Wat betekent een beurscrash voor jou? 13
Saved Read later
Deel dit bericht

Wat betekent een beurscrash voor jou?

Maandag 9 maart 2020 was een bijzondere beursdag, omdat de koersen met name in de Verenigde Staten in zeer korte tijd fors onderuit gingen. Op 12 maart stonden de beurzen zelfs historisch laag. De beurzen waren de laatste tijd toch al flink aan het dalen door de angst voor het coronavirus en daar kwam de ‘crisis’ op de oliemarkt bovenop. Saoedi-Arabië en Rusland konden niet tot overeenstemming komen over een beperking van de productie en daardoor daalde de olieprijs enorm. Een daling van de olieprijs (ook een forse) is op zich niet ongunstig, maar het wakkert de angst onder beleggers en economen wel aan, omdat het een eerste teken zou kunnen zijn van een wereldwijde recessie. Maar wat betekent een beurscrash nu voor jou persoonlijk, als je geen beleggingen hebt?

De grootste crash ooit

Sinds de beurzen open gingen zijn er meerdere crashes (plotselinge forse dalingen geweest) maar die in 1929 in de VS was de grootste ooit. Na de Eerste Wereldoorlog was de ‘gewone’ Amerikaan gaan beleggen, gestimuleerd door de regering en de banken. In de jaren 20 was dat een groot succes en stegen de koersen flink. Hierdoor besloten steeds meer mensen aandelen te kopen. In 1929 ging het economisch iets minder, zonder dat daar een echte aanleiding voor was. De beurzen deden het minder goed en in oktober was er plotseling paniek en wou iedereen verkopen. De verliezen waren enorm en het vertrouwen in banken was compleet verdwenen.

Bekijk ook:
Werken in de hitte? Dit zijn jouw rechten

Burgers haalden al hun resterende spaargeld van banken en vele daarvan gingen failliet omdat ze niet bestand waren tegen die run. Ook bedrijven kregen het moeilijk, consumenten durfden geen geld meer uit te geven. Grote aantallen werknemers kwamen op straat te staan en omdat hierdoor er nog minder werd geconsumeerd, gingen veel bedrijven failliet. De banken die het hadden overleefd, durfden ook geen risico’s meer te nemen en verstrekten geen leningen meer. De hele economie liep vast in de VS en dat gebeurde ook in de rest van de wereld.

Een wereldoorlog als gevolg

In Europa waren de gevolgen van de recessie het meest voelbaar in Duitsland. Massa-ontslagen waren aan de orde van de dag en door super-inflatie verloor het Duitse geld alle waarde. Honger en paniek vormde de voedingsbodem voor extreem rechts en extreem links. De Nazi’s onder leiding van Hitler namen de macht in Duitsland over en dat resulteerde een aantal jaren later in de Tweede Wereldoorlog.

Bekijk ook:
Hoe AI en machine learning SEO-strategieën veranderen

De beurzen bereikten in de VS pas in 1954 weer het niveau van voor de crash.

Kan een dergelijke crash ook in 2020 plaatsvinden?

Na de crash in 1929 zijn er bepaalde veranderingen op de beurs doorgevoerd. Daarvan was er gister één te zien in de VS. Als de koersen te veel kelderen in korte tijd wordt de beurs stilgelegd. Dan is er bedenktijd voor beleggers en zal onnodige paniek misschien verdwijnen. Verder is echter de economie en het beleggen dat daar een afgeleide van is vooral een kwestie van vertrouwen. Tenslotte rekenen we er allemaal op dat morgen de winkels en banken weer open zullen gaan.

En zelfs als jij persoonlijk niet belegt, doet jouw pensioenmaatschappij dat wel met jouw premies. Ook jij bent op die bijzondere beursdag dus een beetje armer geworden.

Lees ook:

Deel dit bericht
Read later
Rosalyn

Rosalyn is schrijfster en vertaalster. Reizen is haar grootste passie. En wat is er nu leuker dan je passie met je werk te combineren? Zowel thuis als onderweg schrijft ze graag over actuele onderwerpen!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.7k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.