

Al sinds de 19e eeuw wordt er gespeculeerd op leven elders in ons zonnestelsel. Mars was daarbij altijd een waarschijnlijke kandidaat, maar ook Venus leek in de periode dan men alleen nog met telescopen naar deze planeten kon kijken een optie. Sommige astronomen stelden zich Venus voor als een natte, groene planeet waar in oerwouden veel leven zou kunnen voorkomen, vergelijkbaar met dat op aarde.

Op het moment dat er meer bekend werd over de omstandigheden op Venus kwamen er twijfels of er op die planeet een kans op leven bestond. In de jaren 50 van de vorige eeuw werd dat volledig uitgesloten. Er ontstond toen een goed beeld van deze planeet die zoveel dichter bij de zon staat dan de aarde. De temperaturen op de hele planeet komen in de buurt van de 500° C en de luchtdruk is er 90 keer zo hoog als op aarde. Wetenschappers noemen dit een extreem broeikasklimaat met wolken van zwavelzuur in de atmosfeer.

Bekijk ook:
Ongekende verwoesting: botsende zwarte gaten, hoe zit dat?

Hoe zoek je eigenlijk buitenaards leven?

Bij het ontstaan van de ruimtevaart gingen wetenschappers uiteraard ook nadenken op welke manier ze buitenaards leven moesten proberen te ontdekken. Omdat de enige vorm van leven die wij als mens kennen op aarde voorkomt, werd dat als basis gebruikt. En dan zijn er twee belangrijke zaken in dat leven dat we kennen: zuurstof en water.

Op grond hiervan werd ook de eerste echte planeet die werd bereikt onderzocht: Mars. En al snel werd duidelijk dat op Mars leven zou kunnen zijn geweest of misschien zelfs nog op microscopisch niveau aanwezig is. Mars heeft in het verre verleden zuurstof gekend en is nog steeds ondergronds water beschikbaar. Leven is nog niet aangetoond maar de wetenschap verwacht dat dit wellicht op korte termijn zal gebeuren. Twee andere kandidaten in ons zonnestelsel zijn de manen Europa en Enceladus, die respectievelijk om Jupiter en Saturnus draaien. Deze hemellichamen zijn bedekt met een dikke laag ijs. Daaronder bevinden zich wellicht oceanen, waar net als aarde leven zou zijn kunnen ontstaan.

Bekijk ook:
Schokkend: 12-jarig meisje sterft door luizen

We hebben fosfine gevonden!

Fosfine is een zeer giftig gas dat gebaseerd is op fosfor. Op aarde wordt het gemaakt door micro-organisme die in een zuurstofloze omgeving leven. Ook de mens kan dit gevaarlijke gas maken middels een ingewikkeld chemisch proces. Op aarde ontstaat het niet op andere wijze. En juist dit gas is in de atmosfeer van Venus ontdekt. Daarbij komt nog dat er al sinds tientallen jaren een raadsel is met betrekking tot absorptie van ultraviolette straling in de atmosfeer van Venus.

In het laatste nummer van Nature Astronomy hebben wetenschappers een verband gelegd tussen beide verschijnselen. Micro-organismen zouden verantwoordelijk kunnen zijn voor de productie van de fosfine en daarvoor de energie gebruiken die lijkt te verdwijnen. Andere wetenschappers zijn nog sceptisch. Op aarde is de productie van fosfine niet mogelijk zonder leven, maar de omstandigheden op Venus zijn uiteraard volkomen anders.

Toch lijkt ook deze ontdekking te suggereren dat buitenaards leven in het heelal misschien wel veel dichterbij en normaler is dan de mens lange tijd heeft gedacht.

Bekijk ook:
Italiaan wint extreme hardloopwedstrijd over 4989 kilometer

Bekijk ook:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.