Help de polen verschuiven
Saved Read later
Deel dit bericht

Help, de polen verschuiven!

Ieder jaar verschuiven de Noordpool en de Zuidpool ongeveer 55 kilometer van hun plek. Het tempo is groter dan de mens ooit heeft meegemaakt. Ook lijkt het magnetisme van de aarde steeds meer af te nemen. Wetenschappers zijn er om die reden van overtuigd dat de omkering van de polariteit er weer aankomt. Het heeft ook al veel langer geduurd dan de vorige keren: meer dan 700.000 jaar. Het is beslist niet meer de vraag of het gaat gebeuren maar alleen wanneer het gaat plaatsvinden. Misschien maken we het nog mee, maar overleven we het dan?

Wetenschappelijk bewijs voor verschuivende polen

De aarde heeft een kern van vloeibaar ijzer met een onvoorstelbaar gewicht. Omdat deze kern constant in beweging is, vormt zich een magnetisch veld. Dit onzichtbare maar krachtig veld, loopt van pool tot pool. Af en toe keert dat veld zich om, de Noordpool wordt dan Zuidpool en omgekeerd. Dat verschijnsel heeft zich al meerdere keren voorgedaan en is vastgelegd in het gesteente dat uit de aarde opborrelt. Hierin zitten namelijk altijd ook magnetische mineralen.

Door het gesteente te dateren, kunnen wetenschappers dus exact bepalen wanneer de polariteit in het verleden is omgedraaid. De gemiddelde tijd tussen dit bijzondere verschijnsel is 200.000 jaar. Er zijn echter uitschieters en de 700.000 jaar die inmiddels verstreken is sinds de laatste omkering, is niet extreem. De huidige signalen wijzen er echter op dat het moment weer dichterbij zou kunnen komen.

Noorderlicht boven Amsterdam of Parijs

Het magnetisch veld is een belangrijk schild voor onze aarde. Kosmische straling zoals die van de zon kan de aarde niet bereiken omdat deze wordt afgebogen door het magnetisch veld. Dat effect is het beste te zien bij de polen als het helder is en het bombardement van geladen zonnedeeltjes op het hoogtepunt is. Dit verschijnsel wanneer de deeltjes van de zon, die afgebogen zijn door het magnetisch veld reageren met moleculen in de dampkring, noemen we noorderlicht.

Noorderlicht

De wetenschappers denken dat de omkering van de polariteit niet zomaar op een enkele dag zal gebeuren, maar na een periode van wanorde. Hierbij kunnen er tijdelijk meerdere polen op aarde zijn. Als deze wellicht in de buurt van een stad als Amsterdam komt te liggen, zal het noorderlicht zich daar voor gaan doen.

Gaat de zon de aarde steriliseren?

Als de radioactieve deeltjes van de zon onbelemmerd op de aarde neer zouden kunnen dalen, zou deze door de voortdurende blootstelling ook radioactief worden. Leven zoals wij dat kennen is dan niet langer mogelijk zijn. Wellicht dat kakkerlakken en enkele bacteriën de laatste overlevers zouden worden, maar ook deze levensvormen moeten verdwijnen op een geblakerde aarde.

Bekijk ook:
De toendra ontploft, een gevaar voor de aarde?

Het is wel duidelijk dat door omkering van de polariteit het magnetisch veld zwakker wordt en wellicht tijdelijk volledig zal verdwijnen. Is dat dan ook het einde van de mensheid? Deze gedachte heeft een tijdje geleefd in wetenschappelijke kringen. Inmiddels verwacht men dat dit niet meer. De eerdere omkeringen van polariteit vielen niet samen met periode van massasterfte in de natuur. De experts denken dat het magnetisch veld ten dele intact blijft en ook de dampkring beschermt de aarde ten dele tegen kosmische schade.

De gevolgen van het omkeren van polariteit

Toch zal het verschuiven van de polen beslist niet zonder gevolgen zijn voor de mensheid en de natuur. Biologen denken dat veel dieren zoals vogels die met behulp van het magnetisme van de aarde hun weg vinden, gedurende een behoorlijke tijd van slag zullen zijn. Maar de mensheid zal er zeker niet geheel zonder kleerscheuren afkomen. Tijdens hevige zonnestormen is al gebleken dat daardoor verbindingen kunnen worden gestoord en zelfs hele energiecentrales buiten werking raken. Als het magnetisme van de aarde tijdelijk afneemt zullen dit soort zaken steeds vaker voorkomen en kunnen de gevolgen heftiger zijn. Wellicht dat de mensheid een flink aantal jaren in ontwikkeling wordt teruggezet.

Bekijk ook: 

Rosalyn

Rosalyn is schrijfster en vertaalster. Reizen is haar grootste passie. En wat is er nu leuker dan je passie met je werk te combineren? Zowel thuis als onderweg schrijft ze graag over actuele onderwerpen!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2.6k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.