Hoeveel auto’s zijn er in Nederland?

0 Shares

Nederland heeft de beste wegen van heel Europa, maar hoeveel auto’s rijden er daar eigenlijk overheen? In dit artikel leggen we uit hoeveel auto’s er in Nederland zijn!

Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek waren er op 1 januari 2021 maar liefst 8,8 miljoen personenauto’s in Nederland. Zo heb je dus ongeveer 1 auto per 2 Nederlanders.

Het aantal personenauto’s is in de afgelopen jaren flink gegroeid. Vergeleken met een jaar eerder is het aantal personenauto’s met 1,3 procent toegenomen. En, in tien jaar is het aantal met maar liefst 13,7 procent gestegen. Het is daarmee wel veiling om te stellen dat Nederland een echt autoland is.

Van die bijna 9 miljoen personenauto’s in Nederland is een groot deel een occasion. Zo meldt de Bovag en databureau RDC dat er in 2020 ruim 2 miljoen gebruikte personenauto’s zijn verkocht. Dat is vrij bijzonder, want dat is een recordaantal. Lang zal dat record echter waarschijnlijk niet stand houden, want alles wijst erop dat dit jaar weer een nieuw recordaantal occasions verkocht gaan worden. Dat is vooral te danken aan de bedrijvigheid van autobedrijven. Een meerderheid van de auto eigenaren laat namelijk hun auto verkopen via een autobedrijf, bijvoorbeeld via OSW.

Bekijk ook:
Voordelen van een tweedehands bestelauto

Populaire automerken in Nederland

Op dit moment zijn Volkswagen en Kia de aller populairste automerken in ons land. Dit zijn de twee meest gekozen merken van nieuwe auto’s die gekocht worden. Denk hier bijvoorbeeld aan een Volkswagen Polo, een Kia Picanto of een Kia Niro. Daarnaast zijn auto’s van het merk Toyota, Peugeot, Skoda en BWM ook erg in trek op dit moment.

Volkswagen

Populaire autokleuren in Nederland

Het Nederlandse wagenpark kan je niet bepaald spannend noemen als je gaat kijken naar de kleuren van de auto’s. Een groot deel van de auto’s in ons land zijn namelijk grijs. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek is ongeveer 34 procent van alle auto’s in ons land van deze kleur. Zwart is de op één na populairste autokleur in ons land; ongeveer 24 procent van de auto’s in Nederland is zwart. Blauw is de op twee na populairste autokleur; met een aandeel van ruim 15 procent.

Witte auto’s zijn niet echt geliefd in Nederland, want slechts 10 procent van de auto’s hier is wit. Dat is enigszins opvallend, omdat wit wereldwijd wel de populairste autokleur is. Ben jij een fan van witte auto’s?

Bekijk ook:
Zo bizar veel winst pakt Ferrari per verkochte auto

Autokleuren

Auto’s in Nederland gebruiken nog steeds vaak benzine

Hoewel we in de nabije toekomst waarschijnlijk geen benzineauto’s meer gaan rijden, zijn deze vandaag de dag nog erg populair. Volgens het CBS reed namelijk ruim 80 procent van alle personenauto’s bij aanvang van 2021 op benzine. Het aantal benzine auto’s steeg afgelopen jaar zelfs lichtjes, namelijk met ongeveer anderhalf procent.

De brandstof diesel is ook nog steeds aanwezig in ons wagenpark, met een aandeel van ruim 12 procent. Diesel is echter – in tegenstelling tot benzine – veel minder populair geworden. Het aantal dieselauto’s is in één jaar tijd namelijk met ruim 9 procent afgenomen.

Wel zien we het aantal elektrische en hybride auto’s in Nederland snel toenemen. Zo telde ons land op 1 januari 2021 maar liefst 526,5 duizend elektrische een hybride auto’s. En dat is ongeveer 31 procent meer dan een jaar daarvoor. Ondertussen is daarmee 1 op de 17 personenauto’s in ons land een elektrische of hybride auto. Dus dat gaat wel de goede kant op!

Leave A Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

257
NIEUWS
POLLS
QUIZZEN
SHOPPING

Inloggen

Of met je gebruikersnaam:

Wachtwoord vergeten?

Wachtwoord vergeten?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Inloggen

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.