Komt er een nieuwe coronagolf in Nederland? 13
Saved Read later
Deel dit bericht

Komt er een nieuwe coronagolf in Nederland?

Het aantal coronabesmettingen in Nederland is de laatste week hard gestegen. Nog niet zo lang geleden leek het virus volledig onder controle te zijn, maar dat beeld is in een paar dagen volledig gekanteld. Het kabinet maakt zich ernstige zorgen om de huidige situatie en heeft zelfs nieuwe maatregelen ingevoerd. Is een nieuwe coronagolf aanstaande, of valt het allemaal wel mee?

Eerst de cijfers: bij het RIVM zijn de afgelopen dag 10.345 nieuwe coronabesmettingen gemeld. Dat zijn nogal veel besmettingen, als je dat getal vergelijkt met het aantal dagelijkse coronabesmettingen aan het begin van de maand. Op 1 juli meldde het RIVM nog 826 besmettingen, maar dat is dus in een anderhalve week tijd vertienvoudigd. Vooral de laatste dagen gaat het hard in ons land.

Coronabesmettingen juli:

 • 1 juli: 826 besmettingen
 • 2 juli: 942 besmettingen
 • 3 juli: 1.130 besmettingen
 • 4 juli: 1.210 besmettingen
 • 5 juli: 1.523 besmettingen
 • 6 juli: 2.213 besmettingen
 • 7 juli: 3.660 besmettingen
 • 8 juli: 5.432 besmettingen
 • 9 juli: 6.955 besmettingen
 • 10 juli: 10.345 besmettingen

Nieuwe maatregelen

Het kabinet maakt zich zorgen over de steile lijn van het aantal gemelde coronabesmettingen. Het kabinet heeft daarom nieuwe maatregelen ingesteld. De volgende maatregelen zijn tot 13 augustus van kracht:

 • De horeca moet om middernacht dicht
 • Verplichte zitplaatsen voor bezoekers
 • Evenementen, theaters, bioscopen en stadions binnen én buiten mogen twee derde maximumcapaciteit gebruiken mét Testen voor Toegang. Zonder Testen voor Toegan geldt de anderhalve meter-afstand regel. Dat is meestal een derde van de maximumcapaciteit.

Als het aantal besmettingen verder blijft stijgen, zullen zeer waarschijnlijk meer maatregelen volgen.

Bekijk ook:
Top 10 complottheorieën over het coronavirus

Komt er een nieuwe coronagolf?

Het is nog niet te zeggen of dit de start is van een nieuwe coronagolf, daarvoor is het nog te vroeg. Al is deze snelle stijging van het aantal besmettingen zorgwekkend. Er is nog steeds de hoop dat dit een tijdelijke uitschieter is en dat het aantal besmettingen snel weer minder hoge getallen aanneemt. Als dat niet (snel) gebeurt dan lijkt een volgende coronagolf onvermijdelijk.

De ernst van een volgende coronagolf is overigens ook niet duidelijk. Op dit moment raken vooral jongeren besmet. Zij raken nu vaak besmet door het virus, maar belanden doorgaans niet in het ziekenhuis als gevolg van een besmetting. Zolang het aantal ziekenhuisopnames en de bezetting op de IC laag blijft, is een volgende coronagolf minder ingrijpend.

Deel dit bericht
Read later
Avatar foto
Nick

Hey, ik ben Nick. Ik heb een passie voor films, televisieseries, schrijven, lezen, games, politiek, sport en social media. Als Trendwatcher zal ik vooral de focus op deze onderwerpen leggen. Ooit hoop ik nog een boek te schrijven, maar voor nu blijft het vooral bij artikelen voor websites. Veel leesplezier gewenst!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.1k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.