in ,

Welke landen hebben kernwapens?

Er zijn zelfs kernwapens in Nederland!

Kernwapens zijn een van de grootste bedreigingen voor de mensheid. Als er ooit een kernoorlog komt, dan zal dat waarschijnlijk het einde van onze beschaving betekenen. Maar, welke landen hebben kernwapens? In dit artikel geven we het overzicht!

 • Volgens het Stockholm International Peace Research Institute zijn er ongeveer 13.400 kernwapens op de wereld.
 • 1800 van deze kernwapens staan klaar voor gebruik.
 • In totaal zijn er negen landen met kernwapens in het bezit.
 • Daarnaast zijn er nog vijf landen die kernwapens opslaan.
Bekijk ook:
Top 10 doodsoorzaken ter wereld

Welke landen hebben kernwapens?

In totaal zijn er slechts negen landen die in het bezit zijn van kernwapens. Niet geheel verrassend hebben de drie grootmachten China, Rusland en de Verenigde Staten de meeste kernwapens. Al spannen Rusland en de VS toch echt de kroon.

Een overzicht van landen met kernwapens:

 1. Rusland: de Russische federatie heeft verreweg de meeste kernwapens. De Russen zouden naar schatting 6375 kernwapens in het bezit hebben. Dat zijn er behoorlijk wat, en daarmee staan ongeveer de helft van alle kernwapens dus onder controle van Poetin.
 2. De Verenigde Staten: Amerika mag dan wel niet de meeste kernwapens hebben, het land heeft er nog steeds enorm veel. De VS beschikken over 5800 kernwapens, en daarmee komen ze aardig in de buurt van de Russische hoeveelheden.
 3. China: een grootmacht als China kan natuurlijk niet zonder kernwapens zitten, al lijken de Chinezen genoegen te nemen met een bescheiden hoeveelheid. China bezit namelijk over slechts 320 kernwapens. Dat is nog steeds behoorlijk wat, maar relatief weinig vergeleken met Rusland en Amerika.
 4. Frankrijk: de Fransen hebben ongeveer net zoveel kernwapens als China. In Frankrijk bevinden zich namelijk zo’n 290 kernwapens.
 5. Het Verenigd Koninkrijk: de Britten beschikken ook over kernwapens. Naar schatting heeft het Verenigd Koninkrijk zo’n 215 kernwapens.
 6. Pakistan: ook Pakistan heeft kernwapens, het Aziatische land heeft zo’n 160 kernwapens in hun arsenaal.
 7. India: het buurland en de rivaal van Pakistan kan daarom niet zonder kernwapens zitten, en daarom heeft ook Inda kernwapens. Het land heeft met 150 kernwapens er net wat minder dan hun buur.
 8. Israël: als je veel vijanden hebt, dan kan het hebben van kernwapens toch wel eens voordelig uitpakken. Het is daarom geen verrassing dat Israël zich genoodzaakt voelde om kernwapens te ontwikkelen. Het land heeft ongeveer 90 kernwapens in het bezit.
 9. Noord-Korea: als er een wereldleider graag pronkt met zijn kernwapens, dan is het Kim Jon-un wel. Er zijn veel pogingen gedaan om de kernwapens van Noord-Korea weg te halen, maar die zijn tot dusver niet geslaagd. Naar schatting beschikt het Noord-Koreaanse regime over zo’n 30-40 kernwapens. Maar, hopelijk zullen die nooit worden gebruikt.

Een overzicht van landen die kernwapens opslaan:

Er zijn daarnaast ook landen die zelf niet beschikken over kernwapens, maar wel de wapens van de Verenigde Staten opslaan. Een van die landen is niemand minder dan Nederland.

Dit zijn de vijf landen die kernwapens van de VS hebben opgeslagen:

 1. Turkije: de Turken hebben 50 kernwapens van de VS.
 2. Italië: de Italianen hebben 40 kernwapens van de VS.
 3. België: de Belgen hebben 20 kernwapens van de VS.
 4. Duitsland: de Duitsers hebben 20 kernwapens van de VS.
 5. Nederland: wij hebben ook 20 kernwapens van de VS. Deze liggen opgeslagen in de Nederlandse vliegbasis Volkel, al is dat nooit officieel bevestigd.

Foutje gezien? Laat het ons weten! Selecteer de tekst en druk Ctrl+Enter.

Expert

Geschreven door Nick

Hey, ik ben Nick. Ik heb een passie voor films, televisieseries, schrijven, lezen, games, politiek, sport en social media. Als Trendwatcher zal ik vooral de focus op deze onderwerpen leggen. Ooit hoop ik nog een boek te schrijven, maar voor nu blijft het vooral bij artikelen voor websites. Veel leesplezier gewenst!

TrendwatcherAuteurVideo ingezondenQuiz ingezonden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

   Quiz: Waar in Europa zijn deze toeristische foto’s genomen?

   Dameskapsels 2021: de populairste kapsels voor vrouwen