Top 10 doodsoorzaken ter wereld 12
Saved Read later
Deel dit bericht

Top 10 doodsoorzaken ter wereld

Wereldwijd sterven er meer dan honderdduizend mensen per dag. Jaarlijks komt dat neer op tientallen miljoenen mensen. Het is bijna onmogelijk om voor te stellen hoeveel mensen dat wel niet zijn. Maar waar sterven zij eigenlijk allemaal aan? Dit zijn de top 10 doodsoorzaken ter wereld. 

Let op: deze lijst is gebaseerd op cijfers van Global Health Estimates van voor de corona-pandemie. In de toekomst zal corona waarschijnlijk wel in dit lijstje staan.

10. Tuberculose

Tuberculose is een infectieziekte die meestal voorkomt in de longen, maar het komt ook voor in andere plaatsen van het longen, zoals in het hart, de wervels of de lymfeklieren. Tuberculose kan lang zonder klachten voorkomen, ook al zijn er bijvoorbeeld wel al afwijkingen in de longen te zien. De meest voorkomende klachten zijn: hoesten, bloed ophoesten, koorts, moeheid, vermagering en nacht zweten. In Nederland komt tuberculose niet vaak voor, maar wereldwijd is het een groot probleem en sterven er veel mensen aan.

9. Diarree

In Nederland zal je niet snel meemaken dat iemand sterft door diarree, maar in de rest van de wereld – vooral in Derdewereldlanden komt dit nog vaak voor. Je sterft aan diarree doordat je lichaam niet genoeg (voedings)stoffen binnenhoudt. Dit wordt vooral veroorzaakt door slechte hygiënische omstandigheden. Met schoon water en sanitaire voorzieningen zou dit grotendeels kunnen worden opgelost.

Bekijk ook:
10 leuke weetjes over ons brein

8. Ongeluk op de weg

Een ongeluk zit in een klein hoekje, en als dat hoekje zich op de weg bevindt, kan dat zomaar een dodelijke afloop hebben. Ongelukken op de weg veroorzaken wereldwijd veel doden, maar in Nederland komt deze doodsoorzaak niet in de top 10 met meest voorkomende doodsoorzaken voor.

7. Diabetes

Iets wat wel in Nederland meer voorkomt is diabetes. Ongeveer de helft van de Nederlanders is te dik en bijna 1 op de 14 Nederlanders heeft diabetes. Men verwacht dat dit aantal in de toekomst alleen nog maar gaat stijgen. Wereldwijd maakt diabetes – en het aantal sterfgevallen vanwege diabetes – een opmars, in 2000 stond deze doodsoorzaak nog niet in de top 10.

6. Kanker in de longen, luchtpijp en luchtpijpvertakkingen

Dat veel mensen sterven aan kanker zal voor niemand een verrassing zijn en een van de dodelijkste vormen hiervan is longkanker. In Nederland is longkanker gemiddeld een groter probleem dan in de rest van de wereld. Misschien rookt de Nederlander dan toch nog te veel?

5. Alzheimer / dementie

De kans dat iemand dementie krijgt is 1 op 5. Voor vrouwen is dat 1 op 3 en voor mannen 1 op 5. Nou hoeven mannen niet opgelucht adem te halen, dat verschil wordt voornamelijk veroorzaakt doordat vrouwen gemiddeld ouder worden. Dementie is een hersenaandoening en tast dus langzaam je hersenen aan. Je begint dus niet alleen dingen te vergeten, maar andere hersenfuncties worden ook getart, totdat je eraan sterft.

4. Lage luchtweginfectie

Dit is misschien een minder bekende term, maar lage luchtweginfecties veroorzaken wereldwijd veel doden. De lage luchtwegen bestaan uit de luchtpijp, luchtpijpvertakkingen en longen. Bij een lage luchtweginfectie is er een ontsteking in een van deze gebieden en dat kan dus vaak een dodelijke afloop hebben. Wereldwijd is het een groot probleem, maar ook in Nederland sterven hier veel mensen aan.

Bekijk ook:
Natuurlijke kracht: pak je vitamine D uit zonlicht dit voorjaar

3. COPD

Op de derde plaats in de top 10 van meest voorkomende doodsoorzaken wereldwijd staat COPD. COPD is een afkorting van de Engelse term chronic obstructive pulmonary disease, een chronische longziekte waardoor ademen steeds moeilijker wordt. COPD is vooral een ouderdomsziekte. In Nederland hebben ruim een half miljoen mensen hier last van. Met COPD bestaat 3/10 van deze lijst uit longaandoeningen, ben dus maar zuinig op je longen!

2. Beroerte

Op de tweede plaats in de top 10 van meest voorkomende doodsoorzaken wereldwijd staat de beroerte. De meeste doodsoorzaken van deze lijst gaan over een langere periode aan het werk, maar de dood kan ook plots komen met een beroerte. Bij een beroerte valt plotseling een deel van de hersenfuncties uit door een herseninfarct, TIA of hersenbloeding, en dat kan een dodelijke afloop hebben. Als men dan toch een beroerte overleefd is de kans op andere complicaties groot.

1. Hart- en vaatziekten

Op de eerste plaats in deze top 10 – en dus de aanvoerder van deze lijst – staan hart- en vaatziekten. Dit is dus wereldwijd de grootste doodsoorzaak, en ook in Nederland zijn hart- en vaatziekten een groot probleem. Zo overleed in 2017 bijvoorbeeld ongeveer 25 procent van alle Nederlands als gevolg hiervan. Dat deze doodsoorzaak op de eerste plek staat is overigens geen verrassing, in 2000 – toen dit onderzoek ook werd gedaan – stonden hart- en vaatziekten ook op de eerste plek.

Deel dit bericht
Read later
Avatar foto
Nick

Hey, ik ben Nick. Ik heb een passie voor films, televisieseries, schrijven, lezen, games, politiek, sport en social media. Als Trendwatcher zal ik vooral de focus op deze onderwerpen leggen. Ooit hoop ik nog een boek te schrijven, maar voor nu blijft het vooral bij artikelen voor websites. Veel leesplezier gewenst!

3 Comments

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

5.2k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.