Top 10 landen met het grootste leger 14
Saved Read later
Deel dit bericht

Top 10 landen met het grootste leger

Welke landen hebben de grootste legers? In deze top 10 zetten we de landen met de grootste legermacht voor je op een rij!

Wereldwijd wordt er veel geld uitgegeven aan het leger. In 2020 bedroegen de militaire uitgaven wereldwijd maar liefst 2 biljoen dollar. Het leger is dus een flinke kostenpost, maar het zijn vooral de tien landen met de grootste legers die hier veel geld aan besteden. De top 10 spendeerde vorig jaar namelijk zo'n 1482 miljard dollar aan het leger, wat ongeveer 75 procent is van de totale militaire uitgaven. Welke landen geven dan zoveel geld uit aan hun militaire macht? Hieronder volgt de top 10 van landen met de grootste legers.

10. Zuid-Korea – 37.5 miljard euro

Met een gevaarlijk buurland is het niet zo verrassend dat Zuid-Korea flink investeert in hun defensie. Het land gaf in 2020 zo'n 37.5 miljard euro uit aan het leger en hoopt hiermee de Noord-Koreaanse dreiging het hoofd te bieden. Zuid-Korea staat hiermee in ieder geval wel op de tiende plaats in de top 10 landen met het grootste leger.

Bekijk ook:
Welke landen hebben kernwapens?

9. Japan – 40.3 miljard dollar euro

Net zoals Zuid-Korea, ligt ook Japan vaak in het vizier van Noord-Korea. Het is dus niet zo verrassend dat ook dit land zich wapent om zich te beschermen tegen Kim Jong-un. Met een flink leger om zich te verdedigen zullen de Japanners ongetwijfeld een stuk beter slapen. Vorig jaar gaf Japan zo'n 40.3 miljard euro uit aan het leger en daarmee staat het land van de rijzende zon op de negende plek in deze top 10.

Japan

8. Frankrijk – 43.3 miljard dollar euro

Frankrijk staat op de achtste plek in de top 10 landen met grootste legers. De militaire uitgaven van de Fransen bedroegen in 2020 maar liefst 43.3 miljard euro. De defensiekostenpost van Frankrijk is daarmee in één jaar met maar liefst 5,1 procent gestegen. Frankrijk geeft daarmee flink meer geld uit aan het leger dan ons land. Nederland gaf vorig jaar zo'n 10 miljard euro hier aan uit.

Bekijk ook:
In deze landen bestaat de doodstraf nog

7. Duitsland – 43.4 miljard dollar euro

Onze Oosterburen staan ook in de top 10 landen met grootste legers. Duitsland gaf vorig jaar namelijk zo'n 43.4 miljard euro uit aan het leger en staat daarmee op de zevende plek in deze top 10. Net zoals in Frankrijk, zijn ook de Duitse militaire uitgaven in het laatste jaar flink gestegen. In vergelijking met 2019, stegen de uitgaven aan defensie in Duitsland in 2020 met zo'n 7.1 procent.

Duitsland

6. Saoedi-Arabië – 47.2 miljard dollar euro

Het Midden-Oosten wordt ook vertegenwoordigd in deze top 10. Op de zesde plaats staat Saoedi-Arabië. Het land gaf in 2020 namelijk zo'n 47.2 miljard euro uit aan het leger. Dat is flink minder dan in het jaar daarvoor. In verhouding met 2019 zijn de militaire uitgaven van Saoedi-Arabië met zo'n 7.1 procent gedaald.

Relatief blijft Saoedi-Arabië echter veel geld uitgeven aan het leger. In 2020 besteedde het land namelijk zo'n 8.4 procent van het Bruto Binnenlands Product aan hun defensie. Er is slechts één land ter wereld waar dit percentage hoger ligt. En even ter vergelijking, Nederland geeft ongeveer tussen de 1 en 2 procent van het BBP uit aan defensie. Dus dat is nogal een verschil!

5. Het Verenigd Koninkrijk – 48.6 miljard dollar euro

Het leger van het Verenigd Koninkrijk heeft in 2020 pas echt een flinke boost gekregen. In 2019 bedroegen de militaire uitgaven nog iets minder dan 40 miljard euro, maar dat steeg in 2020 naar zo'n 48.6 miljard euro totaal. Het Verenigd Koninkrijk verhoogde de uitgaven aan het leger in slechts één jaar met maar liefst 21.5 procent en pakt daardoor nu ook de vijfde plek in deze top 10. Het Verenigd Koninkrijk heeft hiermee tevens momenteel het grootste leger van West-Europa.

Verenigd Koninkrijk

4. Rusland – 50.7 miljard dollar euro

Dat een grootmacht zoals Rusland in de top 10 landen met grootste legers staat zal waarschijnlijk niet als een verrassing komen, maar een vierde plek is misschien enigszins onverwacht. Toch staat de Russische Federatie op de vierde plek als je kijkt naar de militaire uitgaven, want in 2020 gaf het land “slechts” 50.7 miljard euro uit aan het leger. Dat is ook iets minder dan in 2019, toen lag dit bedrag rond de 53.4 miljard euro. Toch heeft Rusland hiermee wel het grootste leger op het Europese continent.

Bekijk ook:
Top 5 grootste landen ter wereld

3. India – 59.9 miljard dollar euro

Op de derde plek in de top 10 landen met grootste legers staat India. Misschien had je dit niet verwacht, maar met ruim 1.3 miljard inwoners is het niet onlogisch dat India een flinke legermacht heeft. Daarnaast is India niet even goede vrienden met enkele buurlanden, dus ook dat verklaart de flinke investeringen in hun leger. In 2020 bedroegen de militaire uitgaven van India zo'n 59.9 miljard euro. Het land heeft hiermee tevens het op één na grootste leger van Azië. Het grootste leger van Azië is te vinden in een buurland van India.

India

2. China – 206.9 miljard dollar euro

Op de tweede plek in de top 10 staat China. De Volksrepubliek uit Oost-Azië gaf vorig jaar zo'n 206.9 miljard euro uit aan het leger. De militaire macht van China is hiermee flink groter dan India, de nummer twee van deze lijst. En China heeft hierdoor het grootste leger van Azië. China is hiermee tevens verantwoordelijk voor maar liefst 10 procent van de wereldwijde militaire uitgaven.

Bekijk ook:
Reistest: Welke droomvakantie kies jij?

1. De Verenigde Staten – 639.7 miljard euro

De Verenigde Staten hebben momenteel het aller grootste leger ter wereld. De Amerikanen gaven in 2020 een verbazingwekkend bedrag van 639.7 miljard euro uit aan hun militaire macht en pakken daarmee met gemak de eerste plek in deze top 10 landen met grootste legers.

Amerika geeft dus enorm veel geld uit aan hun leger en dat is ook goed te zien als je hun militaire uitgaven vergelijkt met andere landen. In verhouding is Amerika verantwoordelijk voor meer dan 50 procent van de totale militaire uitgaven van deze top 10. En wereldwijd ligt dit percentage net onder de 40 procent. Zoek dus geen ruzie met het Amerikaanse leger!

Man Met Bijbel

Deze top 10 landen met grootste legers is samengesteld op basis van de militaire uitgaven van alle landen in 2020. Deze gegevens worden elk jaar gepubliceerd door het Stockholm International Peace Research Institute.

Deel dit bericht
Read later
Avatar foto
Nick

Hey, ik ben Nick. Ik heb een passie voor films, televisieseries, schrijven, lezen, games, politiek, sport en social media. Als Trendwatcher zal ik vooral de focus op deze onderwerpen leggen. Ooit hoop ik nog een boek te schrijven, maar voor nu blijft het vooral bij artikelen voor websites. Veel leesplezier gewenst!

2 Comments

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

3.6k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.