Hoeveel kerncentrales zijn er in de wereld? 13
Saved Read later
Deel dit bericht

Hoeveel kerncentrales zijn er in de wereld?

In Nederland staan drie kerncentrales, maar hoeveel kerncentrales zijn er in totaal? In dit artikel geven we een antwoord op die vraag én maken we een overzicht van landen die gebruik maken van kernenergie. 

Volgens het Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA) telde de wereld in totaal 443 werkende kerncentrales. Daarnaast zal dat aantal in de komende jaren nog flink stijgen. Er zijn namelijk nog ruim 54 kerncentrales die momenteel worden gebouwd.

Bekijk ook:
Welke landen hebben kernwapens?

Welke landen maken gebruik van kernenergie?

In totaal zijn er 443 kerncentrales in de wereld, maar deze staan in slechts 30 landen. De Verenigde Staten telt de meeste kerncentrales. Iets minder dan 10 procent van alle centrales liggen in Amerika. Daarnaast maken veel westerste en Aziatische landen gebruik van kernenergie.

Top 10 landen met de meeste actieve kerncentrales

In deze 10 landen staan de meeste actieve kerncentrales:

 1. De Verenigde Staten – 96 kerncentrales
 2. Frankrijk – 58 kerncentrales
 3. China – 48 kerncentrales
 4. Rusland – 38 kerncentrales
 5. Japan – 33 kerncentrales
 6. Zuid-Korea – 24 kerncentrales
 7. India – 22 kerncentrales
 8. Canada – 19 kerncentrales
 9. Het Verenigd Koninkrijk – 15 kerncentrales
 10. Oekraïne – 15 kerncentrales

Meer dan 80 procent van alle kerncentrales – die nog in gebruik zijn – staan dus in één van deze tien landen. Andere landen met kerncentrales zijn: Argentinië (3), Armenië (1), België (7), Brazilië (2), Bulgarije (2), Duitsland (6), Finland (4), Hongarije (4), Iran (1), Mexico (2), Nederland (1), Pakistan (5), Roemenië (2), Slowakije (4), Slovenië (1), Spanje (7), Tsjechië (6), Zuid-Afrika (2), Zweden (7) en Zwitserland (4).

* In Nederland staan weliswaar drie kerncentrales, maar slechts één daarvan is nog in gebruik om kernenergie te leveren.

Bekijk ook:
Politieke dilemma's: wat beslis jij?

Top 5 landen die nieuwe kerncentrales bouwen

Er zijn dus 443 kerncentrales in de wereld die nu voor kernenergie zorgen, maar dat aantal gaat de komende jaren nog wel stijgen. Er zijn namelijk aardig wat landen die nog meer kerncentrales willen bouwen. In totaal staan er 54 op de planning, en in deze vijf landen worden de meeste nieuwe kerncentrales gebouwd:

 1. China – 11 nieuwe kerncentrales
 2. India – 7 nieuwe kerncentrales
 3. Rusland – 4 nieuwe kerncentrale
  Verenigde Arabische Emiraten – 4 nieuwe kerncentrales
  Zuid-Korea – 4 nieuwe kerncentrales

China heeft de meeste nieuwe kerncentrales onder constructie. De grootmacht bouwt maar liefst elf nieuwe centrales. Wanneer die af zijn, pakt China de tweede plek van Frankrijk af in de top 10 landen met de meeste kerncentrales.

Er zijn ook een paar landen die nu nog geen actieve kerncentrales hebben, maar waar deze wel onder constructie zijn. Zo worden er maar liefst vier kerncentrales gebouwd in de Verenigde Arabische Emiraten. Maar, er worden ook kerncentrales gebouwd in Bangladesh (2), Wit-Rusland (2) en Turkije (1).

Hoeveel kerncentrales zijn er in de wereld? 15

Kerncentrales in Nederland

Nederland telt in totaal drie kerncentrales:

 1. De kerncentrale in Borssele, waar elektriciteit wordt geproduceerd. In totaal komt wordt daar 3 procent van alle elektriciteit geproduceerd wat in Nederland jaarlijks wordt verbruikt.
 2. De kerncentrale in Petten, waar medische isotopen worden geproduceerd voor onderzoek
 3. De Kerncentrale in Delft, waar studenten van de Technische Universiteit onderwijs krijgen over kernenergie

De kerncentrale in Borssele is dus de enige kerncentrale in Nederland die elektriciteit produceert. Deze blijft waarschijnlijk sowieso nog open tot 2033, dat werd in 2006 besloten door het kabinet Balkenende II. Maar, wie weet blijft deze nog langer open.

Deel dit bericht
Read later
Avatar foto
Nick

Hey, ik ben Nick. Ik heb een passie voor films, televisieseries, schrijven, lezen, games, politiek, sport en social media. Als Trendwatcher zal ik vooral de focus op deze onderwerpen leggen. Ooit hoop ik nog een boek te schrijven, maar voor nu blijft het vooral bij artikelen voor websites. Veel leesplezier gewenst!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

3.6k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.