Econometrie, wat is het en wat kun je ermee
Saved Read later
Deel dit bericht

Econometrie, wat is het en wat kun je ermee?

Misschien heb jij je tijdens de persconferenties over de coronacrisis wel eens verbaasd over sommige voorspellingen voor de toekomst. Ineens kwam er dan een opmerkingen dat als bijvoorbeeld het aantal ziekenhuisopnames met een bepaald percentage zou dalen er over 2 weken een versoepeling van de maatregelen zou kunnen plaatsvinden. Dat soort voorspellingen komen uit de econometrie.

Wat is econometrie nu precies?

Econometrie is een onderdeel van de economie en zoekt verbanden tussen grootheden om op basis daarvan voorspellingen te kunnen doen. Dat klinkt misschien nog wat vaag maar wat dacht je van het verband tussen mooi weer en de verkoop van ijsjes? Als je dan ook nog de weersvoorspellingen voor een periode in de toekomst invoegt, kan je redelijk voorspellen wanneer je als fabriek moet zorgen voor voldoende ijsjes.

Deze verbanden liggen uiteraard wel erg eenvoudig en de kunst in de econometrie is juist om verbanden op te sporen die op de eerste blik niet zo simpel zijn en waarvan eerder niet werd vermoed dat deze bestonden. Is de kleur van de  verpakking van een ijsje ook van invloed op de verkoop ervan? Econometristen werken met een combinatie van economie, wiskunde, statistiek, kansberekening en informatica. Vooral dat laatste heeft dit onderdeel van de economie snel in belang doen toenemen.

Bekijk ook:
Een bedrijf beginnen: hoe regel je dat financieel?

Is econometrie een exacte wetenschap?

Men gebruikt bij econometrie geen astrologie of helderziendheid. Toch kan de toekomst worden voorspeld, en dat is niet aan mensen gegeven. De econometrie is dan ook geen exacte wetenschap, maar het is ook geen kwestie van gokken of een zinloze activiteit. Omdat er wordt gewerkt met programma’s en feiten uit verleden en heden is achteraf ook te beoordelen welke data niet juist waren en waarom de voorspelling niet uit is gekomen. Dat maakt het soms wel moeilijk om de econometrie geloofwaardig te houden. Na een paar foute voorspellingen zal het vertrouwen immers afnemen, hoe goed ook uitgelegd kan worden waarom de voorspelling niet uitkwam.

Econometrie

Hoe word je econometrist?

Er zijn in Nederland meerdere universiteiten waar je de studie econometrie kan volgen. Hierbij gaat het er dan dat je voldoende kennis krijgt van economie, wiskunde, statistiek, kansberekening en informatica om deze te kunnen combineren. Het is een deel van de economie dat steeds in beweging is. Verbanden die al zijn ontdekt en beschreven kunnen immers door iedereen worden toegepast en het gaat erom nieuwe paden te ontdekken. De voorspellingen voor de coronacrisis zijn immers gebaseerd op nieuwe veronderstelde verbanden en ook over de verkoop van ijsjes is beslist nog niet alles gezegd.

Bekijk ook:
De vrouw die corona voorspelde: bestaan toekomstvoorspellingen?

Waar wordt econometrie gebruikt?

Algemene economie

Hierbij moet je denken aan het voorspellen van de wisselkoersen van verschillende valuta maar ook de werkgelegenheid in een land. Er werken econometristen op bijna ieder ministerie in ons land.

Financiële economie

Als men de waardeontwikkeling van aandelen, grondstoffen of andere waardevolle zaken voorspelt, is dat een groot voordeel op de beurzen. Banken, beleggingsinstellingen en vermogensbeheerders werken met econometristen.

Markering

Hierbij komen we weer terecht bij de ijsjes. Op de financiële afdeling van vrijwel ieder groot bedrijf werken econometristen. Het is geen bewijs dat econometrie werkt, maar wel dat er bij de leiding van grote bedrijven behoefte is aan een voorspelling op basis van bestaande data.

Actuariaat

Voor het verzekeringswezen zijn onderbouwde voorspellingen ook van groot belang. Er moet immers een premie worden bepaald voor toevallige gebeurtenissen en de financiële gevolgen daarvan. Verzekeren is in de toekomst kijken en dat is werk voor econometristen.

Economische theorieën

Dat er een verband is tussen vraag en aanbod is een van de meest bekende ‘wetten’ uit de economie. Maar hoe zit dit verband precies in elkaar en wat geldt er voor andere wetten?

Als econometrist hoef je je dus niet te vervelen.

Bekijk ook:
Bizarre voorspelling: mensen worden in de toekomst geprogrammeerd

Rosalyn

Rosalyn is schrijfster en vertaalster. Reizen is haar grootste passie. En wat is er nu leuker dan je passie met je werk te combineren? Zowel thuis als onderweg schrijft ze graag over actuele onderwerpen!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.6k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.