Pensioen op je 30ste
Saved Read later
Deel dit bericht

Met je 30ste met pensioen? Bij FIRE kan het

De FIRE-beweging is overgewaaid uit de VS en heeft inmiddels ook in ons land al diverse aanhangers. Waarschijnlijk heb je er nog niet veel over gehoord, al hebben de meeste media er inmiddels over bericht. FIRE is geen sekte of op een of andere manier een bedreiging voor de maatschappij zoals wij die kennen. Toch willen ze best behoorlijke veranderingen en spreekt het idee steeds meer mensen aan.

Waar staat FIRE voor?

Financial Indepent Retire Early kan je vertalen met ‘financieel onafhankelijk en vroeg met pensioen’. In het Engels staat fire ook voor ontslaan en daar zit een woordgrapje in, omdat de volgers van FIRE zichzelf als het ware ontslaan van de verplichtingen van de Amerikaanse maatschappij. In de VS is de maatschappelijke druk en stress nog veel groter dan in Nederland. Alles draait om geld verdienen en consumeren. Wie niet genoeg verdient, telt op geen enkele manier meer mee. Vooral voor jongeren is het een voortdurende ratrace waarin geen tijd is om van het leven te genieten of tot rust te komen. Daaraan willen de volgers van FIRE niet meer meedoen, althans ze willen er zo snel mogelijk aan ontsnappen.

Hoe word je financieel onafhankelijk?

Misschien droom je er ook wel eens van om zoveel geld te hebben dat je alleen maar hoeft te werken als jij dat wilt. Maar hoe bereik je dat op jongere leeftijd? Niet iedereen kan immers een flinke erfenis tegemoet zien, een hoofdprijs winnen of heeft een topsalaris. In de FIRE beweging gaat het erom dat je het geld dat je overhoudt voor je laat werken. Dat is mogelijk door te beleggen.

Bekijk ook:
Jongeren leren beleggers op Wall Street een lesje

Indien je nu denkt dat het een soort sluikreclame is voor de bitcoin of zoiets, heb je het mis. Het enige beleggingsadvies dat er bijhoort is dat je geen grote risico’s moet nemen. Gespreid beleggen en je kapitaal langzaam maar zeker laten groeien, daar draait het allemaal om. De beste manier om genoeg geld bij elkaar te sprokkelen is uiteraard om flink wat over te houden van je verdiensten iedere maand. Dat is de tweede regel die hoort bij FIRE.

FIRE

Hoeveel verspil jij eigenlijk?

Bij FIRE hoort ook consuminderen. Dat woord zal bij veel lezers het beeld oproepen van verzamelaars van brandnetels voor de soep, die het oude brood ophalen bij de supermarkt. En dat is ook weer volkomen onjuist. Bij FIRE gaat het erom dat jij jezelf niets ontzegt en lekker leeft. Daarbij stoor jij je echter niet aan de regels waaraan de maatschappij vindt dat jij je moet houden. Heb je echt die nieuwe tv nodig, terwijl je eigenlijk alleen nog via je laptop naar programma’s kijkt?

Er zijn op het internet vele sites die je tips geven waarmee je iedere maand fikse bedragen kan besparen zonder ook maar iets te hoeven inleveren op je leefwijze. Uiteraard moet je wel openstaan voor alternatieven. Op vakantie kan je bijvoorbeeld flink besparen en toch genieten en leuke dingen zien en meemaken. Sommige leden van de FIRE beweging in Nederland geven aan dat ze met € 8.000 per jaar zich niets hoeven te onthouden. Hoeveel geef jij eigenlijk uit?

Een win-win situatie

Als jij eraan went om te leven zonder veel uit te geven en daar plezier aan beleeft, hou je een flink stuk van je verdiensten over. Tenslotte wil je ook financieel onafhankelijk worden. Het kapitaal dat je nodig hebt, is uiteraard lager naargelang je uitgaven ook minder hoog zijn op het moment dat je stopt met verplicht werken. Daarna kan het grote genieten beginnen. Jij bent ontsnapt aan de ratrace en werkt alleen nog als je dat leuk vindt. Inmiddels ken je alle trucjes om luxe te leven zonder daar veel te voor moeten betalen. Enkele oudere FIRE-aanhangers in Nederland geven aan dat ze inmiddels ook van hun AOW maandelijks overhouden. Maar er zijn altijd leuke manieren om dat weer uit te geven.

Dus, wanneer ga jij met pensioen?

Bekijk ook:

Rosalyn

Rosalyn is schrijfster en vertaalster. Reizen is haar grootste passie. En wat is er nu leuker dan je passie met je werk te combineren? Zowel thuis als onderweg schrijft ze graag over actuele onderwerpen!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.5k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.