hitte
Saved Read later
Deel dit bericht

Werken in de hitte? Dit zijn jouw rechten

De mussen vallen dood van het dak, maar iemand zal ze op moeten ruimen. Er zijn talloze mensen, zoals dakdekkers, stratenmakers, en medewerkers van de plantsoenendienst die met deze hitte staan te werken. Dat is afzien, maar is het wel goed voor je gezondheid? En wat mag een werknemer van je verwachten? Er zijn algemene regels opgesteld, in dit artikel lees je wat jouw rechten zijn als je moet werken in de hitte.

Werken in de hitte

Het klimaat, of dat nou warm of koud is, mag geen invloed hebben op je gezondheid, dat staat in de arbowet. Het is echter voor elk persoon verschillend, want de ene persoon kan beter tegen de hitte dan de ander. Er zijn om deze reden een aantal algemene regels opgesteld die een richtlijn zijn voor zowel werknemer als werkgever. Er bestaat al vorstverlet. Als de gevoelstemperatuur lager dan -6 is dan mogen werknemers het werk neerleggen.

Dit is in het geval van hitte niet goed bepaald. Er is geen maximum temperatuur vastgesteld waarop werknemers het werk neer mogen leggen. Het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) heeft wel richtlijnen vastgesteld. Zo ligt de ideale temperatuur tussen de 23 en 26 graden, alles daarboven is te warm, en wordt gezien als extra lichamelijke belasting. Dakdekkers en stratenmakers zitten daar op hete dagen ruim boven.

Bekijk ook:
Extreem weer, wat is de oorzaak en waarom het noordelijk halfrond?

hitte werk

Bereken je werkklimaat met de FNV-app

Er is dus geen wettelijke maximum temperatuur vastgesteld, dus jouw werkgever hoeft er niet voor te zorgen dat je werkplek gekoeld wordt. Zolang je gezondheid niet in gevaar komt mag hij gewoon van jou verlangen dat je op je werk verschijnt. Of dat het klimaat tussen werkgever en werknemer te goede komt is nog maar de vraag, dus is het belangrijk dat je met je werkgever in gesprek gaat als je van mening bent dat het werk niet is uit te houden bij warm weer.

Je kunt een indicatie krijgen over de zwaarte van het werkklimaat door middel van de FNV-werkklimaat-app. Deze app geeft advies in de vorm van een kleurcode. Als de code rood is dan is het onverstandig om door te werken. Wettelijk gezien kun je niets met de uitkomst van de app, maar je kunt het resultaat wel voorleggen aan je werkgever. Jullie zullen er dan samen uit moeten komen in de vorm van andere werktijden, of een tropenrooster.

Bekijk ook:
10 tips om beter te slapen in de hitte

hitte werken

Deel dit bericht
Read later
Mike

Ik ben Mike, een gepassioneerd schrijver met een brede interesse. Ik heb een aantal boeken geschreven, maar tegenwoordig hou ik me vooral bezig met het schrijven van korte verhalen, blogs en artikelen.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.6k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.