pensioen hypotheek
Saved Read later
Deel dit bericht

Geld lenen na de pensioenleeftijd

In 2018 waren ongeveer drie miljoen mensen in ons land gepensioneerd. Waar vroeger met pensioen gaan vooral werd gezien als ‘achter de geraniums zitten’, is dat tegenwoordig heel anders. Onder andere door betere werkomstandigheden en een betere gezondheidszorg staan gepensioneerden tegenwoordig nog vol in het leven, en leiden nog een actief leven. Daarvoor kan het nodig zijn om geld te lenen. Hieronder lees je meer over de mogelijkheden om geld te lenen na de pensioenleeftijd.

Een hypotheek krijgen als gepensioneerde

Het aantal gepensioneerden in ons land is de afgelopen jaren sterk gestegen door de grote groep babyboomers die de pensioenleeftijd bereikten. Hoeveel de stijging intussen is afgevlakt door de stijgende AOW-leeftijd, gaat het nu toch om ongeveer 18 procent van de bevolking. Banken willen liever niet zo’n grote doelgroep missen, en zijn daarom tegenwoordig veel vaker bereid mee te denken bij een hypotheek op latere leeftijd. Er zijn diverse hypotheekvormen mogelijk.

Om de druk op de ouderenzorg in ons land niet te erg op te laten lopen, heeft de overheid de wens dat ouderen zo lang mogelijk zelfstandig thuis blijven wonen. Het is daarom verstandig tijdig te verhuizen naar een woning die levensloopbestendig is, zoals een appartement of een gelijkvloerse woning. De huidige gepensioneerden met een koophuis hebben niet vaak problemen een hypotheek te krijgen voor een woning. Zij hebben maximaal geprofiteerd van de stijging van de woningprijzen in ons land, en hebben hun hypotheek al afbetaald. Nu een hypotheek afsluiten voor een andere woning betekent lage maandlasten door de lage hypotheekrente.

Bekijk ook:
7 opmerkelijke verschillen tussen ochtend- en avondmensen

Wil je als gepensioneerde in je huidige woning blijven wonen? Maar zit het grootste gedeelte van je vermogen vast in stenen, terwijl je dit vrij wilt kunnen besteden of nodig hebt om je woning te verbouwen om er te kunnen blijven wonen? Diverse hypotheekverstrekkers bieden een verzilverhypotheek aan, ook wel opeethypotheek of seniorenhypotheek genoemd. Bij deze hypotheeksoort wordt niet uitgegaan van inkomen, maar van de verkoopwaarde van de woning minus de hypotheek die er nog eventueel op rust.

Leningen voor gepensioneerden

De groep gepensioneerden leidt veel meer dan voorheen een actief leven. Geld lenen op latere leeftijd is daarom iets waar steeds meer behoefte aan is. Bijvoorbeeld voor het financieren van een (grote) consumptieve aankoop zoals een auto. Maar waar gepensioneerden vaak probleemloos een woning kunnen financieren, komen ze voor de financiering van een consumptieve aankoop minder snel in aanmerking en gelden er strengere voorwaarden.

Hierbij kun je denken aan een kortere looptijd, een lager kredietlimiet of hogere leenrente. Hierdoor zijn de maandlasten van een lening voor gepensioneerden  hoger. Anders dan bij hypotheken, kennen consumptieve leningen daarnaast een harde leeftijdsgrens. De maximale leeftijd om een nieuwe lening te sluiten is momenteel 74 jaar. Dit is overigens alleen zo bij de meest ruime kredietverstrekkers, vaak ligt de maximale leeftijd nog lager.

Bekijk ook:
Op zoek naar jezelf? De Chinese filosofie geeft jou dit advies!

Tip: Heb je geld nodig om aanpassingen in je woning of grote aankopen te doen om zelfstandig thuis te kunnen blijven wonen? Dan is mogelijk een lening van SVn een optie, die aangeboden wordt door de gemeente.

1.4k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.