blank

Biohybride batterij in de maak

0 Shares

Onderzoekers hebben een biohybride batterij ontwikkeld waarmee de stroom van bacteriën geoogst kan worden. Sommige bacteriën staan er om bekend dat ze hun eigen elektriciteit opwekken en dat kan handig zijn voor batterijen. Tot nu toe bleek het echter vrij lastig om de bacteriën in een batterij te verwerken, maar onderzoekers van het Karlsruhe Institute of Technology (KIT) hebben een biohybride systeem gemaakt waardoor het toch is gelukt.

De bacterie die gebruikt is in het systeem is de exoelectrogen. Deze familie van microbes maakt elektronen aan, lijd deze naar het buitenste membraan van hun cellen en vervolgens de cel uit. Als deze elektronen opgevangen kunnen worden dan kunnen deze bacteriën uiteindelijk levende batterijen worden.

Er is echter een lastig te bereiken balans. Conductie materiaal moet de elektronen rangeren aan een elektrode, maar de meeste van deze materialen zijn niet de beste plek voor een bacterie om op te leven. De materialen welke voor de bacterie fijn zijn om op te leven zijn echter niet zo goed voor de conditie.

Bekijk ook:
Steeds meer cybercrime in Nederland: dit zijn de feiten

Hydrogel gemaakt van carbon nanotubes

Een nieuw materiaal, een hydrogel kan de bacterie in leven houden en de elektronen welke ze produceert geleiden. Dit materiaal hebben de onderzoekers speciaal voor het experiment ontwikkeld. Op die manier ontstaat er een juiste balans tussen conductie en het in leven houden van de bacterie. De hydrogel gemaakt van carbon nanotubes en silica nanodeeltjes bleek de oplossing. De materialen worden samengehouden door DNA. Vervolgens worden de bacteriën geïntroduceerd met een voedingsbodem om ze in leven te houden.

De onderzoekers ontdekte dat de bacterie goed bleef leven op het nieuwe materiaal diep in de poren van de hydrogel. De hydrogel zorgde ook voor een goede conductie van de elektriciteit. Ook ontwikkelde de onderzoekers een mannier om de batterij uit te kunnen zetten. Een speciaal enzym kan toegevoegd worden welke de DNA aanvalt waardoor het materiaal uiteenvalt.

De onderzoekers zijn van mening dat er door aanpassing van het DNA misschien nog enkele verbeteringen mogelijk zijn. De biohybride batterij is dus een stapje dichterbij gekomen met het onderzoek. Hoelang het nog duurt voordat we de batterij op de markt vinden is in dit stadia van het onderzoek nog onbekend.

Bekijk ook:
Elon Musk onthult Tesla robot

Bekijk ook:

2 Comments

Leave A Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

blank Trending
blank Opinie
blank Quizzen
blank Toplijstjes

Inloggen

Of met je gebruikersnaam:

Wachtwoord vergeten?

Heb je nog geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Inloggen

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.