Miljoenenschade voor reiswereld door rode kleur Nederland op corona kaart 12
Miljoenenschade voor reiswereld door rode kleur Nederland op corona kaart
Saved Read later
Deel dit bericht

Miljoenenschade voor reiswereld door rode kleur Nederland op corona kaart

De rode kleur op de corona-kaart leidt tot aanzienlijke schade voor de reisbranche. Nederland staat er gekleurd op. Veel reizigers zijn door de nieuwe situatie onzeker geworden en willen hun reis omboeken of annuleren. De schade loopt hierdoor in de tientallen miljoenen euro’s.

Frank Oostdam van de ANVR meldde dit zaterdag. Nederland was goed op weg om de kaart weer frisgroen te laten kleuren. Nu opeens staat hij weer op rood. Het gevolg hiervan is dat andere landen nu hun reis-beleid aanscherpen en het voor de vakantiegangers uit ons land moeilijker maken om daar vakantie te vieren.

Veel onrust onder de mensen

Er is een hoop onrust ontstaan doordat de besmetting aantallen flink oplopen. Mensen boeken geen reis meer. De boekingen zijn volledig ingestort bij de reisorganisaties. Veel mensen zijn verontrust en willen hun reis omboeken of zelfs annuleren. Omboeken kan kosteloos. TUI en Sunweb vliegen niet meer op Spanje waardoor veel vakanties niet door kunnen gaan.

Bekijk ook:
Dit bedrag kost een tbs-behandeling per jaar

Er is wel hulp toegezegd voor de evenementensector maar voor de reisbranche is nog geen enkele hulp toegezegd. Hierdoor voelt de reisbranche zich in de kou gezet. Zij hebben duizenden geannuleerde boekingen.

Overheidssteun moet langer doorgaan

Volgens Frank Oostdam moet de overheidssteun worden verlengd tot de lente in 2022. Het kabinet wilde per 1 oktober daarmee stoppen maar volgens Oostdam is dit te vroeg. De reisorganisaties hebben al stevig het mes gezet in het personeelsbestand. Er zijn vorig jaar al een kwart banen geschrapt en de ontslagen zullen nog wel even voortduren.

Er zullen meer ontslagen volgen

Nagenoeg alle organisaties zijn genoodzaakt om het mes in de organisatie te zetten. Bijna alle reisondernemingen hebben vorig jaar van tien of meer personeelsleden afscheid moeten nemen. Dat zal dit jaar niet anders zijn met de verliezen die geleden worden. Er zullen weer ontslagen vallen. Minstens de helft van de bedrijven rekent hier al op.

Bekijk ook:
Per 1 april treedt de Wet Kwaliteit Incassodienstverlening in werking: dit kun je verwachten

Er is tot nu toe veel werkgelegenheid in stand gehouden door de overheidssteun. De ANVR luidde al eerder de noodklok over de situatie en spreekt over een banenverlies van 20 procent. Geen enkel bedrijf zal nog een tweede zomer zonder inkomsten en met een omzetverlies van 50 tot 80% volhouden. Het ziet er somber uit voor de meeste reisorganisaties.

1.1k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.