Na jarenlang gesteggel en debatteren heeft de Eerste Kamer eindelijk groen licht gegeven voor de hervorming van ons pensioenstelsel. De nieuwe pensioenwet gaat op 1 juli in, maar pensioenfondsen hebben tot 1 januari 2028 om de hervormingen door te voeren. Maar wat gaat er eigenlijk veranderen? En wat betekent dat voor mijn geld als ik met pensioen ga? We hebben alle informatie over deze nieuwe pensioenwet op een rijtje gezet.
Hoogte pensioenpot beweegt meer
Door de nieuwe pensioenwet zal de hoogte van de uitkering van je pensioen meer fluctueren dan voorheen. Er wordt namelijk meer rekening gehouden met de economische ontwikkelingen. Als het goed gaat met de economie dan zal de inhoud van het potje stijgen en vice versa. Geen reden tot directe zorg; er zijn buffers beschikbaar, dus je pensioen zal niet opdrogen als de inflatie sterk stijgt.
Als de nieuwe wet in is gegaan dan zal er per werknemer berekend moeten worden wat diegene krijgt aan pensioen, dat is afhankelijk van de ingelegde premie, en de rente die op dat moment van toepassing is. Mensen die pensioen hebben opgebouwd krijgen van het betreffende pensioenfonds een brief waarin dit uitgebreid wordt toegelicht.
Ook Eerste Kamer richting meerderheid, nieuwe pensioenwet dichtbij https://t.co/fSx941R46G
— NOS (@NOS) May 23, 2023
Meer geld voor toekomstige pensionado’s
Helaas is de nieuwe pensioenwet slecht nieuws voor personen die nu tussen de 35 en 60 jaar zijn. In het oude pensioenstelsel was elke euro hetzelfde waard, dan maakte het niet uit of je inlegde op je 20ste of op je 65ste. De oudere generatie profiteerde van het feit dat de jongere generatie tientallen jaren hun geld belegde. Zij plukten dus de vruchten van het ingelegde geld van de jongere generatie. Dat gaat veranderen als er persoonlijke potjes komen.
Als er persoonlijke potjes gemaakt gaan worden dan zal de jonge generatie later veel meer geld hebben dan de huidige generatie die binnen een kortere periode met pensioen zal gaan. Mensen die in de bovengenoemde leeftijdscategorie vallen zullen dus minder voordeel hebben omdat ze al vroeg hebben ingelegd. Ze profiteren dus niet meer van het ingelegde geld van de jongere generatie. Het persbericht van de Rijksoverheid met betrekking tot de nieuwe pensioenwet lees je hier.
De Eerste Kamer heeft op dinsdag 30 mei de Wet toekomst pensioenen (#Wtp) aangenomen na een hoofdelijke stemming.
Meer informatie⤵️https://t.co/jOQSVTduec
— Eerste Kamer der Staten-Generaal (@EersteKamer) May 30, 2023