Vulkaanuitbarsting in Congo kost meerdere mensen het leven 12
Saved Read later
Deel dit bericht

Vulkaanuitbarsting in Congo kost meerdere mensen het leven

In de Democratische Republiek Congo is zaterdag een vulkaan uitgebarsten. Het gaat om de vulkaan Nyiragongo die in het oosten van het land staat. De vulkaan is flink actief en stoot veel lava, as en rook uit. De vulkaan vormde een levensgevaarlijke bedreiging voor de stad Goma, die daar in de buurt ligt. Door de uitbarsting zijn enkele mensen om het leven gekomen. In de bovenstaande video kan je het verwoestende natuurgeweld zien. 

Veel inwoners van Goma zijn de stad vandaag ontvlucht, nadat gisteren de lokale vulkaan uitbarstte. Eerst leek het erop dat de stad veilig zou zijn van de lava, maar na een tweede uitbarsting kwam de lava ook de kant van Goma op. De lava kwam dicht in de buurt, maar passeerde de stadsgrenzen uiteindelijk niet. Omliggende dorpjes waren minder gelukkig, waardoor waardoor de schade daar immens is. Op de video is te zien hoe inwoners van een dorpje hun huizen tevergeefs proberen te beschermen van de lava.

De vulkaanuitbarsting heeft Goma uiteindelijk niet bereikt, en de lavastroom lijkt voorlopig tot stilstand te zijn gekomen. Toch heeft de uitbarsting meerdere levens gekost. Voorlopig is er melding gemaakt van zeker vijftien gerelateerde sterfgevallen.

Bekijk ook:
Vulkaan in IJsland uitgebarsten; bekijk hier de beelden

Goma

Goma is een stad in het noordoosten van Congo, die tegen de grens met Rwanda ligt. De stad heeft ongeveer 2 miljoen inwoners. De inwoners van Goma zijn wel wat ellende gewend. Zo raakte in 2019 veel mensen besmet met het ebolavirus en is het de laatste tijd ook onrustig door gewapende bendes. De vulkaanuitbarsting is daarmee “slechts” een nieuw hoofdstuk in de ellende van de mensen van Goma.

Bekijk ook:
Zijn er vulkanen in Nederland?

Nyiragongo

De Nyiragongo is een actieve vulkaan die in het noordoosten van de Democratische Republiek Congo ligt. De vulkaan bevindt zich in het Virunga Nationaal Park en is zo'n 3740 meter hoog. De Nyiragongo is een van de Decade Volcanoes, wat de gevaarlijkste vulkanen ter wereld zijn.

In de afgelopen decennia is de Nyiragongo al tientallen keren uitgebarsten. De laatste verwoestende uitbarsting vond in 2002 plaatst. Toen kwamen er honderden mensen om het leven, werden meer 100 duizend mensen dakloos, en gingen meer dan 400 duizend mensen op de vlucht voor de vulkaan.

Bekijk ook:
Vulkaan Etna in Italië uitgebarsten: bekijk hier de beelden

Meerdere vulkaanuitbarstingen in 2021

2021 is pas vijf maanden jong, maar dit jaar telt al meerdere flinke vulkaanuitbarstingen. In februari werd het Italiaanse eiland Sicilië opgeschrikt door de uitbarsting van de Etna. Een maand later was het ook goed raak in IJsland. Daar barstte in maart de Fagradalsfjall uit, nadat het land weken werd opgeschrikt door flinke aardschokken. Die vulkaan in IJsland is momenteel nog steeds actief.

Deel dit bericht
Read later
Avatar foto
Nick

Hey, ik ben Nick. Ik heb een passie voor films, televisieseries, schrijven, lezen, games, politiek, sport en social media. Als Trendwatcher zal ik vooral de focus op deze onderwerpen leggen. Ooit hoop ik nog een boek te schrijven, maar voor nu blijft het vooral bij artikelen voor websites. Veel leesplezier gewenst!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.4k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.