transacties

Wetswijziging: alle transacties boven €100 gecontroleerd

0 Shares

Vijf grote Nederlandse banken gaan binnenkort alle betalingen die groter dan €100 zijn controleren. Deze zogenoemde ‘sleepnet-wet’ moet ervoor zorgen dat witwassen en financieren van terrorisme zo goed als onmogelijk wordt gemaakt. Nu splitsen criminelen betalingen in delen op, en versturen deze via verschillende banken. Er is een voorstel voor een wetswijziging naar de Tweede Kamer gestuurd.

Witwassen en terrorisme

Om witwaspraktijken en het financieren van terrorisme tegen te gaan monitoren de meeste banken verdachte transacties die via hun bankrekeningen worden uitgevoerd, maar ze kunnen niet zien wat er bij andere banken gebeurt. Het kan dus dat er met kleinere bedragen alsnog criminele gelden worden doorgesluisd via een bank. Vijf grote banken willen nu de handen ineen slaan om dit tegen te gaan.

Het gaat om ING, ABN Amro, Rabobank, De Volksbank en Triodos. Zij willen dat elke transactie die groter dan €100 is kan worden doorgelicht, en dat deze informatie met elkaar kan worden gedeeld. Op deze manier ontstaat er een ‘sleepnet’ waarmee alle transacties die kruisverbanden met elkaar hebben onder een vergrootglas worden gelegd, waardoor de kans dat de banken worden gebruikt voor criminele doeleinden wordt verminderd.

Transacties boven €100 monitoren

Sinds 2021 worden zakelijke betalingen gecombineerd en bekeken door Transactie Monitoring Nederland (TMNL). Dit is een bedrijf dat de banken zelf hebben opgericht in hun strijd tegen criminele praktijken. Het bedrijf heeft nu een wetsvoorstel ingediend waarmee het mogelijk moet worden gemaakt dat ook transacties van particulieren kunnen worden doorgelicht, dit zou dan moeten gebeuren met bedragen vanaf €100.

Bekijk ook:
De 5 beste tips om deze winter geld te besparen

Het voorstel is echter nog niet goedgekeurd. De Raad van State en de Autoriteit Persoonsgegevens zijn zwaar op het voorstel tegen omdat het een inbreuk zou zijn op de privacy van burgers. Er wordt dus nog druk gediscussieerd over het wetsvoorstel, maar de Minister van Financiën laat weten enthousiast te zijn. Er wordt nog wel gesproken over een zwaktepunt: niet alle banken doen mee met deze plannen. De minister zegt er echter alle vertrouwen in te hebben dat meer banken zich aansluiten als het voorstel is goedgekeurd.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

152
NIEUWS
POLLS
QUIZZEN
SHOPPING

Inloggen

Of met je gebruikersnaam:

Wachtwoord vergeten?

Wachtwoord vergeten?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Inloggen

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.