Poll: Geef Nederland een cijfer! 14
Saved Read later
Deel dit bericht

Poll: Geef Nederland een cijfer!

Nederland op rapport! Welk cijfer geef je ons land? 

Voetbalanalist Johan Derksen heeft de tongen in Nederland weer behoorlijk losgemaakt. In een recente uitzending van De Oranjezomer deelde Derksen mee dat hij Nederland een kutland vindt. Dat is een pittige uitspraak, maar veel landgenoten lijken die mening te delen. Uit een onderzoek van Hart van Nederland bleek dat 70 procent van de Nederlanders het eens is met Derksen en sindsdien is ook de #kutland al dagenlang trending op Twitter. Is Nederland dan echt een kutland geworden?

Waarom vindt Johan Derksen Nederland een #kutland?

Het begon allemaal een paar dagen geleden toen Johan Derksen bekendmaakte dat hij werd bedreigd. Deze bedreiging was ernstig genoeg om de politie erbij te betrekken, maar die kon tot op het heden weinig voor de voetbalanalist doen. Er was niet genoeg budget voor beveiliging, dus moest Derksen het zelf maar uitzoeken. Gelukkig was werkgever John de Mol wel in staat om voor beveiliging te zorgen.

Johan Derksen was al niet tevreden met het optreden van de politie, maar die ontevredenheid werd nog veel erger toen een andere politiezaak aan het licht kwam. Volgens Derksen worden de Mallorca vakantiegangers – die verdacht worden van het doodschoppen van een Nederlandse man – namelijk wel beveiligd. Dat is op zijn minst opmerkelijk te noemen, want waarom zij wel en Derksen niet? Voor Derksen was dit genoeg reden om Nederland als een kutland te bestempelen. En ja, zijn frustratie lijkt voor veel mensen terecht.

Waarom is Nederland een kutland?

Veel mensen blijken het dus eens te zijn met de uitspraak van Derksen Een flinke meerderheid zou ons land een kutland vinden, maar waarom? Hier kan je veel argumenten voor en tegen bedenken, maar vaak zeggen mensen op social media dat het volgende mis gaat in ons land:

Ontevredenheid over de Nederlandse politiek in Den Haag

Nederlanders zijn momenteel niet echt tevreden over de politiek in Den Haag. Eerder dit jaar moest het kabinet aftreden vanwege de toeslagenaffaire en dat heeft het vertrouwen van de burger in onze politiek flink beschadigd. Daar bleef het echter niet bij, want vervolgens ging het vlak na de verkiezingen weer fout. Nadat verkenner Ollongren haar notities niet goed had opgeborgen bleek dat er tijdens de verkennende gesprekken was gesproken over de toekomst van Pieter Omtzigt. Minister-president Mark Rutte was de boosdoener, maar dat wilde hij eerst niet toegeven – al stelde hij zelf dat hij dit was vergeten. Hierdoor kwam Rutte weer in de problemen en het betekende bijna het einde van zijn carrière als leider van Nederland. Toch is Rutte nog steeds de premier van ons land en dat vind niet iedereen oké… Niet bepaald een topjaar voor de Nederlandse politiek dus.

Ontevredenheid over het Nederlandse coronabeleid

Het coronabeleid in Nederland is ook een makkelijk doelwit voor critici, want ook hier is van alles fout gegaan. Natuurlijk is het een haast onmogelijke opgave om zowel de burgers tevreden te houden, de economie niet te veel te beschadigen en het virus te bestrijden, maar er blijven zaken die in ons land beter had kunnen doen. Onlangs is het kabinet weer in de fout gegaan door te snel te versoepelen. Hierdoor nam het aantal coronabesmettingen razend snel toe – leek het er even op dat we een nieuwe coronagolf kregen – en mochten we al snel weer rekening houden met nieuwe maatregelen. Nu is de situatie gelukkig iets verbetert, maar hoe lang gaat het goed voordat er wederom fouten worden gemaakt? Ondanks alles zitten ook nog steeds dezelfde mensen aan het roer en dat stemt niet iedereen tevreden.

Andere problemen in Nederland

Daarnaast valt er nog meer te klagen in Nederland. Zo zijn de boeren ontevreden over het stikstofbeleid en andere maatregelen die hun negatief treffen. Ook de woningmarkt is in ons land aardig verziekt, waardoor veel starters en andere woningzoekers bijna niet meer aan een nieuwe woning kunnen komen. Andere mensen vinden dat we niet genoeg doen om klimaatverandering tegen te gaan, terwijl er ook weer mensen zijn die vinden dat de bestaande maatregelen nuttig zijn. Ook hoor je regelmatig klachten over te lichte straffen, discriminatie, toenemende drugscriminaliteit en slechte integratie. Genoeg te klagen dus!

Bekijk ook:
Poll: Waar in Nederland zou je liever wonen?

Waarom is Nederland geen kutland?

Op het gebied van de politiek en het coronabeleid valt genoeg te zeggen, maar als je naar andere criteria kijkt dan is Nederland niet echt een kutland te noemen. Dit gaat goed in Nederland:

Nederlanders zijn relatief gelukkig en rijk

Nederland hoort tot een van de gelukkigste landen ter wereld. Volgens het World Happiness Report staat Nederland op de vijfde plek in de top 10 gelukkigste landen. Nederlanders scoorde een 7.6 op de geluksmeting en dat is bepaald geen slecht cijfer!

Op het gebied van geld gaat het ook niet slecht in ons land. Ten minste als je kijkt naar de top 10 rijkste landen van Europa. We hebben volgens het IMF een koopkrachtpariteit van ruim 50 duizend euro en daarmee staat ons land op de zevende plek in deze top 10. Ook niet bepaald slecht, want hiermee doen we het bijvoorbeeld beter dan Duitsland en België.

De Nederlandse democratie, grondwet en sociale stelsels

Onze grondwet is voor veel mensen ook een pareltje, waarbij iedereen volgens de wet gelijk wordt behandeld en discriminatie wegens godsdienst, levensovertuiging, politieke gezindheid, ras, geslacht of op welke grond dan ook, is niet toegestaan.

De Nederlandse democratie staat er ook goed voor, want onze democratie zou tot een van de beste democratieën ter wereld horen. Daarnaast kunnen we in ons land ook demonsteren en kunnen oppositiepartijen en journalisten doorgaans hun werk doen (er zijn uitzonderingen helaas).

Daarnaast is ons sociale stelsel ook niet bepaald slecht, want zowel ons pensioenstelsel als gezondheidssysteem staan er internationaal ook behoorlijk goed voor.

Sport en veiligheid

Dat ook Nederland wordt geteisterd door criminaliteit is een feit, maar toch is Nederland – vergeleken met andere landen – een van de veiligste landen ter wereld.

Op het gebied van sport doen we het in Nederland ook niet bepaald slecht. Op het EK voetbal waren we misschien niet zo succesvol, maar op de Olympische Spelen in Tokio maken onze sporters een zeer goede indruk! Met momenteel een plek in de top 10 van de medaillespiegel.

In Nederland valt er dus genoeg te klagen, maar we hebben toch ook genoeg om trots op te zijn.

Nederland op rapport

Welk cijfer geef jij Nederland als land van jou? Krijgt ons kikkerlandje een topcijfer, een nette voldoende of is het voor jou toch een (dikke) onvoldoende? Deel je cijfer in de onderstaande poll en laat in een reactie weten waarom je Nederland wel of niet een #kutland vindt!

Bekijk ook:
Poll: Wat is jouw favoriete vakantiebestemming in Europa?

  • Welk cijfer geef je Nederland?

    • 1
    • 2
    • 3
    • 4
    • 5
    • 6
    • 7
    • 8
    • 9
    • 10
Deel dit bericht
Read later
Nick

Hey, ik ben Nick. Ik heb een passie voor films, televisieseries, schrijven, lezen, games, politiek, sport en social media. Als Trendwatcher zal ik vooral de focus op deze onderwerpen leggen. Ooit hoop ik nog een boek te schrijven, maar voor nu blijft het vooral bij artikelen voor websites. Veel leesplezier gewenst!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.7k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.