Vulkaan in IJsland uitgebarsten; bekijk hier de beelden 13
Saved Read later
Deel dit bericht

Vulkaan in IJsland uitgebarsten; bekijk hier de beelden

Een vulkaan in IJsland is uitgebarsten, en dat ziet er behoorlijk indrukwekkend uit! Op YouTube en Twitter staan mooie filmpjes van het verwoestende natuurgeweld. De meest interessante beelden hebben we hier voor je verzameld!

Vrijdagavond is ten zuidwesten van de hoofdstad Reykjavik een vulkaan uitgebarsten . Ruim 800 jaar geleden vond daar de laatste uitbarsting plaats, maar anno 2021 is het weer raak.

De uitbarsting van de vulkaan blijft altijd bijzonder, maar het natuurgeweld kwam niet helemaal als een verrassing. Het gebeuren werd namelijk al weken geleden voorspeld. IJsland werd de afgelopen periode geteisterd door meer dan veertigduizend aardbevingen, waardoor experts al waarschuwden voor een aankomende vulkaanuitbarsting. Vandaag gebeurde dat dan ook eindelijk. De uitbarsting is goed te zien op de bovenstaande video.

De vulkaanuitbarsting is relatief klein en levert voorlopig bijna tot geen gevaar op voor de inwoners van het land. De veiligheidsautoriteiten hebben bewoners wel aangeraden om binnen te blijven en hun ramen en deuren te sluiten, omdat er een kans is op giftige gassen.

Op Twitter zijn ook mooie beelden van de vulkaan uitbarsting gedeeld. Op de onderstaande clip zie je hoe de lava over het landschap trekt:

En op deze versnelde beelden is te zien hoe de lava zich langzaam verspreid:

Er is ook een livestream op YouTube, daar kan je precies zien wat de vulkaan nu doet:

https://www.youtube.com/watch?v=OGEs_ygwQbo

Vulkaanuitbarsting in IJsland 2010

In IJsland zijn ze inmiddels de overlast van de vulkanen gewend. In 2010 barstte namelijk ook de vulkaan Eyjafjallajökull uit. Die uitbarsting zorgde destijds voor veel meer overlast. In IJsland moesten mensen evacueren en het luchtruim van meer dan 40 landen werd destijds voor meerdere dagen gesloten.

Bekijk ook:
Vulkaan Etna in Italië uitgebarsten: bekijk hier de beelden

Etna dit jaar ook uitgebarsten

De Europese vulkanen zijn erg actief in 2021. Niet alleen IJsland had te maken met een vulkaanuitbarsting, ook in Italië maakten ze onlangs hetzelfde mee. Niet zo heel lang geleden is namelijk de Etna op Sicilië uitgebarsten. Wordt 2021 het jaar van de Europese vulkanen?

Deel dit bericht
Read later
Nick

Hey, ik ben Nick. Ik heb een passie voor films, televisieseries, schrijven, lezen, games, politiek, sport en social media. Als Trendwatcher zal ik vooral de focus op deze onderwerpen leggen. Ooit hoop ik nog een boek te schrijven, maar voor nu blijft het vooral bij artikelen voor websites. Veel leesplezier gewenst!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2.2k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.