Worden mensen in de toekomst geprogrammeerd door hersenchips en kunstmatige intelligentie? 12
Poll bekijken
Saved Read later
Deel dit bericht

Worden mensen in de toekomst geprogrammeerd door hersenchips en kunstmatige intelligentie?

Denk eens terug aan 20 jaar geleden. Er is al zó veel veranderd. Inmiddels zijn we overal ‘connected'. Ieder jaar ontwikkelen de elektronica, software en sensoren zich meer en meer. Een  wereld zonder is niet meer weg te denken. Kijk naar technologische ontwikkelingen binnen de zorg, het onderwijs, de sportwereld, kortom: overal. We hebben in deze generatie al te maken met robots, dus zo bizar is de voorspelling eigenlijk niet dat we langzamerhand zelf in robots gaan veranderen.

Kunstmatige intelligentie

De mens wordt steeds slimmer en handiger door alle innovaties en beschikbare middelen. Dit zorgt ervoor dat er steeds meer bekend is over de werking van de hersenen en het geheugen. Ee feit is, dat we maar een beperkt deel daarvan gebruiken. Voor veel mensen is leren een moeilijke opgave, en een ander komt het ‘aanwaaien'. De een kan effectiever informatie in het brein opslaan en kan dit ook makkelijker terugvinden dan de ander.

Wetenschappers beweren dat we in de toekomst te maken krijgen met kunstmatige intelligentie door een chip in de hersenen. Zo kunnen delen van de hersenen geactiveerd en geprogrammeerd worden. Iedereen zou dezelfde mate van intelligentie kunnen krijgen. Dit lijkt heel ver weg, maar denk eens na over Cathy Hutchinson. Zij kon de afgelopen 15 jaar haar armen en benen niet bewegen. Met een chip in haar hersenen en een robotarm lukt het haar weer een kop koffie te drinken. En dit was al in 2012 (!).

Hersenactiviteiten kunnen gemeten worden. Misschien kunnen we zelfs gedachten en dromen ook gaan uitlezen en opslaan. Maar als dát mogelijk is, kunnen we dat proces dan ook omgekeerd toepassen? Kunnen we data door een computer in onze hersenen op laten slaan en de hersenen zó programmeren dat we die opgeslagen informatie ook goed kunnen gebruiken? Kunnen we zo bijvoorbeeld een taal leren of leren rekenen? Kunnen we zo de capaciteit van de hersenen nog beter benutten? En als we geprogrammeerd kunnen worden, hebben we dan in de toekomst nog wel scholen nodig?

Lichaamssensor

Reardon is een neuroloog die een van de eerste internetportals heeft ontworpen – Internet Explorer van Microsoft – en hij heeft nu een wereld voor ogen heeft waarin machines direct door onze hersenen worden aangestuurd. Dus naast dat onze hersenen geprogrammeerd worden, is het volgens hem ook mogelijk dat sensoren geplaatst in ons lichaam apparaten kunnen aansturen.

In een interview met National Geographic spreekt Reardon over zijn onderzoek naar de ‘brain-machine-interface’ en over het potentieel ervan voor het computergebruik van de toekomst. Hij wil het computergebruik doorbreken naar een ander niveau van gebruiksgemak en belang voor de mens.

Neuralink

Neuralink, opgericht door Elon Musk, ontwikkelt chips die in de schedel geïmplanteerd worden, met als doel het herstellen van zicht bij blinden en het weer laten lopen van verlamde mensen.

Het bedrijf heeft de werking van zijn technologie in het verleden aangetoond met apenmodellen, waaronder een demonstratie waarbij een negenjarige makaak het videospel Pong uit de jaren '70 leerde spelen. De betreffende aap is inmiddels overleden.

Elon Musk's Neuralink heeft een doorbraak bereikt door voor het eerst een hersenimplantaat bij een mens te plaatsen. Dit baanbrekende moment belooft revolutionaire vooruitgang in de communicatie tussen brein en computer, met potentieel levensveranderende mogelijkheden voor mensen met verlamming of visuele beperkingen. Neuralink, opgericht in 2016 en goedgekeurd door de FDA, zet grote stappen naar het helpen van patiënten met neurologische aandoeningen zoals ALS en Parkinson.

Poll Hoe sta jij tegenover het programmeren van de menselijke geest?

Positief, het is de toekomst van menselijke evolutie10.5%
Onzeker, de voordelen en risico's moeten eerst duidelijk zijn31.6%
Negatief, we moeten niet te ver gaan in technologische manipulatie31.6%
Alleen acceptabel voor medische doeleinden26.3%
📊 Bekijk resultaten
Avatar foto
Ilse

Ik ben Ilse Feringa, wonend in Drachten. Ik studeer momenteel af aan sociaal pedagogische hulpverlening. Ik ben geïnteresseerd in wat er allemaal om me heen gebeurd, trends, ontwikkelingen, de mens. Graag deel ik deze interesse met jullie door te schrijven. Hiernaast hou ik mij in mijn vrije tijd bezig met kunstschaatsen, fitness, mijn bijbaantjes en vooral heel erg veel gezelligheid. Hierover gaan jullie nog veel terugzien in mijn artikelen!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2.6k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.