in ,

Zijn er vulkanen in Nederland?

Wat denk jij?

Zijn er vulkanen in Nederland? De meeste van ons zullen misschien denken dat dit niet het geval is, maar het tegendeel is waar. In Nederland zijn namelijk meerdere vulkanen te vinden, en sommige zijn zelfs potentieel gevaarlijk.. Ben je nieuwsgierig geworden naar de locatie van de Nederlandse vulkanen? In dit artikel leggen we uit waar je de vulkanen in ons land kan vinden.

Vulkanen in Nederland? Je zal het waarschijnlijk niet vermoeden, maar ook ons land heeft meerdere vulkanen. Er staan namelijk twee vulkanen in Caribisch Nederland, en daarnaast zijn er ook nog eens twee vulkanen in onze zee te vinden. We zetten de vier vulkanen voor je op een rij.

1. Zuidwalvulkaan

In de Nederlandse Waddenzee ligt de Zuidwalvulkaan. De dode vulkaan werd in 1970 ontdekt toen een oliemaatschappij boringen deed in de zee.

De Zuidwalvulkaan had vroeger een hoogste van ongeveer 1 kilometer, en was zo’n 12 miljoen jaar actief. Tijden veranderen en nu ligt de vulkaan 2000 meter onder de grond en is deze al zo’n 150 miljoen jaar dood. Je hoeft je dus geen zorgen te maken als je op vakantie bent op één van de Waddeneilanden!

Bekijk ook:
Vulkaan in IJsland uitgebarsten; bekijk hier de beelden

2. Mulciber

Vorig jaar werd de vierde vulkaan in Nederland ontdekt. De vulkaan werd Mulciber genoemd, en ligt in de Noordzee, op ongeveer 100 kilometer ten noordwesten van Terschelling. De vulkaan was – net zoals de Zuidwalvulkaan – zo’n 150 miljoen jaar geleden voor het laatst actief.

Mulciber is vernoemd naar de gelijknamige Romeinse god van vuur en vulkanen. De vulkaan werd ontdekt toen de Geologische Dienst de Nederlandse Noordzee opnieuw analyseerde.

Met de Zuidwalvulkaan en Mulciber staan er dus twee dode vulkanen dichtbij het Nederlandse vasteland. Het kan daarnaast goed zijn dat er nog meerdere vulkanen zijn te vinden in de Waddenzee en de Noordzee, maar die zijn (nog) niet ontdekt.

The Quill

Nederland mag met de Zuidwalvulkaan en Mulciber twee dode – en dus gevaarloze – vulkanen hebben, ons land heeft daarnaast ook twee slapende vulkanen. En die kunnen in potentie nog best gevaarlijk zijn.

Op het Caribische eiland Sint Eustatius staat één van de twee slapende vulkanen. De vulkaan heet The Quill, wat een verengelsing is van het Nederlandse woord kuil. The Quill is een stratovulkaan, die ongeveer 20-30 duizend jaar geleden is ontstaan. De vulkaan is 601 meter hoog, en het hoogste punt heet Mazinga.

The Quill was lange tijd actief, maar het is al honderden jaren geleden sinds de laatste eruptie. De vulkaan heeft daarna nog wel kleine signalen afgegeven van lichte activiteit, en daarom wordt ervan uitgegaan dat deze slapend is. Een uitbarsting in de toekomst wordt dus niet uitgesloten, en dat kan levensgevaarlijke gevolgen hebben.

Mount Scenery

De laatste vulkaan in Nederland is Mount Scenery. Dit is een 887 meter hoge slapende vulkaan die op het eiland Saba staat. De laatste uitbarsting vond rond 1640 plaats, maar de vulkaan kan in de toekomst mogelijk weer uitbarsten.

Met een hoogte van 887 meter is Mount Scenery tevens het hoogste punt op Nederlands grondgebied.

De Nederlandse vertaling van Mount Scenary is Berg Landschap. Niet de meest creatieve naam, maar als je de onderstaande beelden ziet, is de keuze voor deze naam best logisch.

Foutje gezien? Laat het ons weten! Selecteer de tekst en druk Ctrl+Enter.

Geschreven door Nick

Hey, ik ben Nick. Ik heb een passie voor films, televisieseries, schrijven, lezen, games, politiek, sport en social media. Als Trendwatcher zal ik vooral de focus op deze onderwerpen leggen. Ooit hoop ik nog een boek te schrijven, maar voor nu blijft het vooral bij artikelen voor websites. Veel leesplezier gewenst!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Quiz: Wat weet je van Ajax?


Warning: Attempt to read property "ID" on int in /home/trending/domains/trending.nl/public_html/wp-content/themes/bimber/includes/post.php on line 1023

Warning: Attempt to read property "ID" on int in /home/trending/domains/trending.nl/public_html/wp-content/themes/bimber/includes/plugins/media-ace.php on line 128

Deze Marvel films verschijnen er in de komende jaren