Doorbraak Google in quantum computing 14
Saved Read later
Deel dit bericht

Doorbraak Google in quantum computing

Dat de wereld, en daarmee ook het internet, voortdurend in beweging is, dat weten we allemaal. Maar hoe hard die beweging kan gaan, daar staan we niet altijd bij stil. Google komt met het nieuws van een doorbraak in quantum computing. Quantum computing is simpel gezegd ‘de kracht of snelheid van de computer’.

Quantum computing nog sneller

Quantum computing zou nog sneller zijn dan de snelste klassieke supercomputers. Google neemt een voorbeeld van een berekening waar de snelste supercomputer 10.000 jaar voor nodig zou hebben. Deze doorbraak zou er echter voor zorgen dat dezelfde berekening in slechts 200 seconden gemaakt kan worden. Voor de snelle rekenaars onder ons: dat is inderdaad ongeveer 3,5 minuut. Een aanzienlijk verschil dus!

Dit komt doordat quantumcomputers gebruikmaken van zogenaamde qubits. De informatie wordt hierbij niet opgeslagen met alleen nullen en enen, maar bij qubits kunnen de binaire waarden tegelijkertijd 0 en 1 zijn. Daardoor kan veel meer informatie gecodeerd worden. Volgens Google is hiermee quantumsuperioriteit bereikt.

Bekijk ook:
Dompel jezelf onder in puur geluid met de Bose QuietComfort 35 II

Een onderzoek met resultaat

Er deden al weken geruchten de ronde, maar uiteindelijk kreeg het wetenschappelijk tijdschrift Nature de primeur. Google heeft een test gedaan met een door het bedrijf zelf ontwikkelde quantumchip. De resultaten van deze test kwamen in het tijdschrift naar voren. Sundar Pichai, topman bij Google, zegt zelf in een blog dat het echt een mijlpaal is in de wetenschap. Hij geeft echter ook aan dat het nog jaren duurt voor het breder toegepast kan worden in de echte wereld.

Het commentaar van IBM

IBM, bekend geworden door de IBM Personal Computer, trekt het onderzoek van Google echter in twijfel. Zelf is het bedrijf ook bezig met quantum computing. IBM deed de uitspraak dat een simulatie van de berekening die Google gebruikte laat zien dat een gewone computer met genoeg opslagcapaciteit laat zien dat deze berekening opgelost kan worden in 2,5 dag. En dat is weer een aanzienlijk verschil met 10.000 jaar. Van quantumsuperioriteit is geen sprake, aldus IBM. Dat is pas mogelijk wanneer er met quantumcomputers taken uitgevoerd worden die een klassieke computer niet aankan.

Bekijk ook:
De 5 beste babyfoons met camera van dit moment

Quantum computing in Nederland

Niet alleen Google is bezig met quantumcomputers. Ook concurrenten laten zich van hun beste kant zien in deze markt. We noemden eerder al IBM, maar ook Microsoft en Intel zijn druk in de weer. De knappe koppen bij deze bedrijven breken hun hoofd over deze technologie. Blijf jij liever dichter bij huis? Op de TU Delft is er een nieuw lab geopend. Hier wordt eveneens volop gewerkt aan een quantumcomputer. Maar vergis je niet, helemaal Nederlands zal dit wereldje wel niet worden. Het gaat hier namelijk wel om het Microsoft Quantum Lab. Het grote voordeel van deze samenwerking is natuurlijk dat de krachten gebundeld kunnen worden. En wie weet krijgt Nederland mede hierdoor toch een sterke positie als het gaat om quantum computing!

Deel dit bericht
Read later
Rosalyn

Rosalyn is schrijfster en vertaalster. Reizen is haar grootste passie. En wat is er nu leuker dan je passie met je werk te combineren? Zowel thuis als onderweg schrijft ze graag over actuele onderwerpen!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *